Uudenmaan murrosareenassa kohtasivat alueen kuntien ja kansalaisyhteiskunnan toimijat
Uudenmaan liiton luotsaama We make transition -hanke järjesti huhti-toukokuussa Demos Helsingin kanssa Kiertotalousmurrosareenan eli työpajasarjan, jossa eri toimijat pääsivät rakentamaan kestävän tulevaisuuden muutospolkuja. Aiheiksi valikoituivat jakamistalous sekä tilojen ja rakennusten kestävä käyttö.
Osallistujat edustivat kuntia, maakuntaa, korkeakouluja, asukas- ja kyläyhdistyksiä, yhteisöjä, järjestöjä ja pienyrityksiä Uudellamaalla. Työpajasarja alkoi sillä, että osallistujat saivat keskustella haasteista ja mahdollisuuksista, jotka tällä hetkellä estävät tai edistävät yhteistyön tiivistämistä kestävyystyön parissa.
Toisessa työpajassa osallistujat rakensivat muutospolkuja kohti tavoitteita, jotka he olivat muotoilleet ensimmäisen työpajan lopussa. Viimeisessä työpajassa osallistujat saivat laatia eri tahoille, mukaan lukien edustamalleen organisaatiolle, toimenpide-ehdotuksia.
Lisäksi osallistujat ideoivat ja äänestivät yhden pienen kokeilun toteutettavaksi We make transition -hankkeesta varatulla määrärahalla. Kokeiluksi valikoitui toiminnan vaikuttavuuden mittaaminen yhdelle järjestölle tai yhdistykselle. Vaikuttavuuden mittaaminen auttaa tekemään toiminnan muutkin kuin taloudelliset vaikutukset näkyväksi esimerkiksi kunnalle tai potentiaaliselle rahoittajalle.
Työpajoissa nousseet ydinviestit
- Jakamistalouden edistäminen vaatii yhteistyötä ja verkostoja, joissa voi jakaa hyviä käytäntöjä, kokemuksia ja edistää yhteisiä tavoitteita. Pienten toimijoiden on esimerkiksi vaikea yksin lähteä isoihin hankehakuihin, ja konkreettiset vinkit esim. sopimuksista kannattaa laittaa jakoon.
- Pitkän aikavälin sosiaaliset vaikutukset, kuten osallisuuden, merkityksellisyyden ja hyvinvoinnin lisääntyminen, on otettava huomioon jakamistaloutta ja erityisesti tilojen käyttöä sekä niiden kustannuksia pohdittaessa.
- Lähidemokratiaa ja kokeiluja on hyödynnettävä. Kansalaistoimijoille on annettava mahdollisuus vaikuttaa muun muassa tilojen käyttösuunnitelmiin sekä muuhun jakamistalouden edistämiseen omalla alueellaan. Vahvempi omistajuus tuo motivaatiota osallistua rakennusten kunnossapitoon.
- Tilojen ja rakennusten kestävän käytön ytimessä on asennemuutos. Rakennusten käyttöiän pidentäminen vaatii arvojen muuttumista: kauneuskäsityksen laajentumista, epätäydellisyyden sietämistä ja vanhan arvostamista.
Työpajojen tulokset kootaan ja julkistetaan elokuussa.
Lisätietoja:
Miranda Sundholm
Projektipäällikkö
miranda.sundholm@uudenmaanliitto.fi
We Make Transition -hanke, Baltic Sea Region -ohjelman kansallinen viestintä
Palvelee myös ruotsiksi
Venla Virkamäki
EU-erityisasiantuntija
venla.virkamaki@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan tutkimus- ja innovaatiotyön kehittäminen ja kansainvälinen markkinointi, älykkään erikoistumisen strategia, EU-yhteistyö
We Make Transition!
- Hankkeen tavoitteena on tunnistaa ja vahvistaa kansalaisyhteiskunnan eri toimijoiden roolia vihreässä siirtymässä.
- Murrosareenaprosessin avulla kansalaisyhteiskunta tuodaan tiiviimmin mukaan innovaatiotoimintaan ja kestävyysmurrosta toteuttamaan.
- Uudenmaan liitto toimii hankkeessa osapartnerina, yhteensä Itämeren alueella on 11 kumppania kuudesta maasta.
- Kolmivuotinen hanke rahoitetaan EU:n Itämeriohjelmasta.
Tutustu myös näihin
11.4.2024
Kiertotalous kiihtyy kevään aikana – Uudellamaalla on luvassa paljon kiertotaloustapahtumia
Uudellamaalla viedään kiertotaloutta eteenpäin usealla sektorilla ja nyt onkin hyvä hetki kuntien, yritysten, tutkimusorganisaatioiden ja kansalaistoimijoiden hypätä kehitystyöhön mukaan!
26.3.2024
Työpajasarja kutsuu kansalaisyhteiskunnan toimijat ja julkisen sektorin ratkomaan yhdessä kestävyyshaasteita
Kiertotalousmurros on We Make Transition! -hankkeen kolmen työpajan sarja huhti-toukokuussa. Työpajoissa keskitytään jakamistalouden ratkaisuihin sekä tilojen, rakennetun ympäristön ja maankäytön kestävään käyttöön.