Osaaminen ja työllisyys ovat erittäin tärkeitä sekä hyvinvoinnin että kilpailukyvyn kannalta. Uudenmaan liiton tehtäviin kuuluu koulutuksen edunvalvonta ja alueellisen koulutustarpeen ennakointi. Teemme aktiivisesti työtä sen puolesta, että alueella olisi tarjolla riittävästi koulutuspaikkoja ja osaavaa työvoimaa riittäisi elinkeinoelämän tarpeisiin.
Tavoitteemme on lisätä koulutuksen ja elinkeinoelämän välistä yhteistyötä yhdessä Uudenmaan kuntien, koulutuksen järjestäjien, yrittäjäjärjestöjen, kauppakamarien ja Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa.
Osaava työvoima on Uudenmaan elinvoiman edellytys
Uusimaa tarvitsee lisää osaavaa työvoimaa. Meillä on Suomen koulutetuin väestö, mutta alueella on myös matalasti koulutettuja. Työllistyminen edellyttää tulevaisuudessa vähintään toisen asteen koulutusta. Pyrimme helpottamaan työvoimapulaa ennakoimalla koulutuksen tarvetta ja parantamalla työnantajien tarpeiden ja työnhakijoiden kohtaamista.
Uudenmaan liitto on mukana Ennakointikamari-yhteistyössä ja on sen toiminnan suurin rahoittaja. Ennakointikamari pyrkii vahvistamaan uusimaalaisen koulutuksen työelämävastaavuutta, yritysten ja oppilaitosten välistä vuorovaikutusta ja koulutuksen ennakointia.
Toimimme myös Uudenmaan jatkuvan oppimisen verkostossa, jota koordinoi Uudenmaan ELY-keskus. Verkoston tavoitteena on koota yhteen toimijat ja palvelut sekä ideoida ja edistää uudenlaisia, kansalaisten tarpeisiin vastaavia jatkuvan oppimisen kokeiluja.
Tavoitteenamme työllisyysasteen nostaminen
Uudenmaan työllisyysaste on kansainvälisesti vertailtuna alhainen. Uusimaa-ohjelmassa asetettu tavoitteemme on saavuttaa maakunnassa 80 prosentin työllisyysaste vuoteen 2030 mennessä. Työllisyysasteen nostaminen edellyttää työurien pidentämistä. Koulutustason nostaminen on tässä avaintekijä.
Osaavan työvoiman, niin korkeasti koulutettujen kuin ammatillisen koulutuksen saaneiden, heikko saatavuus on jo pitkään ollut yksi merkittävimmistä kasvun esteistä alueen yrityksille. Kansainvälisten osaajien rekrytoinnin edistäminen on yksi keino parantaa työvoiman saatavuutta.
Tukea työllisyyspalveluiden uudistukseen
Uudenmaan liiton luotsaaman TEPA24 Uusimaa -hankkeen ytimessä on valmistautuminen TE-palveluiden uudistukseen ja työllisyysalueet ylittävään yhteistyöhön maakunnan laajuisesti.
Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnalla menestystä
Korkeakoulutus sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta ovat Uudenmaan menestyksen avaimia. Alueella on neljä yliopistoa ja seitsemän ammattikorkeakoulua. Uusimaa-ohjelmassa määritelty tavoitteemme on olla EU:n innovatiivisin alue ja nostaa tutkimus- ja kehittämismenojen osuus viiteen prosenttiin maakunnan bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Nykyisellään osuus on noin 3,7 prosenttia.
Älykkään erikoistumisen strategiamme keskittyy innovaatiotoiminnan edistämiseen.
Tilaa Elinvoimainen Uusimaa -uutiskirje
Uutiskirjeessä on ajankohtaisia aiheita Uudenmaan elinkeinoista, työllisyysasioista sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnasta.
Tilastotietoa koulutuksesta ja työllisyydestä
Työllisyystilastot
Työllisyystilastot kuvaavat työllisten, työttömien ja työpaikkojen määrää sekä työllisyys- ja työttömyysastetta Uudellamaalla ja muualla Suomessa.
Tutustu myös
Uusimaa-ohjelma
Pitkän aikavälin strategisiin linjauksiin perustuva maakuntaohjelma eli Uusimaa-ohjelma tavoittelee ekologisesti kestävää, taloudellisesti vastuullista ja sosiaalisesti oikeudenmukaista maakuntaa. Ohjelma sisältää vuoteen 2030 ulottuvan vision sekä kehittämisen tavoitteet ja toimenpiteet.
Lisätietoja koulutuksesta ja työllisyydestä Uudellamaalla
Rosa Tuomi
Erityisasiantuntija
Ennakointi, koulutuspolitiikka, Uusimaa-ohjelma
Outi Ervasti
Kehittämispäällikkö
outi.ervasti@uudenmaanliitto.fi
Uusimaa-ohjelma, työllisyys- ja elinkeinopolitiikka, Uudenmaan edunvalvonta, AKKE-rahoitus sekä Uudenmaan yrityspalkinto. Aluekehittämisen johtaja Eero Venäläisen varahenkilö.
Sivu päivitetty viimeksi: 11.6.2024