Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku
Uutinen

Hiilestä luopuminen kaukolämmössä pudotti Uudenmaan kasvihuonekaasupäästöjä vuonna 2023

Hanasaaren voimala talvella auringon laskiessa.

Uudenmaan kasvihuonekaasupäästöt ovat pudonneet 15 prosenttia edellisvuodesta, selviää Suomen ympäristökeskuksen ennakkotiedoista. Tärkein syy pudotukselle ovat energiasektorin toimet. Uudenmaan myönteisen kehityksen takana on erityisesti kaukolämmön puhdistuminen ja sähkön kansallisen päästökertoimen pieneneminen.

Asukaskohtaiset päästöt Uudellamaalla ovat maakunnista alhaisimmat. Asukaskohtaiset päästöt ovat 3,2 tCO2e. Kokonaispäästöt ovat vähentyneet vuodesta 2005 noin 38 prosenttia.

Eniten päästöjä Uudellamaalla syntyi edellisten vuosien tapaan liikenteestä. Liikenteen päästöt laskivat vain 3 prosenttia ja liikenteen energiankulutus 2 prosenttia. 

– Ilmastotyöhön tarvitaan nyt vauhtia etenkin liikenteen osalta. Uudenmaan kunnissa ja seuduilla on tehty paljon hyvää työtä kestävän liikkumisen eteen, mutta tarvitsemme jatkossa myös valtiolta entistä tehokkaampia toimenpiteitä, kuten julkisen liikenteen tukemista ja vaihtoehtoisten polttoaineiden jakeluinfran parantamista, toteaa johtava ilmastoasiantuntija Pia Tynys Uudenmaan liitosta.

Ympyrägraafi, jossa Uudenmaan päästöjen jakauma 2023. Suurimmat sektorit tieliikenne, kaukolämpö, kulutussähkö, työkoneet ja maatalous.

Helsingin kaukolämmön tuotannon päästövähennykset avainasemassa Uudellamaalla

Uudellamaalla Helsingin ja Espoon kaukolämmön tuotannon päästöt ovat laskeneet huomattavasti. Pelkkä Helsingin kaukolämmön tuotannon päästöjen väheneminen vastaa yli puolta koko Uudenmaan kokonaispäästöjen vähenemästä.

Kivihiilen käytön lopettaminen Helenin Hanasaaren voimalaitoksella on merkittävin tekijä Helsingin päästövähenemässä. Myös Espoossa yli puolet kaukolämmöstä tuotettiin päästöttömillä tuotantomuodoilla. Viime vuoden keskeisiä hankkeita Espoossa olivat Vermon ilma-vesilämpöpumppulaitos ja Suomenojan 100 megavatin sähkökattilalaitoksen käyttöönotto.

Hyvästä päästökehityksestä huolimatta sähkön kulutus kasvoi 5 prosenttia. Muilla sektoreilla muutokset päästöissä olivat muutaman prosentin luokkaa.

Palkkikuvio, jossa Uudenmaan kokonaispäästöjen kehitys 2005-2023. Vuodesta 2005 vähennys -38 %.

– Ilmastotyö Uudellamaalla etenee oikeaan suuntaan, mutta vuoden 2030 päästövähennystavoitteeseen pääseminen edellyttää vielä paljon innovatiivista ilmastotyötä. Siihen tarvitaan mukaan niin julkinen, yksityinen ja TKI-sektori kuin kuntalaisetkin, tiivistää Tynys tulevaisuudennäkymiä.

Vuoden 2023 päästöjen ennakkotiedot Suomen kuntien kasvihuonekaasupäästöistä on laskettu päivitetyllä ALas-mallilla.

Lisätietoja:

Pia Tynys

Johtava ilmastoasiantuntija

+358 40 149 2244

Uudenmaan ilmastotyö, vihreä siirtymä, Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta

Simo Haanpää

Ilmastoasiantuntija

+358 50 525 5706

Ilmastonmuutoksen sopeutuminen ja muutoksen hillintä, Regions4Climate- ja Canemure-hankkeet

Avainsanat:

IlmastoTilastot