
Uudenmaan päästökehitystä seurataan Suomen ympäristökeskuksen (Syke) kansallisen päästöseurannan pohjalta. Syken vuosittainen käyttöperusteisten kasvihuonekaasupäästöjen seuranta kattaa kaikki Suomen kunnat ja maakunnat, ja mahdollistaa näin vertailun eri alueiden välillä. Vuoden 2022 ennakkotiedot julkaistiin 21.11.2023.
Syken palvelusta(Siirryt toiseen palveluun) löydät tiedot Uudenmaan maakunnan sekä alueen kuntien käyttöperusteisista päästöistä ja niiden vuosittaisesta kehityksestä vuodesta 2005 lähtien. Tarjolla on tietoa sekä kokonaispäästöistä että asukaskohtaisista päästöistä. Syken palvelusta löytyy myös laskennassa käytetyn Hinku-laskentamallin tarkempi kuvaus.
Tutustu päästölaskelmiin:
Kuntien kulutusperäiset päästöt laskettu ensimmäistä kertaa
Suomen ympäristökeskuksen tammikuussa 2023 julkistama uusi laskentamalli laajentaa kulutuksen päästöjen laskentaa. Näkyviin tulevat muun muassa kuntien hankintojen ja investointien sekä kotitalouksien kuluttamien tuotteiden ja palveluiden aiheuttamat päästöt.

Tutustu myös

Hiilineutraali Uusimaa 2030
Maakunnan ilmastotyötä linjaa Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta, jossa olemme tunnistaneet ilmastotyön painopisteet ja yhteiset tekemisen paikat. Olemme määritelleet työlle kuusi painopistettä sekä toimintalinjaukset.
Lisätietoja Uudenmaan päästötiedoista

Simo Haanpää
Ilmastoasiantuntija
simo.haanpaa@uudenmaanliitto.fi
Ilmastonmuutoksen sopeutuminen, Regions4Climate-hanke

Johannes Herala
Erityisasiantuntija
johannes.herala@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan alueellinen kehitys, kunta- ja aluetalous, toimintaympäristön analyysit, erillisselvitykset
Ajankohtaista

14.4.2025
Uudenmaan kiertotalouslaakson tarinoita – Tutustu Uudenmaan matkaan kohti kiertotaloutta
Kiertotaloussiirtymä on edistynyt viime vuosina usealla sektorilla. Uudellamaalla tärkeänä yhteistyöalustana kiertotalouden ratkaisuille on toiminut vuonna 2023 perustettu Uudenmaan kiertotalouslaakso. Kiertotalouslaakson ensimmäisten hankevuosien kohokohtia on nyt koottu Kiertotalouslaakson tarinoita -julkaisuun, joka nostaa esiin sekä sektoreiden kuulumisia että alueen kiertotalouden tekijöitä.

10.4.2025
Perinteistä ammentaminen ja luonnonmateriaalien kehittäminen tarjoavat ratkaisuja rakentamisen kestävyyskriisiin
Nykyrakentaminen nojaa vahvasti teräs- ja betoniteollisuuteen, jotka aiheuttavat noin 15 prosenttia maailman vuotuisista ilmastopäästöistä. Lisäksi rakennussektori on vastuussa puolesta maailman vuotuisesta neitseellisten materiaalien kulutuksesta. Suomessa rakentaminen aiheuttaa vuosittain kolmanneksen ilmastopäästöistä. Rakennussektorin kestävyysmurroksella on tulenpalava kiire: ilmastokriisi ei ole ratkaistavissa ilman sitä.

31.3.2025
Panostamme kuntien ja muiden sidosryhmien tukemiseen elinvoimaan, kestävyyteen ja innovaatiotoimintaan liittyvissä kysymyksissä
Uudenmaan kunnat ja muut sidosryhmät voivat olla yhteydessä kestävyys-, innovaatio- ja elinvoimaryhmiin saadakseen tukea näissä teemoissa.

11.3.2025
Uudenmaan ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman työpajat jatkuvat – tule mukaan vaikuttamaan
Uudenmaan ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman valmistelu käynnistyi marraskuisessa ilmastoriskityöpajassa, jossa tunnistettiin merkittävimpiä alueellisia ilmastoriskejä. Työ jatkuu keskiviikkona 23.4. kello 9–12 järjestettävässä työpajassa, jossa lähdetään luomaan yhteistä sopeutumisen tahtotilaa Uudellemaalle.
Sivu päivitetty viimeksi: 28.3.2024