Työllistämisen ja kotoutumisen palvelujen muutos keskustelutti kansanedustajia ja kuntajohtajia

Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajien neuvottelukunta ja Uudenmaan kuntajohtajat kokoontuivat perjantaina 11.3. kansanedustaja Sari Multalan (kok) johdolla keskustelemaan kotouttamislain muutoksista ja työllisyyden kuntakokeilusta. Multala on neuvottelukunnan puheenjohtaja. Kokouksen alustajana toimi asiakkuuspäällikkö Suvi Linden Vantaan ja Keravan työllisyyspalveluista.
Muutoksia on tulossa useita. Toukokuussa tulee voimaan uusi asiakaspalvelumalli, niin sanottu pohjoismainen työvoimapalvelumalli. Tämä aiheuttaa laajoja muutoksia niin palveluissa kuin asiakkaiden oikeuksissa ja velvollisuuksissa.
Hyvinvointialueen käynnistymisen myötä sosiaalitoimen kotoutumisen työntekijät siirtyvät hyvinvointialueen työntekijöiksi.
Kotoutumislain uudistus toteutetaan TE-palvelut 2024 -uudistuksen yhteydessä, kun työllisyyspalvelu siirtyvät kuntien vastuulle. Kunnat päättävät jatkossa palveluista ja vastaavat kustannuksista. Uudistuksen tavoitteena on tehostaa kotoutumista ja nopeuttaa työllistymistä.
Kunnille tulee järjestämisvastuu paitsi työttömien, myös työvoiman ulkopuolella olevien ihmisten osalta.
Työllisyyspalveluiden osalta asiakasprosessia ohjaavat lisäksi laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta (JTYPL), laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta (TYP) sekä työttömyysturvalaki. Lakien onnistunut yhteensovittaminen on tärkeää, tapaamisessa korostettiin.
Kansanedustaja Inka Hopsu (vihr) tiedusteli kokouksessa, millaisia työvoimapalveluita on suunnitteilla Ukrainan pakolaisten osalta. Suvi Linden kertoi kuntien odottavan työ- ja elinkeinoministeriön linjausta siitä, ovatko ukrainalaiset kuntakokeilun asiakkaita ja kohdistetaanko heihin kotouttamistoimia.
Lisätietoja:
Sari Multala, Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajien neuvottelukunnan puheenjohtaja, sari.multala@eduskunta.fi, puh. 09 432 3101
Tutustu myös näihin

31.3.2025
Maakuntahallituksen kokouksen 24.3.2025 pöytäkirja on julkaistu
Uudenmaan maakuntahallitus kokoontui 24. maaliskuuta. Kokouksen tarkastettu pöytäkirja on nyt julkaistu verkkosivuillamme.

25.3.2025
ALKE-keskustelujen keskiössä luonnon monimuotoisuus, henkinen kriisinkestävyys ja kasvutoimet – Jatkossa toiveena maakuntakohtaiset keskustelut
Valtio ja maakunnat käsittelivät ajankohtaisia teemoja 20.–21. maaliskuuta aluekehittämiskeskusteluissa eli ALKE-keskusteluissa. Keskusteluteemoina oli luonnon monimuotoisuuden turvaaminen, henkinen kriisinkestävyys sekä alueellisten ja kansallisten toimien yhteensovitus talouskasvun vauhdittamiseksi.