
Alue- ja kuntatalouden tilastot sisältävät Uudenmaan kuntien talouslukuja ja tietoa maakuntien bruttokansantuotteesta. Kunnista on saatavilla tilastotietoa verotuloista, vuosikatteesta, lainakannasta, valtionosuuksista ja verotuloihin perustuva valtionosuuksien tasauksesta.
Bruttokansantuote maakunnittain
Kuntien verotulot
Alla tiedot kuntien kokonaisverotuloista sekä kunnallis- ja yhteisöverosta.
Kuntien vuosikate
Vuosikate kuvaa kuntien kokonaistulorahoitusta. Se kertoo, kuinka paljon kunnille jää juoksevien menojen jälkeen käytettäväksi investointeihin, sijoituksiin ja lainan lyhennyksiin.
Kuntien lainakanta
Lainakanta kuvaa kuntakonsernin velkatilanteen euroina asukasta kohden. Velkaantumiseen vaikuttaa erityisesti kuntien tekemät investoinnit.
Kuntien valtionosuudet
Kuntien saamien valtionosuuksien tarkoituksena on taata kuntien vastuulla olevien julkisten palveluiden saatavuus. Suomessa valtionosuudet muodostavat noin neljänneksen kuntien tulorahoituksesta. Eniten valtionosuuksia saavat tyypillisesti kunnat, joiden työttömyys, ikärakenne ja pienituloisuusaste ovat korkeita.
Verotuloihin perustuva valtionosuuksien tasaus
Suomen valtionosuusjärjestelmässä tulopohjan tasaus toteutetaan verotuloihin perustuvalla valtionosuuden tasauksella, joka sisältyy kunnan peruspalvelujen valtionosuuteen. Nimensä mukaisesti tasaus perustuu kunnan laskennalliseen verotuloon, ja se joko lisää tai vähentää kunnalle myönnettyä valtionosuutta.
Tutustu myös

Alue ja kunnat
Uusimaa on Suomen helmi, lauletaan maakuntalaulussa vuodelta 1912. Metropolimaakunta onkin valtakunnallisesti vahva elinkeinoelämän, kulttuurin ja korkean osaamisen keskus. Tänä päivänä Uusimaa on myös vahvasti kansainvälinen maakunta.
Lisätietoja alue- ja kuntatalouden tilastoista

Johannes Herala
Erityisasiantuntija
johannes.herala@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan alueellinen kehitys, kunta- ja aluetalous, toimintaympäristön analyysit, erillisselvitykset
Ajankohtaista

9.4.2025
Ennakointikamari: Kasvu syntyy osaamisesta – Hallituksen puoliväliriihessä on tunnistettava jatkuvan oppimisen merkitys
Uusimaalaiset koulutuksen järjestäjät, korkeakoulut ja yritykset korostavat Ennakointikamarin kannanotossa jatkuvan oppimisen merkitystä. Osaaminen on avain kestävään kasvuun.

4.4.2025
Tulevaisuuden kansainväliset liikenneyhteydet esillä webinaarissa 24.4.
Liikenneyhteyksillä Eurooppaan on suuri merkitys Uudellemaalle ja koko Suomelle. Tulevaisuuden vaihtoehdoista kansainvälisten liikenneyhteyksien parantamiseksi keskustellaan Tulevaisuustutka-webinaarissa torstaina 24. huhtikuuta klo 8.15–9.00.
Sivu päivitetty viimeksi: 14.1.2025