Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku
Uutinen

Myönteinen AKKE-rahoituspäätös 13 hankkeelle

Maakuntahallitus päätti tällä viikolla myöntää viidelle hankkeelle rahoitusta Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman määrärahasta (AKKE). Maakuntajohtaja on myöntänyt päätöksellään rahoituksen kahdeksalle pienemmälle hankkeelle. Kaikkiaan saimme tammi–maalisuussa avoinna olleeseen rahoitushakuun 43 hakemusta.

Etsimme hankkeita, jotka vahvistavat alueellisten toimijoiden innovaatioyhteistyötä sekä hankkeita, joissa kehitetään uusimaalaisia hyödyttäviä uusia palveluja tai vahvistetaan osallisuutta ja yhteisöllisyyttä.

Rahoitusta saaneet hankkeet

Alueellisten toimijoiden innovaatioyhteistyön vahvistaminen:

Uusimaalaisia toimijoita tukevat uudet palvelut sekä osallisuutta ja yhteisöllisyyden vahvistaminen:

Isoja hankekokonaisuuksia ja esiselvityshankkeita

Rahoitusta myönnettiin yhteensä 2,2 miljoonaa euroa. Hakukierroksella painotettiin Uudenmaan kattavia ja koko maakuntaa hyödyttäviä isoja hankkeita. Tukea sai myös kuusi esiselvityshanketta, joissa luodaan valmiuksia pysyvään toimintaan tai perustaa suuremmille hankekokonaisuuksille.

– Toivoimme hakemuksia innovaatiohankkeista, jotka vahvistavat yhteistyötä alueen tutkimuslaitosten, korkeakoulujen ja elinkeinoelämän välillä ja lujittavat osaamiskeskittymiä entisestään. Voin todeta, että saimme todella osuvia hankkeita, iloitsee kehittämispäällikkö Outi Ervasti Uudenmaan liitosta. Esiselvityshankkeista puolestaan löytyi erittäin hyviä uusia avauksia, Ervasti täydentää.

Hanketta kohti tuen määrä on 100 000–500 000 euroa. Esiselvityshankkeiden tukiosuus on 50 000–100 000 euroa. Tuen osuus kokonaiskustannuksista on enintään 80 prosenttia eli hakijan on myös itse osallistuttava rahoitukseen.

– Tällä kertaa meillä on kaksivaiheinen päätösprosessi siten, että rahoituspäätökset ovat alustavia, kunnes olemme käyneet elokuussa hankkeiden kanssa rahoitusneuvottelut. Jouduimme leikkaamaan usean hankkeen budjettia, joten kokonaisrahoitus on käytävä näiden hakijoiden kanssa vielä huolella läpi, kertoo Ervasti.

AKKE-rahoitukselle toivotaan jatkoa uudella hallituskaudella

Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisessa on kyse valtion budjettiin sisältyvästä määrärahasta, jonka alueellisesta jaosta maakuntien kesken on päättänyt työ- ja elinkeinoministeriö.

Rahoituksen säilyminen osana valtion budjettia on vielä epävarmaa. Suomen maakuntajohtajat ottivat yhdessä kantaa rahoituksen jatkon puolesta. Maakuntajohtajat painottivat, että alueellisilla toimilla on ratkaiseva merkitys elinvoimaiselle Suomelle.

– AKKE-rahoitus on ollut tehokas ja joustava kehittämistyökalu maakuntaohjelman tavoitteiden edistämiseen. Muihin rahoitusvälineisiin verrattuna sen ketteryys, hallinnollinen keveys ja paikallisiin tarpeisiin soveltuvuus ovat vertaansa vailla. Tällaiselle rahoitukselle soisi ehdottomasti jatkoa, ja rahoituspottia tulisi paremminkin lisätä, painottaa Ervasti.

Maakuntahallituksen päätökset AKKE-hakemuksiin toimitetaan hakijoille, kun 12.6. pidetyn kokouksen pöytäkirja on tarkastettu ja allekirjoitettu. Kaikki päätökset tehtiin esityslistan esitysten mukaan.

Lisätietoja:

Outi Ervasti

Kehittämispäällikkö

+358 40 721 2131

Uusimaa-ohjelma, työllisyys- ja elinkeinopolitiikka, Uudenmaan edunvalvonta, AKKE-rahoitus sekä Uudenmaan yrityspalkinto. Aluekehittämisen johtaja Eero Venäläisen varahenkilö.

Avainsanat:

Rahoitus