Miten käy maahanmuuton tulevina vuosina?

Uusimaa tarvitsee kymmeniätuhansia osaajia ja tekijöitä, jotta alueen elinvoimaisuus on mahdollista säilyttää. Tämän olemme Uudenmaan liitossa todenneet lukuisia kertoja, kuten maakunnan kehittämistä ohjaavassa Uusimaa-ohjelmassa. Viimeisimpänä painotimme maahanmuuton tärkeyttä hallitusohjelmatavoitteissamme.
Olemme yksimielisiä siitä, että meidän pitää houkutella tutkimuksen, kehityksen ja innovaatiotoiminnan huippuosaajia sekä kansainvälisiä yrityksiä sijoittumaan Suomeen. Parhaiden osaajien avulla Suomi voi kehittyä maailman johtavaksi maaksi esimerkiksi kiertotalouden ja ilmastokysymysten ratkaisijana.
Huippuosaajia tarvitaan, mutta entistä selvempää on, että tarvitsemme myös tekijöitä: hoitajia, myyjiä, siivoojia, kuljettajia, kokkeja, rakennusmiehiä… Nämä ihmiset tulevat pitämään huolta Uudenmaan hyvinvoinnista ja kilpailukyvystä.
Osaajat ja tekijät eivät toivottavasti jää rajan taakse
Paljon on jo tehty maahanmuuttajien houkuttelemiseksi. Kotoutumisen onnistumisen, kielen oppimisen ja prosessien joustavoittamisen eteen on tehty työtä. Suomen maine maailman onnellisimpana maana on kiirinyt kauas. Hyvä maine osin kompensoi Suomen puutteita, kuten vaikeaa kieltä ja ankaraa talvea.
Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelma onkin tässä tilanteessa suuri kysymysmerkki. Miten käy maahanmuuton? Hallitusohjelma sisältää tulkinnanvaraisia kohtia, jotka vasta toteutuessaan näyttävät vaikutuksen maahanmuuton todellisuuteen. Huolestuttavina yksityiskohtina ovat nousseet esiin muun muassa maahanmuuttajille asetettavat tulorajat, kiristyvät maasta poistumissäännöt ja tiukentuvat perheenyhdistymisen säännöt.
Suomi kilpailee kansainvälisistä osaajista ja tekijöistä yhdessä muiden länsimaiden kanssa. Onnellisin maa tarvitsee tekijänsä. Toivottavasti he eivät jää rajan taa. Seuraamme uudistusten vaikutuksia. Toivottavaa on, että Orpon hallitus voi arvioida ja tarkentaa tekemiään kirjauksia niin, että Suomen kilpailukyky ja hyvinvointi eivät vaarannu.

Ulla-Mari Karhu
Kirjoittaja työskentelee Uudenmaan liitossa suunnittelupäällikkönä hyvinvointiin liittyvän aluekehittämisen parissa. Kirjallisuus, tanssi ja kansalaisyhteiskunnan vahvistaminen ovat lähellä hänen sydäntään.
Yhteystiedot
puh. 044 353 3017, ulla-mari.karhu@uudenmaanliitto.fi
Tutustu myös näihin

26.3.2025
AKKE-haussa rahoitusta kuudelle hankkeelle ja 18 hankkeen valmisteluun
Uudenmaan liitto on myöntänyt alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman AKKE-rahoitusta kuudelle kehittämishankkeelle ja 18 EU-hankkeen valmisteluun. Marraskuusta tammikuuhun avoinna olleessa haussa jaettiin yhteensä 940 000 euroa.

25.3.2025
ALKE-keskustelujen keskiössä luonnon monimuotoisuus, henkinen kriisinkestävyys ja kasvutoimet – Jatkossa toiveena maakuntakohtaiset keskustelut
Valtio ja maakunnat käsittelivät ajankohtaisia teemoja 20.–21. maaliskuuta aluekehittämiskeskusteluissa eli ALKE-keskusteluissa. Keskusteluteemoina oli luonnon monimuotoisuuden turvaaminen, henkinen kriisinkestävyys sekä alueellisten ja kansallisten toimien yhteensovitus talouskasvun vauhdittamiseksi.