Virkistyskäytön kehittäminen on yhteispeliä, jossa kaikki voittavat
Kukapa meistä ei nauttisi luonnon parantavasta alkuvoimasta! Sitä on tarjolla vuoden jokaisena päivänä, vieläpä maksutta. Luonnossa oleminen virkistää, rauhoittaa ja houkuttelee liikkumaan. Samat alueet tarjoavat elämyksiä niin asukkaille kuin koti- ja ulkomaisille matkailijoille.
Uudellamaalla riittää upeita virkistysalueita ja luontokohteita, mutta moniakaan niistä ei tunneta ja toisaalta vetovoimaisimmat kohteet kärsivät ajoittain ruuhkautumisesta. Luonnossa liikkuminen ja luontomatkailu kiinnostavat yhä useampaa ja samaan aikaan Uudenmaan väestö jatkaa kasvuaan. Nämä trendit tarkoittavat virkistyskysynnän lisääntymistä ja monipuolistumista. Virkistyskäytön ja luontomatkailun kehittäminen kestävämmäksi onkin entistä tärkeämpää, ja sille on myös runsaasti kasvun mahdollisuuksia.
Uudellamaalla riittää upeita virkistysalueita ja luontokohteita, mutta moniakaan niistä ei tunneta ja toisaalta vetovoimaisimmat kohteet kärsivät ajoittain ruuhkautumisesta.
Virkistysalueiden hankinta ja ylläpito ovat pääosin kuntien ja Uuvin eli Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen vastuulla. Metsähallituksen luontopalvelut hoitaa kansallispuistoja ja huolehtii niiden retkeilypalveluista. Tutkimuslaitokset, kuten Luonnonvarakeskus ja Suomen ympäristökeskus, tuottavat arvokasta tietoa virkistyskäytön kehittämisen tueksi. Luontomatkailuyrittäjät sekä luonto- ja liikuntajärjestöt toimivat aktiivisesti hyvinvoinnin, virkistyskäytön ja matkailun edistäjinä. Uudenmaan liitto huolehtii virkistyskäytön suurten linjojen toteutumisesta maakuntaohjelman ja maakuntakaavoituksen keinoin.
Uudellamaalla virkistyskäytön yhteistyö on viime vuosina ottanut isoja loikkia eteenpäin, kun Uudenmaan liitto, Uuvi, Metsähallituksen luontopalvelut, useat kunnat ja luontomatkailuyritykset ovat tiivistäneet tiedonvaihtoaan ja lisänneet yhdessä tekemisen ja oppimisen kulttuuria. Yhteistyön juuret ovat vuonna 2018 käynnistyneessä Urban Outdoors -projektissa. Sittemmin yhteistyö on kehittynyt Uuvin vetämäksi, vakiintuneeksi seudulliseksi verkostoyhteistyöksi. Vuonna 2023 yhteistyö laajenee Helsingin seudun kunnista koko Uudenmaan laajuiseksi.
Verkoston tavoitteena on ollut alusta asti parantaa Uudenmaan luontokohteiden löydettävyyttä ja saavutettavuutta sekä paikallisten asukkaiden ja matkailijoiden mahdollisuuksia saada positiivisia luontokokemuksia. Toiminnan ytimessä on avoin tiedonvaihto eri toimijoiden ja alueiden välillä. Vaikka esimerkiksi maakuntakaava toteutuu paljolti lain puitteissa, moneen asiaan vaikutetaan nimenomaan yhteistyön ja verkostojen kautta.
Verkoston tavoitteena on ollut alusta asti parantaa Uudenmaan luontokohteiden löydettävyyttä ja saavutettavuutta sekä paikallisten asukkaiden ja matkailijoiden mahdollisuuksia saada positiivisia luontokokemuksia.
