Onko opiskelija Lapissa arvokkaampi kuin Uudellamaalla?

EU:n alue- ja rakennepolitiikan varojen jakamisesta maakuntien kesken on syntynyt kiista. Työ- ja elinkeinoministeriö on jakamassa EU:sta Suomeen saatua pottia niin, että mitä vähemmän alueella on ihmisiä, sitä enemmän sinne annetaan rahaa. Tämähän ei Suomessa ole mitään uutta.
Nuorison puolesta harmittaa
Uudellamaalla Metropolia Ammattikorkeakoulussa opiskelee 16 200 opiskelijaa. Rakennerahastoista kukin heistä saa laskennallisen 247 euroa. Tällä rahalla oppilaitos toteuttaa hankkeita.
Hanketoiminta on osa ammattikorkeakoulujen arvokasta aluekehittämistyötä. Samalla hankkeet auttavat opiskelijoita verkostoitumaan työelämään, tuottavat opinnäytetöitä ja mahdollistavat parhaiden mahdollisten oppimisympäristöjen, laitteiden, välineiden ja asiantuntijuuden hankkimisen oppilaitosten käyttöön. Todella tärkeää siis opintojen kannalta.
Lapin ammattikorkeakoulussa opiskelee vain 5 600 opiskelijaa, mutta heistä jokainen on ilmeisesti yli kolmetoista kertaa uusmaalaista nuorta arvokkaampi. Lapin AMK saa nimittäin rakennerahastorahaa 3437 euroa opiskelijaa kohti.
Minä en tätä epätasa-arvoa ymmärrä. Minun mielestäni jokaisella nuorella pitäisi olla sama pääsy siihen hyvään, jota EU antaa nuorillemme oppilaitosten kautta.
Vielä sietämättömämmäksi jakaumasta tekee se, että AMK-lain mukaisesti oppilaitos saa valtiolta perusopetukseen 0,75 senttiä lisärahaa kutakin sen saamaa EU-euroa kohden. Luvut siis pompsahtavat vielä hurjemmiksi!
Lapissa ammattikorkeakouluopiskelijaa kohden TEM:n rakennerahastoratkaisu tuottaa kokonaisuudessaan ällistyttävät 6016 euroa, kun uusmaalainen opiskelijatoveri joutuu tyytymään 432 euron laskennalliseen osuuteen. Luku perustuu tällä ohjelmakaudella maksettuun rahoitukseen.
Täysin poliittinen päätös
No, voimme tietysti lohduttautua sillä, että nuo hyvin koulutetut nuoret muuttavat ennemmin tai myöhemmin tänne Uudellemaalle, jossa työllistyvät. Kansakunnan kokonaisedun kannalta olisi kuitenkin parempi, jos resurssit, oppimisen kannalta keskeiset verkostot, välineet ja mahdollisuudet olisivat täysimääräisesti käytössä täällä, missä niitä tarvitaan kipeästi.
Kun Iltalehti kirjoitti asiasta (IL 2.9.2021(Avautuu uuteen ikkunaan, Siirryt toiseen palveluun)), työ- ja elinkeinoministeriö korosti, että aluekehitysrahojen jakaminen on täysin poliittinen päätös. Sen kyllä huomaa.

Ossi Savolainen
Ossi Savolainen on Uudenmaan maakuntajohtaja.
Tutustu myös näihin

19.1.2023
Nopeiden laajakaistojen rakentamiseen 27 miljoonaa euroa – Webinaari kuntapäättäjille 2.2.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tukee nopeiden kiinteiden laajakaistaverkkojen rakentamista myöntämällä valtion tukea. Tukirahaa on vielä jaettavana noin 27 miljoonaa euroa, ja sitä voi saada myös uusimaalaisiin projekteihin. Traficom jakaa kuntapäättäjille tietoa tuesta webinaarissaan 2. helmikuuta.

16.1.2023
Kestävän kasvun ja elinvoiman AKKE-rahoitushaku avoinna
Olemme avanneet rahoitushaun Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman (AKKE) määrärahasta. Uusimaalaisille kehittämishankkeille on haettavana rahoitusta yhteensä 2,2 miljoonaa euroa. Hakuaika päättyy 13. maaliskuuta.