Uudenmaan päästökehitystä seurataan Suomen ympäristökeskuksen (Syke) kansallisen päästöseurannan pohjalta. Syken vuosittainen käyttöperusteisten kasvihuonekaasupäästöjen seuranta kattaa kaikki Suomen kunnat ja maakunnat, ja mahdollistaa näin vertailun eri alueiden välillä. Vuoden 2022 ennakkotiedot julkaistiin 21.11.2023.
Syken palvelusta(Siirryt toiseen palveluun) löydät tiedot Uudenmaan maakunnan sekä alueen kuntien käyttöperusteisista päästöistä ja niiden vuosittaisesta kehityksestä vuodesta 2005 lähtien. Tarjolla on tietoa sekä kokonaispäästöistä että asukaskohtaisista päästöistä. Syken palvelusta löytyy myös laskennassa käytetyn Hinku-laskentamallin tarkempi kuvaus.
Tutustu päästölaskelmiin:
Kuntien kulutusperäiset päästöt laskettu ensimmäistä kertaa
Suomen ympäristökeskuksen tammikuussa 2023 julkistama uusi laskentamalli laajentaa kulutuksen päästöjen laskentaa. Näkyviin tulevat muun muassa kuntien hankintojen ja investointien sekä kotitalouksien kuluttamien tuotteiden ja palveluiden aiheuttamat päästöt.
Tutustu myös
Hiilineutraali Uusimaa 2030
Maakunnan ilmastotyötä linjaa Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta, jossa olemme tunnistaneet ilmastotyön painopisteet ja yhteiset tekemisen paikat. Olemme määritelleet työlle kuusi painopistettä sekä toimintalinjaukset.
Lisätietoja Uudenmaan päästötiedoista
Simo Haanpää
Ilmastoasiantuntija
simo.haanpaa@uudenmaanliitto.fi
Ilmastonmuutoksen sopeutuminen ja muutoksen hillintä, Regions4Climate- ja Canemure-hankkeet
Johannes Herala
Erityisasiantuntija
johannes.herala@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan alueellinen kehitys, kunta- ja aluetalous, toimintaympäristön analyysit, erillisselvitykset
Ajankohtaista
11.11.2024
Kulttuurisilla sisällöillä vaikuttaminen on alikäytetty muutosvoima
Kulttuuriset sisällöt eivät synny tyhjiössä vaan yhteydessä ihmisiin, yhteiskuntaan, luontoon, maailmaan ja sen tapahtumiin. Teokset tarkastelevat aihettaan aina jostakin näkökulmasta; ei ole olemassa todellisuutta, jota voisi kuvata objektiivisesti. Kertominen, kuten myös kertomatta jättäminen, ovat valintoja, tietoisia tai tiedostamattomia.
24.10.2024
Selvitys avaa vihreän siirtymän mahdollisuuksia ja haasteita Uudellamaalla
Vihreän siirtymän hankkeet vyöryvät vauhdilla kuntiin. Jokainen kaavoittaja, virkamies ja päättäjä törmää aiheeseen tulevina vuosina – tai on jo törmännyt esimerkiksi aurinkovoimalan tai vetyhankkeen muodossa.
22.10.2024
Ilmasto ei katso hallinnollisia rajoja
Aluesuunnittelijat Euroopan eri metropoliseuduilta ratkovat yhdessä ilmastohaasteita Metrex-verkoston kautta. Laajempi ymmärrys ja yhteistyö auttavat tarttumaan yhä akuutimmiksi käyviin haasteisiin, kirjoittaa Mariikka Manninen.
11.10.2024
Kestävämpi ruokatarjonta yleistyy tapahtumissa – Provinssissa muuttui etenkin kysyntä
Ruokavalinnoilla on suuri vaikutus tapahtumien kestävyyteen. Kolmannes maailman ilmastopäästöistä linkittyy ruokaan ja sen tuotantoon, ja niistä lähes 60 prosenttia syntyy lihantuotannossa. Vastuullinen toimija ei voi myöskään ohittaa teollisen eläintuotannon eläimille aiheuttamaa kärsimystä. Kestävämmät ruokavalinnat väliaikatarjoiluissa, avajaisissa tai festivaalikojujen tarjonnassa ovat yksinkertainen keino vähentää tapahtuman haittavaikutuksia.
Sivu päivitetty viimeksi: 28.3.2024