Yhteistyön syventämistä ja tulevaisuuden suunnitelmia Uudenmaan kuntakierroksella
Kuntakierroksella on vierailtu jo muun muassa Kauniaisissa (vas.), Tuusulassa ja Lapinjärvellä.
Uudenmaan liiton asiantuntijat tapaavat kuntien kollegoita kevään ja syksyn aikana. Kuntakierroksen tapaamisissa tavataan kuntien johtoa ja elinkeinojen kehittäjiä sekä kuullaan kuntien ajankohtaisia asioita ja toiveita liitolle.
– Kunnat ovat Uudenmaan liiton jäseniä. Heitä on tärkeää tavata, koska meidän on hyvä tietää, mitä asioita kunnissa on tällä hetkellä pinnalla ja mitä Uudenmaan liitolta odotetaan esimerkiksi kuntien edunvalvonnan osalta, aluekehitysjohtaja Eero Venäläinen toteaa.
Asialistalla ovat muun muassa elinvoima-, hyvinvointi- ja innovaatioteemat. Liiton näkökulmasta kierros on ajankohtainen uuden maakuntaohjelman valmistelun kannalta. Maakuntaohjelman valmistelu käynnistyy ensi vuoden alussa.
– Tapaamisissa saamme kuulla kuntien ajankohtaisia, heille tärkeitä asioita. Niitä pyrimme huomioimaan tulevassa maakuntaohjelmassa. Hienoa tavata kuntien johtoa heidän ”työmaallaan” ja tutustua ihmisiin, erityisasiantuntija Rosa Tuomi kertoo.
Kuntakierroksella on tavattu jo yli puolet Uudenmaan kunnista
Kuntakierros alkoi toukokuussa ja jatkuu vielä loppuvuoden ajan.
– Tapaamisissa kunnat ovat nostaneet heille tärkeitä vaikuttamisen paikkoja ja teemoja esiin. Toisaalta on keskusteltu myös asioista, joissa tehdään jo tai on suunnitteilla yhteistyötä Uudenmaan liiton kanssa, Tuomi kuvailee.
Uudellamaalla sijaitsee 26 kuntaa, jotka ovat hyvin erilaisia. Pienimmissä kunnissa asuu alle 2000 ihmistä, kun suurimmassa asukkaita on 680 000. Väestön kehitys ja taloudellinen tilanne ovat myös osittain erilaisia.
– Naapurikunnilla on usein yhteisiä asioita ja niitä on järkevää hoitaa yhdessä, ehkä vielä enemmänkin voisi kuin mitä tällä hetkellä tehdään. Yhteistyötä tehdään myös maakuntarajojen yli erityisesti niissä kunnissa, jotka sijaitsevat Uudenmaan ja toisen maakunnan rajalla, Tuomi sanoo.
– On ollut tosi kiva, että Uudenmaan liitto on otettu lämpimästi vastaan. Olemme tunteneet itsemme tervetulleiksi vieraiksi, hän jatkaa.
Yhteistyö kuntien kanssa jatkuu eri tavoin. Myös viime vuonna tapasimme kuntia vastaavalla kierroksella. Silloin pääroolissa oli kaavoitus.
Uuden maakuntaohjelman valmistelu käynnistyy ensi vuonna
Nykyinen pitkän aikavälin strategisiin linjauksiin perustuva maakuntaohjelma on voimassa vuosina 2022–2025. Uusi maakuntaohjelma on voimassa vuosina 2026–2029. Ohjelman valmistelu käynnistyy vuoden 2025 alussa.
Kuluvan syksyn aikana tehdään taustatyötä ohjelman valmistelua varten. Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maakuntien liitot ovat käynnistäneet neljän maakunnan maakuntaohjelmien ja älykkään erikoistumisen strategioiden vertaisarvioinnin.
Loppuvuoden aikana luodaan skenaarioita pitkälle tulevaisuuteen. Lisäksi Reilusti eteenpäin -kirjoitussarjassa eri alojen asiantuntijat pohtivat, millaiseksi maailma muuttuu ja miten muutamme sitä seuraavien vuosikymmenten aikana.
Lisätietoja:
Rosa Tuomi
Erityisasiantuntija
Ennakointi, koulutuspolitiikka, Uusimaa-ohjelma
Tutustu myös
Uusimaa-ohjelma
Pitkän aikavälin strategisiin linjauksiin perustuva maakuntaohjelma eli Uusimaa-ohjelma tavoittelee ekologisesti kestävää, taloudellisesti vastuullista ja sosiaalisesti oikeudenmukaista maakuntaa. Ohjelma sisältää vuoteen 2030 ulottuvan vision sekä kehittämisen tavoitteet ja toimenpiteet.
Tutustu myös näihin
14.1.2025
Teollisuuspolitiikkaa tarkastellaan Uudenmaan näkökulmasta 6.2.
Teollisuuspolitiikasta Uudenmaan näkökulmasta keskustellaan Tulevaisuustutka-webinaarissa torstaina 6. helmikuuta klo 8.15–9.00. Miltä teollisuuden kehitys ja kilpailukyky näyttää tällä hetkellä? Miten sitä ollaan parantamassa? Uudenmaan kunnilla on paljon mahdollisuuksia koko Suomen teollisuuspolitiikan ja kasvun promoottorina.
8.1.2025
Luonto osana kuntien toimintaa
Luonnon monimuotoisuus on kaiken elämän perusta. Luonnon monimuotoisuus eli biodiversiteetti turvaa ekosysteemipalvelut, kuten puhtaan veden, ilman ja ravinnon, joita suomalaiset tarvitsevat arjessaan, kirjoittaa Minna Pappila Reilusti eteenpäin -kirjoitussarjassa.
13.12.2024
Euroopan unionin tulevat linjaukset vaikuttavat merkittävästi Uuteenmaahan ja sen kuntiin
Euroopan unionin lähivuosien kehitys Uudenmaan näkökulmasta oli aiheena Tulevaisuustutka-webinaarissa torstaina 12. joulukuuta. EU vaikuttaa elämäämme ennen kaikkea sääntelyn, mutta myös rahoituksen kautta.
9.12.2024
Ei pelkästään poutapilviä Suomen kiertotaloustaivaalla
Vaikka Suomi on tavoitellut pitkään paikkaa kiertotalouden kärkimaana, jäämme tavoitteiden toteutuksessa kuitenkin jälkeen useista muista EU-maista. Suomen kiertotalousaste on matala ja monilla mittareilla olemme Euroopan keskitasoa, kirjoittaa Kari Herlevi Reilusti eteenpäin -kirjoitussarjassa.