Ilmastotyöhön, investointeihin ja innovaatiotoimintaan panostetaan naapurimaiden metropolialueilla
Tukholman seutu ja Uudenmaan alue ovat monessa mielessä varsin samankaltaisia. Lokakuun alussa Uudenmaan liiton aluekehittämisen ja -suunnittelun asiantuntijoita osallistui Tukholman seudun alueellisen kehittämissuunnitelman vertaisarviointiin paikallisen vastinparimme Region Stockholmin vieraana. Arviointi- ja vierailupyyntö Tukholman seudulle tuli eurooppalaisten metropoliseutujen Metrex-verkoston kautta.
Uuden Tukholman seudun alueellisen kehittämissuunnitelman(Siirryt toiseen palveluun) (regional utvecklingsplanen för Stockholm, RUFS) laadinta on juuri käynnissä. Suunnitelma sisältää maakuntakaavan ja maakuntaohjelman eli maankäytön, liikennesuunnittelun ja aluekehittämisen tavoitteet ja kehittämiskohteet.
Hyvinvointi, hyvä asuminen ja asukkaiden turvallisuus ovat tärkeitä teemoja Tukholman seudulla
Tukholman seudun kehittämissuunnitelmassa tunnistetut haasteet, vahvuudet ja tavoitteet ovat pitkälti yhteisiä Uudenmaan kanssa. Molemmat tavoittelemme hiilineutraaliutta, kestävää yhdyskuntarakennetta ja joukkoliikenteen kehitystä sekä investointien ja innovaatiotoiminnan kasvua.
Olemme molemmat Euroopan näkökulmasta varsin syrjässä sijaitsevia pääkaupunkiseutuja, joiden väestö kasvaa tasaisesti. Kilpailemme pitkälti samoista osaajista työperäisen maahanmuuton osalta, mikä on tärkeää alueidemme yritysten kasvun ja kilpailukyvyn varmistamiseksi.
Molemmat tavoittelemme hiilineutraaliutta, kestävää yhdyskuntarakennetta ja joukkoliikenteen kehitystä sekä investointien ja innovaatiotoiminnan kasvua.
Kehittämissuunnitelmassa eivät kuitenkaan nousseet esiin Tukholman alueen kulttuuriset ja historialliset erityispiirteet tai identiteetti, joka erottaa sen muista Ruotsin alueista ja muusta Euroopasta. Myös esimerkiksi luontokadon pysäyttäminen, maahanmuutto ja maahanmuuttajien kotoutuminen sekä kohtuuhintainen asuminen olivat teemoja, jotka saivat vähemmän huomiota. Asukkaiden hyvinvointi, asuinalueiden vetovoimaisuus ja turvallisuudesta huolehtiminen nousivat vahvemmin esiin kuin meillä Uudellamaalla.
Tukholman seudulla yhdyskuntarakenteella tähdätään eriarvoistumisen ja päästöjen vähentämiseen
Tukholman seudun kehittämissuunnitelman yksi keskeisistä teemoista on paikalliskeskusten kehittäminen asumisen ja työpaikkojen palvelukeskuksina hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärellä. Monikeskuksisella yhdyskuntarakenteella pyritään helpottamaan seudun eriarvoistumista ja asumisen hintatasosta johtuvia ongelmia ja vaikuttamaan muun muassa liikenteestä johtuviin päästöihin. Tukholman seudulla on uskallettu tehdä valintoja kehittämisresursseja vaativien teemojen ja paikalliskeskuksien osalta.
Vertaisarvioinnin jälkeen vierailimme Järfällan kunnassa, Barkarbyn uudessa paikalliskeskuksessa, joka on yksi Tukholman alueen uusista asuinalueista. Se toimii kokeilualustana älykkäille, innovatiiviselle ja kestäville ratkaisuille kestävän kaupunkiympäristön, joukkoliikenneratkaisujen, rakentamisen ja yritysten toimintaympäristöjen osalta. Barkarbyn aluetta on kehitetty voimakkaasti viime vuosina. Tavoitteena on helpottaa asuntopulaa ja luoda uusi elinvoimainen asuin- ja yrityskeskittymä voimakkaasti kasvavalle alueelle.
Vierailun yhteydessä tapasimme myös ilmastoystävällistä liiketoimintaa sekä Tukholman alueen yritysten, kuntien ja tutkimuspuolen yhteistyötä kehittävän Klimatarena Stockholmin(Siirryt toiseen palveluun) edustajia. Tapasimme myös Tukholman seudun innovaatioekosysteemin sekä kansainvälisten tutkijoiden ja opiskelijoiden kotouttamistyön parissa työskentelevän Stockholms Akademiska Forumin edustajia. Ruotsin liikenneviraston (Trafikverket(Siirryt toiseen palveluun)) vierailulla saimme lisää esimerkkejä ja oppia innovaatioympäristöjen ja aluesuunnittelun yhteiskehittämisen toimintamalleista.
