Uudenmaan liitto kritisoi lyhyttä kaavoitus- ja rakentamislain kuulemisaikaa – Vain kaksi päivää aikaa tutustua laajaan aineistoon

Uudenmaan liitto vaatii aikaa perehtyä kaavoitus- ja rakennuslain jatkovalmistelun aineistoon ja mahdollisuutta kirjallisen lausunnon antamiseen. Ympäristöministeriön pikaisella aikataululla koolle kutsuma kuulemistilaisuus ei anna tähän mahdollisuutta.
Uudenmaan liitto on lähettänyt 12.4. kansanedustajille kirjeen, jossa vaatii aikaa perehtyä kaavoitus- ja rakennuslain jatkovalmistelun aineistoon ja mahdollisuutta kirjallisen lausunnon antamiseen.
Ympäristöministeriö lähetti perjantaina 9.4.2022 virka-ajan päätyttyä kutsut kaavoitus- ja rakennuslain jatkovalmisteluun liittyvään kuulemiseen, joka pidetään keskiviikkona 13.4.2022. Kuuleminen pidetään kahden arkipäivän varoitusajalla. Kutsun ohessa ei jaettu lakiaineistoa, jota kuuleminen koskee, vaan aineisto julkaistiin vasta 11.4. iltapäivällä.
Kuulemistilaisuus ei ole riittävä mahdollisuus vaikuttamiseen
Tilaisuus on ilmeisesti jäämässä ainoaksi tavaksi lausua mielipiteensä isosta ja merkittävästä muutetusta lakipaketista.
– Lyhyt ja suppea kuulemistilaisuus ei riitä. Valtioneuvoston lakivalmistelun ohjeistuksenkin mukaan lakivalmistelussa tulee kiinnittää huomiota kuulemisten tasapuolisuuteen ja siihen, että kuulemisilla on tosiasiallinen mahdollisuus vaikuttaa hankkeeseen, toteaa Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen.
Palautteen huomioimisesta saatava selvitys
Vaikka lausuntokierroksesta on saatu yhteenveto, tulee osallisille julkisesti kertoa, miten saatu palaute on otettu huomioon ja miten lakivalmistelu etenee.
Kuulemisen tavoitteena tulisi olla säädösvalmistelun avoimuus ja hyvä laatu. Kuulemisella pitäisi selvittää erilaiset näkökohdat, vaikutukset ja käytännön toteuttamismahdollisuudet. Kuulemisen tulisi parantaa luottamusta demokraattiseen päätöksentekoon sekä edesauttaa normien noudattamista.
Uusi lausuntokierros tarpeen
Uudenmaan liiton näkökulmasta vaikuttaa siltä, että kuulemisella pyritään ohittamaan uuden lausuntokierroksen tarve lain valmistelussa.
– Alkuperäisen kaavoitus- ja rakennuslakiesityksen jakaminen kahdeksi erilliseksi laiksi on merkittävä muutos, Savolainen toteaa. – Uuden lausuntokierroksen ohittaminen olisi huonoa säädösvalmistelua ja sivuuttaisi osallisuuden perusvaatimukset.
Lisätietoja:

Ilona Mansikka
Kaavoituspäällikkö
ilona.mansikka@uudenmaanliitto.fi
Maakuntakaavoitusprosessin kehittäminen, Uusimaa-kaava 2050, Kaavoituksen aluevastuu: Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa. Aluesuunnittelun johtaja Paula Autioniemen varahenkilö

Mariikka Manninen
Maakunta-arkkitehti
mariikka.manninen@uudenmaanliitto.fi
Alue- ja yhdyskuntarakenne, kasvun kestävä ohjaaminen, ympäristön voimavara- ja vetovoimatekijät. Kaavoituksen aluevastuu: Askola, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Sipoo ja Tuusula
Tutustu myös näihin

24.11.2023
Uudenmaan liitto ja alueen kunnat eivät hyväksy yllättäviä lisäleikkauksia kuntien valtionosuuksiin
Uudenmaan liitto ja Uudenmaan kuntajohtajat pitävät kohtuuttomana täysin odottamatta tullutta lisäleikkausta kuntien valtionosuuksiin. Vaikka leikkaus jaksotettaisiinkin usealle vuodelle, se on valtava vähennys kunnille, joiden valtionosuusrahoitusta on jo valmiiksi leikattu.

23.11.2023
Etelä-Suomen maakunnat odottavat tulevalta EU-kaudelta aktiivisia, kestävää kasvua tukevia toimia
Etelä-Suomen maakuntien yhteiset EU-vaalitavoitteet painottuvat talouteen, tutkimukseen ja liikenteen toimivuuteen. Myös kestävä kaupunkipolitiikka on keskeinen teema. Maakunnat muistuttavat, että EU-päätöksenteossa tulee ottaa huomioon muuttunut turvallisuustilanne, energiamurros ja ilmastonmuutos