Myönteinen AKKE-rahoituspäätös 13 hankkeelle
Maakuntahallitus päätti tällä viikolla myöntää viidelle hankkeelle rahoitusta Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman määrärahasta (AKKE). Maakuntajohtaja on myöntänyt päätöksellään rahoituksen kahdeksalle pienemmälle hankkeelle. Kaikkiaan saimme tammi–maalisuussa avoinna olleeseen rahoitushakuun 43 hakemusta.
Etsimme hankkeita, jotka vahvistavat alueellisten toimijoiden innovaatioyhteistyötä sekä hankkeita, joissa kehitetään uusimaalaisia hyödyttäviä uusia palveluja tai vahvistetaan osallisuutta ja yhteisöllisyyttä.
Rahoitusta saaneet hankkeet
Alueellisten toimijoiden innovaatioyhteistyön vahvistaminen:
- DikaS – Digitaalisen kaksosen sosiaaliset ulottuvuudet, esiselvitys / Forum Virium Helsinki Oy
- Vaikuttavia yrityksiä ja innovaatioita, esiselvitys / Yhteiskunnallisten yritysten liitto ARVO ry
- Ammatilliset oppilaitokset TKI-toimijoina Uudellamaalla, esiselvitys / Helsinki Business College Oy
- Kestävä metsä- ja puutuotesektorin innovaatioekosysteemin rakentaminen, esiselvitys, Forest & WoodHub / Helsingin yliopisto
- STRIIM – Alueellisen teollisen innovaatiomallin vahvistaminen / Posintra Oy
- Al Enforced Logistics 4.0 / Limowa ry
- Carbon Neutral Experience 2.0 (CNE 2.0) / Novago Yrityskehitys Oy
- Simulaatio, TestBed ja AI palvelut uusmaalaisille yrityksille – STAI / Metropolia amk
Uusimaalaisia toimijoita tukevat uudet palvelut sekä osallisuutta ja yhteisöllisyyden vahvistaminen:
- Lauluhoivaa – Toiminnallinen esiselvitys hoivalaulun koulutuksen käynnistämisestä kolmessa oppilaitoksessa, esiselvitys / Vox Silentii ry
- Tukea, toimintaa ja resilienssiä (TUTORESI), esiselvitys/ Laurea amk
- Lempeä hoiva – Hyvinvointia hoivakotien henkilökunnalle ja asukkaille / Laurea amk
- PAPE – Paperittomien perheiden tuki / Helsingin diakonissalaitoksen säätiö
- Uudenmaan Kulttuurihyvinvoinnin yhteyspiste Lapinlahden Lähteellä 2023–2024 / Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry
Isoja hankekokonaisuuksia ja esiselvityshankkeita
Rahoitusta myönnettiin yhteensä 2,2 miljoonaa euroa. Hakukierroksella painotettiin Uudenmaan kattavia ja koko maakuntaa hyödyttäviä isoja hankkeita. Tukea sai myös kuusi esiselvityshanketta, joissa luodaan valmiuksia pysyvään toimintaan tai perustaa suuremmille hankekokonaisuuksille.
– Toivoimme hakemuksia innovaatiohankkeista, jotka vahvistavat yhteistyötä alueen tutkimuslaitosten, korkeakoulujen ja elinkeinoelämän välillä ja lujittavat osaamiskeskittymiä entisestään. Voin todeta, että saimme todella osuvia hankkeita, iloitsee kehittämispäällikkö Outi Ervasti Uudenmaan liitosta. Esiselvityshankkeista puolestaan löytyi erittäin hyviä uusia avauksia, Ervasti täydentää.
Hanketta kohti tuen määrä on 100 000–500 000 euroa. Esiselvityshankkeiden tukiosuus on 50 000–100 000 euroa. Tuen osuus kokonaiskustannuksista on enintään 80 prosenttia eli hakijan on myös itse osallistuttava rahoitukseen.
– Tällä kertaa meillä on kaksivaiheinen päätösprosessi siten, että rahoituspäätökset ovat alustavia, kunnes olemme käyneet elokuussa hankkeiden kanssa rahoitusneuvottelut. Jouduimme leikkaamaan usean hankkeen budjettia, joten kokonaisrahoitus on käytävä näiden hakijoiden kanssa vielä huolella läpi, kertoo Ervasti.
AKKE-rahoitukselle toivotaan jatkoa uudella hallituskaudella
Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisessa on kyse valtion budjettiin sisältyvästä määrärahasta, jonka alueellisesta jaosta maakuntien kesken on päättänyt työ- ja elinkeinoministeriö.
Rahoituksen säilyminen osana valtion budjettia on vielä epävarmaa. Suomen maakuntajohtajat ottivat yhdessä kantaa rahoituksen jatkon puolesta. Maakuntajohtajat painottivat, että alueellisilla toimilla on ratkaiseva merkitys elinvoimaiselle Suomelle.
– AKKE-rahoitus on ollut tehokas ja joustava kehittämistyökalu maakuntaohjelman tavoitteiden edistämiseen. Muihin rahoitusvälineisiin verrattuna sen ketteryys, hallinnollinen keveys ja paikallisiin tarpeisiin soveltuvuus ovat vertaansa vailla. Tällaiselle rahoitukselle soisi ehdottomasti jatkoa, ja rahoituspottia tulisi paremminkin lisätä, painottaa Ervasti.
Maakuntahallituksen päätökset AKKE-hakemuksiin toimitetaan hakijoille, kun 12.6. pidetyn kokouksen pöytäkirja on tarkastettu ja allekirjoitettu. Kaikki päätökset tehtiin esityslistan esitysten mukaan.
Lisätietoja:
Outi Ervasti
Kehittämispäällikkö
outi.ervasti@uudenmaanliitto.fi
Uusimaa-ohjelma, työllisyys- ja elinkeinopolitiikka, Uudenmaan edunvalvonta, AKKE-rahoitus sekä Uudenmaan yrityspalkinto. Aluekehittämisen johtaja Eero Venäläisen varahenkilö.
Tutustu myös näihin
6.9.2024
Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan AKKE-rahoituksen menestystarinoista ja uusista mahdollisuuksista 30.10.
Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan, mitä Uudenmaan AKKE-rahoituksella on saatu aikaan sekä samalla osallistumaan näillä näkymin Uudenmaan liiton viimeiseen AKKE-hakuinfoon. Tilaisuus järjestetään keskiviikkona 30. lokakuuta klo 12–16 Pikku-Finlandiassa Helsingissä. Hakuinfoon voi osallistua myös etänä.
13.8.2024
Itämeren alueen Interreg-ohjelman rahoitusta haettavissa hankkeiden väliselle yhteistyölle
EU:n Itämeren alueen Interreg-ohjelma (Interreg Baltic Sea Region, BSR) on avannut rahoitushaun, jonka avulla Interreg BSR- sekä muut EU-hankkeet voivat tehdä keskenään yhteistyötä. Project Platform -nimisen rahoitushaun tarkoituksena on hyödyntää eri hankkeiden tuotoksia ja tuloksia yhteistyössä.