Inspiraatiota ja työkaluja kotiin tuomisena
Uudenmaan liitto pyydettiin mukaan nykyisen Tukholman seudun kehittämissuunnitelman vertaisarviointiin yhdessä Amsterdamin, Pariisin, Wienin, Münchenin ja Oslon seutujen edustajien kanssa. Vertaisarviointi on osa yhteistyön jatkumoa, sillä olemme jo aiemmin arvioineet Tukholman seudun edellistä kehittämissuunnitelmaa sekä pyytäneet Tukholman edustajia arvioimaan Uudenmaan maakuntakaavaa.
Osallistuminen vertaisarviointiin oli meistä osallistujista todella mielenkiintoinen kokonaisuus. Se tarjosi Uudenmaan liiton aluekehittämisen ja -suunnittelun asiantuntijoille paljon inspiraatiota ja käytännön työkaluja myös oman alueemme käyttöön. Erityisesti elinvoiman, innovaatioiden ja aluesuunnittelun saumaton yhteys sekä kuntien ja alueellisten toimijoiden tiivis yhteistyö alueen yhteisten tavoitteiden toteuttamisessa korostuivat.
Yhteinen henki ja synergia tulivat esille niin vertaisarvioinnissa kuin myös tapaamisissamme.
Yhteinen henki ja synergia tulivat esille niin vertaisarvioinnissa kuin myös tapaamisissamme. Saimme vierailusta ajatuksia, miten lisätä yhteyksiä maakuntakaava- ja maakuntaohjelmatyön välillä, kuten Tukholman seudulla tehdään. Tukholman seudun resurssiviisaaseen kehittämissuunnitelmaprosessiin tutustuminen vahvisti myös meidän ajatustamme siitä, että kaikkea ei aina tarvitse aloittaa tyhjästä, vaan suunnitelmia voidaan päivittää laajan yhteistyön pohjalta.
Mikä Region Stockholm?
Region Stockholm vastaa Tukholman alueen terveydenhuollosta, joukkoliikenteestä ja aluekehityksestä sekä kulttuuritoiminnan edistämisestä. Organisaatiossa on aluevaltuusto, aluehallitus sekä lautakuntia, valiokuntia ja valmistelukuntia. Terveydenhuolto on toiminnan laajin osa-alue, noin 80 prosenttia budjetista kohdennetaan siihen.
Lisätietoja:
Ida Honkanen
Kansainvälisten asioiden asiantuntija
ida.honkanen@uudenmaanliitto.fi
Helsinki Smart Region -brändi, älykkään erikoistumisen strategian toimeenpano, kansainväliset vierailut
Palvelee myös ruotsiksi
Heidi Koponen
Maakunta-arkkitehti
heidi.koponen@uudenmaanliitto.fi
Aluesuunnittelun kansainväliset verkostot. Kaavoituksen aluevastuu: Hanko, Inkoo, Karkkila, Kirkkonummi, Lohja, Nurmijärvi, Raasepori, Siuntio, Vihti.
Rosa Tuomi
Erityisasiantuntija
Ennakointi, koulutuspolitiikka, Uusimaa-ohjelma
Ilona Mansikka
Kaavoituspäällikkö
ilona.mansikka@uudenmaanliitto.fi
Maakuntakaavoitusprosessin kehittäminen, Uusimaa-kaava 2050, Kaavoituksen aluevastuu: Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa. Aluesuunnittelun johtaja Mari Siivolan varahenkilö
Tutustu myös näihin
7.11.2024
EU:n lähivuosien kehitys Uudenmaan näkökulmasta teemana Tulevaisuustutka-webinaarissa 21.11.
Keväällä valittiin uudet europarlamentaarikot ja uusi Euroopan komissio aloittaa kohta työnsä. EU:n lähivuosien kehitys Uudenmaan näkökulmasta on aiheena Tulevaisuustutka-webinaarissa torstaina 21. marraskuuta klo 8.15–9.15.
1.11.2024
Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman AKKE-rahoitushaku on nyt avoinna
Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman AKKE-rahoitushaku on avattu 1.11.2024. Haku on jaettu kahteen osaan: kehittämishankkeet ja vaativien EU-hankkeiden valmistelu.