Uusimaa-ohjelman selkeys ja ihmisläheisyys keräsivät kiitosta vertaisarvioinnissa

Uudenmaan, Hämeen, Päijät-Hämeen ja Varsinais-Suomen liitot arvioivat viime syksynä toistensa maakuntaohjelmat ja antoivat kehittämisideoita. Uusimaa-ohjelman onnistumisiksi arvioitiin erityisesti selkeys ja ihmislähtöisyys.
Arvioitavana ollut Uusimaa-ohjelma perustuu pitkän aikavälin strategisiin linjauksiin. Vuosina 2022–2025 voimassa oleva ohjelma sisältää kehittämisen tavoitteet ja toimenpiteet sekä vuoteen 2030 ulottuvan vision. Visiona on, että vuonna 2030 Uusimaa on reilusti edellä ilmastonmuutoksen hillinnässä, taloudellisessa kilpailukyvyssä ja hyvinvoinnissa. Vertaisarvioinnissa arvioitiin myös Uudenmaan älykkään erikoistumisen strategia, joka täydentää maakuntaohjelmaa ja tukee tutkimus- ja innovaatiotyötä.
Vertaisarvioinnissa saatua palautetta hyödynnetään Uudenmaan tulevan maakuntaohjelman valmistelussa vuoden 2025 aikana. Vertaisarvioinnin fasilitoi Owal Group Oy.
Uusimaa-ohjelma on tasapainoinen kokonaisuus
Selkeyden ja ihmislähtöisen otteen lisäksi Uusimaa-ohjelma nähtiin tasapainoiseksi kokonaisuudeksi. Ohjelman toimeenpano on edennyt arvioijien mielestä hyvin. Toteutuksessa on tuotu yhteen eri tahoja ja edistetty yhteistyötä. Laaja kansainvälinen yhteistyö näkyy erityisesti hankkeissa ja edunvalvonnassa.
Vertaisarvioinnissa kehittämiskohteeksi nähtiin se, että älykkään erikoistumisen strategian kärjet ovat laajoja, eivätkä välttämättä kaikilta osin juuri Uudenmaan erityisosaamiseen keskittyviä. Huomioita voisi kiinnittää Uusimaa-ohjelman ja älykkään erikoistumisen ohjelman kytkemiseen toisiinsa.
Uusimaa-ohjelman toimenpiteet ovat arvioijien mukaan hyvin yleisellä tasolla, joten niitä voisi konkretisoida enemmän ja niille voisi löytää toteuttavat tahot. Maakuntaohjelman yhteys aluesuunnitteluun ja maakuntakaavaan tulisi tuoda paremmin esiin.
Uusia oivalluksia ja käytännön ideoita
Uudenmaan liiton lisäksi vertaisarvioinnissa oli mukana Hämeen, Päijät-Hämeen ja Varsinais-Suomen liitot. Uudenmaan liiton erityisasiantuntija Rosa Tuomi pitää naapurimaakuntien yhteistyötä hyödyllisenä.
– Kiinnostavaa on nähdä, miten erilaisia tapoja eri alueilla on tehdä maakuntaohjelmatyötä. Maakuntaohjelmat ovat keskenään hyvin erilaisia, niin kuin pitääkin, koska alueetkin ovat erilaisia. Ohjelmissa näkyi, miten eri tavoin samoja asioita lähestytään, Tuomi kuvailee.
Hämeen liiton projektipäällikkö Minna Takalan mukaan erityisen antoisaa oli syvälliset keskustelut aluekehityksen parissa työskentelevien kanssa.
– Vaikka maakunnat ovat hyvin erilaisia, käytännön esimerkit ja erilaiset lähestymistavat yhteistyön parantamiseksi eri sidosryhmien kanssa toivat varmasti uusia ideoita kaikille osallistujille. Vertaisarvioinnin kannustava ilmapiiri loi pohjan myös kriittiselle tarkastelulle, yhdessä oppimiselle ja uudistamiselle, Takala kertoo.
Lue lisää:

julkaisu
Neljän maakunnan maakuntaohjelmien vertaisarviointi
Uudenmaan liiton julkaisuja E 259
2024
Neljän maakunnan maakuntaohjelmien vertaisarviointiUuden maakuntaohjelman valmistelu käynnistyy
Uuden maakuntaohjelman valmistelutyö käynnistyy alkuvuodesta 2025. Ohjelma tulee olemaan voimassa vuosina 2026–2029.
Uusimaa-ohjelma tulee sisältämään kehittämisen suuntaviivat ja tavoitteet seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Ohjelma ohjaa myös maakunnan hankerahoitusta.
Uudellamaalla on tällä hetkellä maakuntaohjelman lisäksi erillinen tutkimus- ja innovaatiotoimintaa ohjaava älykkään erikoistumisen strategia. Tämä strategia uudistetaan ja kirjoitetaan osaksi tulevaa maakuntaohjelmaa ja erillisestä strategiasta luovutaan.
Uusimaa-ohjelmaa työstetään yhdessä sidosryhmien kanssa. Ohjelman valmisteluun pääsee osallistumaan työpajoissa kevään aikana. Tavoitteena on, että maakuntavaltuusto hyväksyy uuden ohjelman loppuvuodesta 2025.
Lisätietoja:

Rosa Tuomi
Erityisasiantuntija
Ennakointi, koulutuspolitiikka, Uusimaa-ohjelma
Tutustu myös näihin

22.4.2025
Uusimaa painottaa ruokainnovaatioiden merkitystä EU:n maatalouden ja ruoan visiossa
Euroopan komissio julkaisi helmikuussa visionsa maatalouden ja ruoan tulevaisuudesta. Uudenmaan liitto haluaa osallistua aktiivisesti keskusteluun EU:n tulevan maatalous- ja ruokapolitiikan ohjaavista periaatteista. Uudenmaan liitto on valmistellut yhteistyössä Helsinki EU Officen ja sidosryhmien kanssa kannanoton, johon on koottu näkemyksiä komission visioon.

16.4.2025
Uusi hanke käynnistyy: Kunnille luvassa tukea ja pilotteja kiertotalouteen Uudellamaalla ja Pirkanmaalla
Uusimaa ja Pirkanmaa keskittyvät tulevina vuosina tukemaan kuntia kiertotaloustavoitteiden asettamisessa ja saavuttamisessa. Kiertotalous on kunnille keino saavuttaa ilmastotavoitteita ja säästää materiaaleissa ja kustannuksissa sekä luoda elinvoimaa ja huoltovarmuutta alueelle.

15.4.2025
Juha Tapio tähdittää Uusimaa-päivän pääjuhlaa Vantaalla
Keväinen Uusimaa-päivä kutsuu jälleen nauttimaan kulttuurista, kohtaamisista ja lähiluonnosta yhdessä. Vantaan päivän ilmaiskonsertti 15. toukokuuta on tänä vuonna myös Uusimaa-päivän pääjuhla.

10.4.2025
Perinteistä ammentaminen ja luonnonmateriaalien kehittäminen tarjoavat ratkaisuja rakentamisen kestävyyskriisiin
Nykyrakentaminen nojaa vahvasti teräs- ja betoniteollisuuteen, jotka aiheuttavat noin 15 prosenttia maailman vuotuisista ilmastopäästöistä. Lisäksi rakennussektori on vastuussa puolesta maailman vuotuisesta neitseellisten materiaalien kulutuksesta. Suomessa rakentaminen aiheuttaa vuosittain kolmanneksen ilmastopäästöistä. Rakennussektorin kestävyysmurroksella on tulenpalava kiire: ilmastokriisi ei ole ratkaistavissa ilman sitä.