Euroopan unionin tulevat linjaukset vaikuttavat merkittävästi Uuteenmaahan ja sen kuntiin
Euroopan unionin lähivuosien kehitys Uudenmaan näkökulmasta oli aiheena Tulevaisuustutka-webinaarissa torstaina 12. joulukuuta. EU vaikuttaa elämäämme ennen kaikkea sääntelyn, mutta myös rahoituksen kautta.
– EU on uudessa asennossa, kun uusi parlamentti ja uusi komissio ovat aloittaneet. Unkarin hankala puheenjohtajakausi päättyy vuodenvaihteessa ja Puola astuu kehään vuoden alussa. Sekin tulee varmaan vaikuttamaan tekemiseen, totesi tilaisuuden juontanut aluekehitysjohtaja Eero Venäläinen.
Rahoitus muuttuu
Helsinki EU Officen varajohtaja Rosa Kotoaro otti puheenvuorossaan katseen erityisesti kohti vuosia 2024–2029. Ursula von der Leyenin toisen komission työtä ohjaa poliittiset suuntaviivat, jossa keskitytään erityisesti EU:n kilpailukyvyn ja turvallisuuden vahvistamiseen.
Kotoaron mukaan komissio aloittaa heti työnsä alussa työstämään Euroopan unionin seuraavaa monivuotista rahoituskehystä, joka alkaa vuodesta 2028 ja loppunee vuoteen 2034.
– Tarkoituksena olisi, että EU:n eri rahoitusohjelmat ruokkivat komission tunnistamia poliittisia prioriteetteja ja strategisesti kriittisiä aloja. Rahoituksen halutaan olevan entistä kohdistetumpaa asioille, jotka lisäävät talouskasvua, kilpailukykyä ja turvallisuutta. Rahoituksesta halutaan myös yksinkertaisempaa ja joustavampaa, hän totesi.
Kaupungit ja alueet ovat tärkeitä EU:lle
Vantaan kaupungin kansainvälisten asioiden päällikkö Elina Värtö korosti puheenvuorossaan, että EU on tosi merkittävä kaupungeille, mutta myös kaupungit ovat merkittäviä EU:lle. EU:n asukkaista 75 % asuu kaupunkialueilla. Ennusteiden mukaan vuonna 2050 jopa 80 % asukkaista asuu kaupunkialueilla.
– EU on merkittävä asia paikallisessa päätöksenteossa. Kuntaliiton selvityksen mukaan 45 prosenttia kunnanhallituksien päätösasioista juontaa juurensa EU:hun joko suoraan tai välillisesti. Paikallisesti on paljon merkitystä, millaisia päätöksiä EU:ssa tehdään, Värtö kuvasi.
Komission poliittisissa suuntaviivoissa ja komissaarien kuulemisessa nousi monia tärkeitä asioita, joita Värtö nosti kaupunkien näkökulmasta esiin. Hän puhui monivuotisesta rahoituskehyksestä, hiilineutraaliudesta, asumisesta, liikenteestä, sosiaalisista oikeuksista ja osaamisesta sekä Ukrainan tilanteesta.
Katso webinaarin tallenne:
Tulevaisuustutka-webinaarisarja jatkuu keväällä
Tulevaisuustutka-webinaarisarjassa käsitellään ajankohtaisia ilmiöitä ja niiden vaikutuksia Uudellemaalle. Uudenmaan liiton järjestämät Tulevaisuustutka-webinaarit ovat avoimia kaikille maakunnan tulevaisuudesta kiinnostuneille.
Kevään aikana tilaisuuksia järjestetään 6.2., 13.3., 15.5. ja 12.6.
Lisätietoja:
Rosa Tuomi
Erityisasiantuntija
Ennakointi, koulutuspolitiikka, Uusimaa-ohjelma
Tutustu myös näihin
9.12.2024
Ei pelkästään poutapilviä Suomen kiertotaloustaivaalla
Vaikka Suomi on tavoitellut pitkään paikkaa kiertotalouden kärkimaana, jäämme tavoitteiden toteutuksessa kuitenkin jälkeen useista muista EU-maista. Suomen kiertotalousaste on matala ja monilla mittareilla olemme Euroopan keskitasoa, kirjoittaa Kari Herlevi Reilusti eteenpäin -kirjoitussarjassa.
9.12.2024
Tule mukaan visioimaan Uudenmaan tulevaisuutta
Uudenmaan liitto ja Pohjois-Pohjanmaan liitto toteuttavat syksyn ja talven aikana yhteisen skenaariotyön, jonka tarkoituksena on hahmottaa maakuntien vaihtoehtoisia tulevaisuuksia vuoteen 2050 asti. Järjestämme tammikuussa 2025 kaksi skenaariotyöhön liittyvää tilaisuutta.