Akuuttien kriisien ratkaisemisen lisäksi on katsottava myös pidemmälle

Sitra julkaisi tammikuun alkupuolella megatrendipäivityksen. Tulevaisuustutka-webinaarissa 17. tammikuuta pureuduimme, miten megatrendit vaikuttavat Uuteenmaahan ja mitkä niistä ovat erityisen merkityksellisiä maakunnallemme. Sitran strategia- ja ennakointijohtaja Katri Vataja johdatti tulevaisuuden kulkuja ennakoiviin megatrendeihin.
Koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ovat muuttaneet elämäämme. Yllätykset ja kriisit ovat tulleet tutuksi.
– Tässä ja nyt meidän pitää ratkaista akuutteja kriisejä, kuten pandemiaa, mutta samaan aikaan pitää pystyä ratkaisemaan niitä asioita, jotka ovat olemassa, kuten ilmastonmuutos ja hyvinvoinnin haasteet, Vataja sanoi.
Onneksi on myös ratkaisuja
– Uudenmaan päästöt ovat nykyisellään noin viidenneksen koko Suomen päätöistä. Tulevaisuuden imua ja näkemyksiä on onneksi Uudellamaalla, Vataja kuvasi
Hän nosti esiin, että Uudellamaalla on kiristetty hiilineutraaliustavoitetta vuoteen 2030. Luontokato on paikallinen kysymys ja sitä pystytään ratkaisemaan paikallisesti Uudellamaalla. Uudellamaalla kaupungistuminen ja väestötiheys ovat erilaisia kuin muualla Suomessa, joten maankäytön kysymykset ovat tärkeitä.
Vatajan mukaan onneksi on myös ratkaisuja. Esimerkiksi Suomen ympäristökeskuksen Kestävyysloikka-sivustolle on kerätty esimerkkejä ratkaisuista, myös Uudeltamaalta.
Monenlaista tulevaisuutta on tarjolla
Suomen väestöstä noin kolmasosa asuu Uudellamaalla. Vatajan mukaan se tarkoittaa joissakin asioissa helpompia ratkaisuja, mutta väestötiheys ja erilainen väestöpohja nostavat myös uudenlaisia näkökulmia, jotka eivät näy muualla Suomessa samalla tavalla.
– Väestö myös monimuotoistuu Uudellamaalla muuta maata nopeammin. Kysymyksiä on tärkeä ratkaista arjessa ja tulee nähdä myös tulevaisuutta, Vataja kuvasi.
Väestön monimuotoistuminen korostaa tarvetta edistää osallisuutta ja ihmisten kokemusta vaikutusmahdollisuutta.
– Minkälaista maailmaa rakennamme tuleville sukupolville? Miten huomioimme erilaisten sukupolvien näkemykset päätöksenteossa? Ketkä asuvat kaupungeissa, joita nyt suunnitellaan? Miten lasten ja nuorten ääni kuuluu kaupunkikehittämisessä?
Megatrendit 2023 – Ymmärrystä yllätysten aikaan
- Luonnon kantokyky murenee
- Hyvinvoinnin haasteet kasvavat
- Demokratian kamppailu kovenee
- Kilpailu digivallasta kiihtyy
- Talouden perusta rakoilee
Lisätietoja:

Henna Hyytiä
Erityisasiantuntija
henna.hyytia@uudenmaanliitto.fi
Ennakointi, skenaariotyö, koulutuspolitiikka
Palvelee myös ruotsiksi
Tulevaisuustutka-webinaarisarjassa ennakoidaan globaaleja muutosvoimia ja niiden vaikutuksia Uudellemaalle. Uudenmaan liiton järjestämän Tulevaisuustutkat ovat avoimia kaikille maakunnan tulevaisuudesta kiinnostuneille.
Tutustu myös näihin

25.9.2023
Euroopan metropolialueiden päättäjät etsivät Helsingissä ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään
Uudenmaan liitolla on kunnia isännöidä 28.–29. syyskuuta Euroopan metropolihallintojen verkoston vuosifoorumia Helsingissä. Marina Congress Centerissä perjantaina järjestettävän konferenssin pääteemana on ilmastonmuutoksen hillintä vihrein ja digitaalisin ratkaisuin.

20.9.2023
Tervetuloa keskustelemaan yhteistyöstä TE-palvelujen uudistuksessa 14.11.
Tiistaina 14.11.2023 klo 13–16 Uudenmaan toimijat pääsevät käymään vuoropuhelua yhteistyön paikoista Tulevaisuuden työmarkkinat – Yhteistyö on onnistumisen ytimessä -tilaisuudessa. Tilaisuudessa kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja sekä toimijoiden kertomia esimerkkejä ekosysteemisestä työskentelystä.

19.9.2023
Tervetuloa Tulevaisuustutkaan 12.10.: Maahanmuutosta ratkaisu heikkenevään huoltosuhteeseen ja osaajapulaan?
Onko maahanmuutto ratkaisu väestön ikääntymisen aiheuttamiin haasteisiin ja työvoimatarpeisiin? Mikä vaikutus nykyisen hallitusohjelman linjauksilla on maahanmuuttoon? Näitä kysymyksiä käsitellään Tulevaisuustutka-webinaarissa torstaina 12.10. klo 8.15–9.30

15.9.2023
Vilkasta kaupunkikulttuuria, kierrätystä, korjauspalveluja – Tätä on kiertotalous Uudellamaalla
Uudellamaalla syntyy kovaa vauhtia uusia palveluita, jotka eivät ainoastaan helpota arkea, vaan myös vähentävät kulutusta ja luonnonvarojen käyttöä.