Uusimaa-ohjelman selkeys ja ihmisläheisyys keräsivät kiitosta vertaisarvioinnissa
Uudenmaan, Hämeen, Päijät-Hämeen ja Varsinais-Suomen liitot arvioivat viime syksynä toistensa maakuntaohjelmat ja antoivat kehittämisideoita. Uusimaa-ohjelman onnistumisiksi arvioitiin erityisesti selkeys ja ihmislähtöisyys.
Arvioitavana ollut Uusimaa-ohjelma perustuu pitkän aikavälin strategisiin linjauksiin. Vuosina 2022–2025 voimassa oleva ohjelma sisältää kehittämisen tavoitteet ja toimenpiteet sekä vuoteen 2030 ulottuvan vision. Visiona on, että vuonna 2030 Uusimaa on reilusti edellä ilmastonmuutoksen hillinnässä, taloudellisessa kilpailukyvyssä ja hyvinvoinnissa. Vertaisarvioinnissa arvioitiin myös Uudenmaan älykkään erikoistumisen strategia, joka täydentää maakuntaohjelmaa ja tukee tutkimus- ja innovaatiotyötä.
Vertaisarvioinnissa saatua palautetta hyödynnetään Uudenmaan tulevan maakuntaohjelman valmistelussa vuoden 2025 aikana. Vertaisarvioinnin fasilitoi Owal Group Oy.
Uusimaa-ohjelma on tasapainoinen kokonaisuus
Selkeyden ja ihmislähtöisen otteen lisäksi Uusimaa-ohjelma nähtiin tasapainoiseksi kokonaisuudeksi. Ohjelman toimeenpano on edennyt arvioijien mielestä hyvin. Toteutuksessa on tuotu yhteen eri tahoja ja edistetty yhteistyötä. Laaja kansainvälinen yhteistyö näkyy erityisesti hankkeissa ja edunvalvonnassa.
Vertaisarvioinnissa kehittämiskohteeksi nähtiin se, että älykkään erikoistumisen strategian kärjet ovat laajoja, eivätkä välttämättä kaikilta osin juuri Uudenmaan erityisosaamiseen keskittyviä. Huomioita voisi kiinnittää Uusimaa-ohjelman ja älykkään erikoistumisen ohjelman kytkemiseen toisiinsa.
Uusimaa-ohjelman toimenpiteet ovat arvioijien mukaan hyvin yleisellä tasolla, joten niitä voisi konkretisoida enemmän ja niille voisi löytää toteuttavat tahot. Maakuntaohjelman yhteys aluesuunnitteluun ja maakuntakaavaan tulisi tuoda paremmin esiin.
Uusia oivalluksia ja käytännön ideoita
Uudenmaan liiton lisäksi vertaisarvioinnissa oli mukana Hämeen, Päijät-Hämeen ja Varsinais-Suomen liitot. Uudenmaan liiton erityisasiantuntija Rosa Tuomi pitää naapurimaakuntien yhteistyötä hyödyllisenä.
– Kiinnostavaa on nähdä, miten erilaisia tapoja eri alueilla on tehdä maakuntaohjelmatyötä. Maakuntaohjelmat ovat keskenään hyvin erilaisia, niin kuin pitääkin, koska alueetkin ovat erilaisia. Ohjelmissa näkyi, miten eri tavoin samoja asioita lähestytään, Tuomi kuvailee.
Hämeen liiton projektipäällikkö Minna Takalan mukaan erityisen antoisaa oli syvälliset keskustelut aluekehityksen parissa työskentelevien kanssa.
– Vaikka maakunnat ovat hyvin erilaisia, käytännön esimerkit ja erilaiset lähestymistavat yhteistyön parantamiseksi eri sidosryhmien kanssa toivat varmasti uusia ideoita kaikille osallistujille. Vertaisarvioinnin kannustava ilmapiiri loi pohjan myös kriittiselle tarkastelulle, yhdessä oppimiselle ja uudistamiselle, Takala kertoo.
Lue lisää:
Uuden maakuntaohjelman valmistelu käynnistyy
Uuden maakuntaohjelman valmistelutyö käynnistyy alkuvuodesta 2025. Ohjelma tulee olemaan voimassa vuosina 2026–2029.
Uusimaa-ohjelma tulee sisältämään kehittämisen suuntaviivat ja tavoitteet seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Ohjelma ohjaa myös maakunnan hankerahoitusta.
Uusimaa-ohjelmaa työstetään yhdessä sidosryhmien kanssa. Ohjelman valmisteluun pääsee osallistumaan työpajoissa kevään aikana. Tavoitteena on, että maakuntavaltuusto hyväksyy uuden ohjelman loppuvuodesta 2025.
Lisätietoja:
Rosa Tuomi
Erityisasiantuntija
Ennakointi, koulutuspolitiikka, Uusimaa-ohjelma
Tutustu myös näihin
15.1.2025
Ehdota Uudenmaan yrityspalkinnon saajaa – haussa kansainvälistyvä ja kasvuhakuinen yritys
Uudenmaan yrityspalkinto myönnetään tänä vuonna kansainvälisille markkinoille tähtäävälle yritykselle. Palkinnon saajaa voi ehdottaa kuka tahansa Uudenmaan liiton verkkosivuilla 2.3. saakka. Voittajan valitsee ehdotusten joukosta Uudenmaan liiton, alueen yrittäjä- ja elinkeinoelämän järjestöjen sekä ELY-keskuksen yhteinen raati.
14.1.2025
Selvitys: kansainvälinen työvoima keskeisessä roolissa Uudenmaan kuntien elinvoiman kannalta
Uudenmaan liitto on julkaissut Owal groupin tekemän selvityksen vieraskielisten osaajien tilanteesta ja kansainvälisestä rekrytoinnista Uudellamaalla pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Selvitys tehtiin TEPA24 Uusimaa -hankkeelle.
14.1.2025
Teollisuuspolitiikkaa tarkastellaan Uudenmaan näkökulmasta 6.2.
Teollisuuspolitiikasta Uudenmaan näkökulmasta keskustellaan Tulevaisuustutka-webinaarissa torstaina 6. helmikuuta klo 8.15–9.00. Miltä teollisuuden kehitys ja kilpailukyky näyttää tällä hetkellä? Miten sitä ollaan parantamassa? Uudenmaan kunnilla on paljon mahdollisuuksia koko Suomen teollisuuspolitiikan ja kasvun promoottorina.
9.1.2025
Monikriisin ratkaisut vaativat kuvittelun taitoa – sitä voi oppia ja opettaa
Julkista keskustelua leimaavat usein vaihtoehdottomuus, talousnäkökulma ja poliittisen mielikuvituksen puute. Ratkaisujen löytäminen monikriisiin edellyttää kuitenkin kykyä ajatella toisin, kuvitella vaihtoehtoisia tulevaisuuksia ja erilaisia polkuja kestäviin elämäntapoihin, sanoo taiteen tohtori, tutkija ja esitystaiteilija Pilvi Porkola.