Seuraavaksi kulttuuripankki
Uudenmaan kulttuurifoorumin pääpuhuja, brittiläinen Susanna Eastburn, kertoi laajasti koko kulttuurisektoria yhdistävästä What next -liikkeestä. Lontoossa käynnistyneet, nyt myös alueille laajentuneet, Chatham House Rule -periaatteella käytävät keskustelut kokoavat kulttuuriorganisaatiot, taiteilijat, hallinnon, säätiöt, rahoittajat ja poliitikot yhteen keskustelemaan kulttuuripolitiikasta ja rahoituksesta luottamuksellisesti ja yhdessä rakentaen.
Uudenmaan kulttuurifoorumi pyrki samansuuntaiseen kootessaan kulttuurin, taiteen ja luovien alojen toimijoita syyskuun lopulla Musiikkitalolle yhteisen keskustelun ääreen. Puheenvuoroissa tartuttiin reippaasti myös vaikeisiin aiheisiin, kuten ajankohtaisiin rahoitusleikkauksiin. Päivän mieliinpainuvimpiin kuuluivat esimerkiksi Karkkilan kaupungin kulttuurisihteeri Mari Rautiaisen, Taideyliopiston rehtorin Kaarlo Hildénin ja Taiken johtaja Kaisa Rönkön puheenvuorot, sekä Business Helsingin tuottama Takkatulikeskustelu.
On tärkeää, että kokoonnumme ja keskustelemme yhdessä rohkeasti, kriittisesti ja rakentavasti. Näin voimme muodostaa yhteisen käsityksen toivotusta tulevaisuudesta, sopia tarvittavista toimenpiteistä ja toteuttaa ne yhdessä.
Kulttuuri on osa uusimaalaista arkea. Kuntien kulttuuripalvelut tarjoavat taidetta ja kulttuuria monenlaisiin tarpeisiin. Kulttuuripalvelut lisäävät asukkaiden hyvinvointia, tarjoavat työtä, synnyttävät elämyksiä ja kohtaamisia. Taiteen ja kulttuurin ammattilaiset toteuttavat sisältöjä, tapahtumia ja esityksiä ja esiintyvät niissä. Taiteen ja kulttuurin ammattilaiset opettavat kouluissa, oppilaitoksissa ja vapaassa sivistystyössä. Ilman kulttuurin, taiteen ja luovien alojen ammattilaisia Uusimaa ei toimi.
Kulttuuriin ja luoviin aloihin kohdistettujen leikkausten viesti on väärä. Tätä alaa nimenomaan kannattaa vahvistaa. Taide-, kulttuuri ja luovat alat ovat tulevaisuuskestäviä, vahvasti aineettomaan arvonluontiin perustuvia kasvualoja, joihin panostaminen tukee suoraan jokaisen Uusimaa-ohjelman strategisen tavoitteen toteutumista: ilmastokestävyyttä, TKI-tavoitteita ja työllisyystavoitteita. Edistämällä kulttuuria, taidetta ja luovaa alaa, edistämme näitä yhteisiä tavoitteita.
Kulttuuripankin laajentuminen valtakunnalliseksi on Uudenmaan osalta Espoon koordinoima, Helsingin, Vantaan ja Uudenmaan liiton tukema hanke, joka toteutuessaan onnistuneesti tuo kulttuuriin, taiteeseen ja luoville aloille alustan, jonka kautta osaamisen ja palveluiden ostajat ja myyjät: taiteilijat, muut luovien alojen ammattilaiset ja yrittäjät, löytävät toisensa ja pääsevät aloittamaan yhteistyön. Sillä työstä kulttuuripankissa on kysymys.
Käy katsomassa Uudenmaan kulttuurifoorumin 2024 puheenvuorot!
Uudenmaan kulttuurifoorumi
Kulttuurifoorumi kokoaa uusimaalaiset kulttuurin ja luovien alojen toimijat yhteen. Syksyinen tapahtuma toimii alustana kulttuurialan sisäiselle keskustelulle ja vie alaa yhdessä eteenpäin.
Vuoden 2024 Kulttuurifoorumin pääjärjestäjiä olivat Uudenmaan liitto, Taiteen edistämiskeskus, Taideyliopisto ja Helsingin kaupunki. Tapahtuma on tarkoitus järjestää vuosittain.
Katriina Rosavaara
Kulttuuriasiantuntijana työskentelevä kirjoittaja kehottaa kaikkia nostamaan esiin näkemäänsä, kuulemaansa, lukemaansa ja kokemaansa taidetta ja kulttuuria omilla somekanavilla ja keskusteluissa.
Yhteystiedot:
puh. 040 562 2314, katriina.rosavaara@uudenmaanliitto.fi
Tutustu myös näihin
5.11.2024
Uudenmaan kunnat saivat Kulttuurimarkkinoiden kautta yli tuhat tarjousta kulttuuripalveluista
Uudenmaan kulttuurimarkkinoilla kohtasivat kulttuurin tuottajat sekä ostajat kunnista. Syyskuisen tapahtuman ja samannimisen hankkeen kautta 26 uusimaalaista kuntaa etsi itselleen uusia kulttuuripalveluita. Määräaikaan mennessä saapui huimat 1248 tarjousta.
27.9.2024
Uudenmaan kunnat ostavat kulttuuria yli 100 000 eurolla – jätä tarjous 6.10. mennessä
Uudenmaan kulttuurimarkkinat -hankkeessa kohtaavat kulttuurin tuottajat sekä ostajat kunnista. Nyt avoinna on kuntien 26 toimeksiantoa taiteen ja kulttuurin ammattilaisille.