Kulttuuripankki laajenee Pirkanmaalta neljääntoista maakuntaan

Kulttuuripankki on verkkopalvelu, joka kokoaa yhden näkymän taakse taiteen ja kulttuurin tekijät ja heidän tilattavat palvelunsa. Syksyllä 2025 julkaistava verkkopalvelu tuo näkyväksi taiteen ja kulttuurin tekijät useiden maakuntien alueella.
Tampereen kaupungin kulttuurin palveluryhmässä kehitetty Pirkanmaan Kulttuuripankki laajenee neljääntoista maakuntaan. Pirkanmaan lisäksi Kulttuuripankki laajenee seuraaviin maakuntiin: Ahvenanmaa, Etelä-Karjala, Etelä-Pohjanmaa, Etelä-Savo, Kanta-Häme, Kymenlaakso, Pohjanmaa, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Päijät-Häme, Satakunta, Uusimaa ja Varsinais-Suomi. Uudellamaalla laajentumishanketta vetää Espoon kaupunki. Uudenmaan liitto tukee kuntia alustan käyttöönotossa.
Uusi, lähes valtakunnallinen, Kulttuuripankki julkaistaan ruotsin ja englannin kieliversioilla laajennettuna. Kulttuuripankkiin voivat rekisteröityä ammattimaiset taiteen- ja kulttuurintekijät. Heillä on mahdollisuus julkaista verkkopalvelussa profiilisivu ja liittää siihen tilattavia palveluita.
Tekijöille Kulttuuripankki lisää työmahdollisuuksia ja näkyvyyttä valtakunnallisesti sekä tuo yhdenvertaisesti samalle viivalle eri tekijät ja taiteenalat. Tilaajille verkkopalvelun kautta on mahdollista löytää tekijöitä ja tekijöiden tilattavia palveluita laajemmalta alueelta. Laajennuksen myötä alueiden välille syntyy valtakunnallinen verkosto, joka lisää kulttuuri- ja taidepalvelujen tietoisuutta, arvostusta ja merkitystä, kun palvelut tulevat näkyväksi. Lisäksi verkkopalvelu lisää kuntien kulttuuripalveluiden ja maakuntaliittojen sekä uusien hyvinvointialueiden ja työllisyys- ja elinkeinopalveluiden välistä yhteistyötä ja tarjoaa kunnille mahdollisuuden toteuttaa aiempaa paremmin laissa määriteltyä tehtävää luoda edellytyksiä ammattimaiselle taiteelliselle työlle ja toiminnalle.
Kunnat ja maakunnat vastaavat Kulttuuripankki-verkkopalvelun kustannuksista yhteisesti, taiteen- ja kulttuurintekijöille sekä tilaajille palvelu on maksuton. Verkkopalveluun odotetaan noin kuuttatuhatta tekijäprofiilia, neljäätuhatta tilattavaa palvelua ja tuhatta rekisteröitynyttä tilaajaa.
Kulttuuripankin laajennusprojektia koordinoi Tampereen kaupunki. Teknisestä toimituksesta vastaa Red & Blue Oy. Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä rahoitus verkkopalvelun laajentamiseen tulee EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (Recovery and Resilience Facility, RRF), joka on yksi EU:n kertaluonteisen elpymisvälineen (Next Generation EU) ohjelmista.
Lisätietoja:
Espoon kaupunki: Kaisa Koskela, projektipäällikkö, kaisa.k.koskela@espoo.fi, puh. 040 636 5235
Uudenmaan liitto:

Katriina Rosavaara
Asiantuntija
katriina.rosavaara@uudenmaanliitto.fi
Kulttuuri ja luovat alat, Uudenmaan kulttuurifoorumi, Uudenmaan kulttuuripalkinto, Uusimaa-päivä
Tutustu myös näihin

26.6.2025
Eurooppa-foorumissa keskustellaan yhteyksien merkityksestä alueiden hyvinvointiin ja turvallisuuteen muuttuvassa maailmassa
Etelä-Suomen maakunnat eli Varsinais-Suomi, Uusimaa, Päijät-Häme, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala järjestävät Connecting Nordic – The Benefits of a More Integrated Nordic Region for Regional Economy and Security -tilaisuuden perjantaina 29. elokuuta klo 13.00–13.45.

25.6.2025
Kevään EAKR-hausta rahoitusta 23 hankkeelle Uudellamaalla
Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) Etelä-Suomen rahoitushakuun saatiin Uudeltamaalta 37 hankehakemusta. Näistä Uudenmaan maakunnan yhteistyöryhmä ja sen sihteeristö esittivät rahoitettavaksi 23 hanketta.

24.6.2025
Tervetuloa Finnsight 2025 -tapahtuman Uudenmaan kisastudioon 25.9.
Sitran järjestämä ennakoinnin suurtapahtuma Finnsight 2025 kokoaa torstaina 25. syyskuuta yhteen maakunnat, kunnat, kaupungit ja muut Suomen tulevaisuutta rakentavat organisaatiot pohtimaan, millaisia tulevaisuuskuvia ja tekoja tarvitsemme. Uudenmaan liitto järjestää kisastudion tapahtuman yhteydessä toimistollaan Helsingin Pasilassa.

23.6.2025
Uudenmaan kannanotto: EU:ssa biotaloutta tulee kehittää luonnon kantokyvyn rajoissa
Euroopan komissio valmistelee parhaillaan uutta biotalousstrategiaa, jossa luodaan suuntaviivat toimivalle kiertotaloudelle, kestävälle tuotannolle, biopohjaisille tuotteille ja kulutukselle Euroopassa. Uudenmaan liitto on valmistellut yhteistyössä Helsinki EU Officen ja sidosryhmien kanssa kannanoton, johon on koottu näkemyksiä komission EU:n tulevaan biotalousstrategiaan.