Yhteistyöverkostossa resurssien käyttöä on tehostettu mm. panostamalla yhteisviestintään sekä erilaisten teematapaamisten järjestämiseen alan toimijoille. Uuvi, kunnat ja Metsähallitus ovat koonneet tietoja ulkoilukohteistaan Uuvi.fi-sivustolle. Vaikuttavuutta parantavia toimia on tärkeä tunnistaa paitsi organisaatioiden välillä, myös organisaatiossa eri toimialojen välillä. Hyvät kokemukset innostavat muita kokeilemaan ja ideanpoikaset jalostuvat uskottaviksi kehittämishankkeiksi.
Virkistyskäytön kehittäminen on yhteispeliä, jossa kaikki voittavat. Työlle on myös yhteiskunnallista tilausta. Onhan tiedossa, että virkistykseen käytetyt eurot tuovat yhteiskunnalle moninkertaisen säästön ihmisten parantuneen elämänlaadun ja terveyden muodossa. Yhteistyön arvoa on ehkä vaikea mitata rahassa, mutta varmaa on, että sitä tarvitaan ja se kannattaa.
Mukaan ulkoiluverstaisiin!
Seudullinen luonnon virkistyskäytön yhteistyöverkosto järjestää Ulkoiluverstaita, joissa pureudutaan vaihteleviin virkistyskäytön teemoihin. Seuraava tilaisuus järjestetään toukokuussa 2023 ja siitä kerrotaan lisää seuraavassa Uuvin eli Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen uutiskirjeessä.
Jouni Suominen
Tarja Koistinen
Tutustu myös näihin
12.12.2024
Pohjoismainen vertailu: Suomalaiset pörssiyritykset johtavat siirtymää kohti kiertotaloutta
Suomalaiset pörssiyritykset ovat naapurimaita edellä kiertotaloudessa, mikä luo niille merkittävää kilpailuetua lähivuosina. Tämä käy ilmi laajassa kyselytutkimuksessa, joka suunnattiin kaikille Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Suomen pörssiyrityksille. Lähes 80 prosenttia haastatelluista yrityksistä arvioi kilpailijoidensa kehittävän merkittävästi kiertotaloustoimintaansa seuraavien viiden vuoden aikana suomalaisten yritysten johtaessa tällä hetkellä lähes kaikilla mittareilla.
16.10.2024
Mari Siivola luotsaa Uudenmaan aluesuunnittelua: ”Kasvavalla maakunnalla on kaikki edellytykset menestykseen”
Kuntien kaavoituksen parissa pitkään työskennellyt Mari Siivola aloitti syyskuun alussa Uudenmaan liiton aluesuunnittelun johtajana. Hänen mukaansa kasvavalla ja kiehtovan monipuolisella maakunnalla on mahdollisuuksia mihin vain.
11.10.2024
Kestävämpi ruokatarjonta yleistyy tapahtumissa – Provinssissa muuttui etenkin kysyntä
Ruokavalinnoilla on suuri vaikutus tapahtumien kestävyyteen. Kolmannes maailman ilmastopäästöistä linkittyy ruokaan ja sen tuotantoon, ja niistä lähes 60 prosenttia syntyy lihantuotannossa. Vastuullinen toimija ei voi myöskään ohittaa teollisen eläintuotannon eläimille aiheuttamaa kärsimystä. Kestävämmät ruokavalinnat väliaikatarjoiluissa, avajaisissa tai festivaalikojujen tarjonnassa ovat yksinkertainen keino vähentää tapahtuman haittavaikutuksia.
25.9.2024
”Ilmastopäästöjen kumoaminen kuuluu kestävyystyöhön” – näin vältät hiilimarkkinoiden sudenkuopat
– Vastuullinen toimija selvittää ilmastopäästönsä, asettaa kunnianhimoiset ilmastotavoitteet, vähentää päästöjä ripeästi ja kumoaa jäljelle jäävän osuuden täysimääräisesti, myös siirtymäkauden aikana, toteaa Finnwatchin ilmastoasiantuntija Lasse Leipola.