Yhteistyötä yli rajojen keskisellä Itämerellä: Central Baltic -ohjelman viidennen rahoitushaun hakemuksia otetaan vastaan elokuussa

Ohjelma-alue on merkitty kuvan karttaan sinisellä värillä.
Onko kunnassanne tai organisaatiossanne kehitystarve, johon paikalliset tai alueelliset resurssit eivät riitä? Tai kenties idea hankkeesta, joka kannattaisi toteuttaa laajemmassa yhteistyössä?
EU:n Central Baltic -ohjelman ohjelmakauden 2021–2027 viides ja todennäköisesti viimeinen laajamittainen rahoitushaku on käynnissä, ja hakemuksia otetaan vastaan 1.8.–30.9.2025. Haku tarjoaa mahdollisuuden suomalaisille toimijoille rakentaa rajat ylittävää yhteistyötä Viron, Latvian, Ruotsin ja Ahvenanmaan kumppaneiden kanssa. Viidennen hakukierroksen rahoitukseen on varattu yhteensä noin 35 miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) varoja.
Millaisia hankkeita Central Baltic-ohjelmasta rahoitetaan?
Central Baltic on valtioiden rajat ylittävän yhteistyön ohjelma, jolla rahoitetaan keskisen Itämeren alueen yhteistyöhankkeita. Rahoitettavien kehittämishankkeiden teemoja ovat yritysten innovatiivinen kehittäminen, ympäristön tilan parantaminen ja resurssien käytön tehostaminen, paremmat työllistymismahdollisuudet sekä paremmat julkiset palvelut. Näiden teemojen kautta pyritään muun muassa PK-yritysten viennin laajentamiseen ja uusien skaalautuvien kasvuyritysten lisäämiseen, yhteisten kiertotalousratkaisujen kehittämiseen sekä rannikko- ja merialueiden tilan parantamiseen. Lisäksi ohjelman tavoitteena on hiilidioksidipäästöjen vähentäminen, parempien työllistymismahdollisuuksien luominen sekä entistä toimivampien julkisten kansalaisratkaisujen ja palveluiden tarjoaminen.
Mukana on alueita neljästä maasta ja Suomessa ohjelma-alueeseen kuuluvat yhdeksän eteläistä maakuntaa (Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Uusimaa, Kanta-Häme, Kymenlaakso, Pirkanmaa, Päijät-Häme, Satakunta ja Varsinais-Suomi) sekä Ahvenanmaa. Ohjelman kautta rahoitetuissa hankkeissa on oltava kumppaneita vähintään kahdesta eri maasta. Lisäksi valtioiden rajat ylittävän yhteistyön on tuotettava selkeää lisäarvoa ohjelmatavoitteiden saavuttamisen kannalta. Syntyneiden tulosten tulee myös olla kestäviä niin, että ne tuovat lisäarvoa ja ovat hyödynnettävissä pidempään.
Elokuun haku tiivistetysti
- Hakemuksia otetaan vastaan hakuaikana 1.8.–30.9.2025.
- Kaikki seitsemän ohjelman tavoitetta (Programme Objectives) ovat avoinna hakemuksille. Joillakin aloilla on kuitenkin erityisiä painopisteitä.
- Elokuussa avattava haku kattaa samanaikaisesti sekä pienet että suuret hankkeet. Pienten hankkeiden kokonaisbudjetti voi olla enintään 213 550 euroa ja niiden kesto 18 kuukautta. Suurhankkeiden kokonaisbudjetti voi olla 213 551–4 000 000 euroa. Suurhankkeille ei ole määriteltyä enimmäiskestoa, mutta niiden kesto on normaalisti n. 2–3 vuotta.
- Uutena piirteenä viidennessä haussa on siirtyminen yhden vaiheen hakuprosessiin: hakijat jättävät suoraan lopullisen hakemuksensa ilman esihakemusvaihetta. Tavoitteena on sujuvoittaa prosessia ja helpottaa hakemista. Kaikkia hakijoita kannustetaan varaamaan aikahenkilökohtaiseen konsultaatioon ohjelman sihteeristön kanssa ennen hakemuksen jättämistä.
- Ohjelma julkaisi alkuvuodesta hakijoille suunnatun infopaketin, joka sisältää mm. manuaalin. Tutustuthan huolella materiaaleihin ennen hakemuksen jättämistä. Näin varmistat, että olet ymmärtänyt valintakriteerit ja parannat oman hakemuksesi menestymismahdollisuuksia.
- Rahoitusta haetaan ohjelman sähköisessä Jems-hakujärjestelmässä (Joint Electornic Monitoring System). Omaa hankehakemusta voi valmistella järjestelmässä jo ennen haun alkamista. Muistathan kuitenkin jättää hakemuksesi viimeistään 30.9.
- Seurantakomitea tekee lopulliset päätökset hankkeiden rahoituksesta tammikuussa 2026.
Uudenmaan liitto hallinnoi ohjelman kontaktipistettä ja kansallista vastinrahoitusta
Ylläpidämme Uudenmaan liitossa Central Baltic -ohjelman kontaktipistettä Suomessa. Kontaktipisteen tehtävänä on tiedottaa rahoitusmahdollisuuksista ja edistää ohjelman toteutumista.
– Mikäli kaipaat apua sopivien hankekumppaneiden etsinnässä tai esimerkiksi tukea hankehakemuksen kanssa, voit olla matalalla kynnyksellä yhteydessä minuun, kannustaa ohjelman Suomen kontaktipisteestä vastaava Anne Jylhä.
Lisäksi Uudenmaan liitto myöntää kansallisen vastinrahoituksen hankkeiden suomalaisille partnereille. Vastinrahoitusta voi hakea sitten, kun hankkeelle on saatu myönteinen EU-rahoituspäätös.
Seuraa ohjelman somekanavia ja tilaa uutiskirje
Tilaa ohjelman ja Suomen kontaktipisteen uutiskirje niin pysyt kärryillä ajankohtaisista asioista liittyen Central Baltic -ohjelmaan. Muista seurata meitä myös sosiaalisessa mediassa.
Lisätietoja:

Anne Jylhä
Information Officer
Central Baltic Contact Point, Central Baltic -ohjelman viestintä
Palvelee myös ruotsiksi
Tutustu myös näihin

8.5.2025
Onnistu hankerahoituksen hakemisessa – tule kuulemaan rahoitusohjelmista ja vinkit onnistuneen hankehakemuksen tekoon
Uudenmaan liitto ja Uudenmaan ELY-keskus järjestävät hankehakuvalmennuksen, jossa on luvassa yleiskatsaus erilaisiin rahoitusohjelmiin ja neuvoja onnistuneen hakemuksen kirjoittamiseen kokeneiden uusimaalaisten hankekonkareiden ja rahoittajien opastuksella.

6.5.2025
Tervetuloa valmistelemaan Uudenmaan sopeutumissuunnitelmaa – seuraavaksi syvennytään sopeutumistoimiin
Uudenmaan sopeutumissuunnitelman valmistelu on edennyt vaiheeseen, jossa aiemmin tunnistettujen ilmastoriskien ja yhteisesti asetettujen päämäärien pohjalta lähdetään tunnistamaan ja arvioimaan konkreettisia sopeutumistoimia.