Kuukauden ilmastokasvo Jenna Kotilehto tuo ilmastonäkökulmaa Hiidensalmen asuntomessualueelle
Jenna Kotilehto työskentelee projektivastaavana Lohjan kaupungilla. Hän tuo Canemure-osahankkeessa ilmastonäkökulmaa mukaan tulevan kesän asuntomessualueelle Hiidensalmeen. Lohjan Canemure-hanke alkoi vuonna 2019 ja kestää lokakuuhun 2021.
Videolla Jenna kertoo työstään projektivastaavana.
Katso video Youtube-palvelussa(Avautuu uuteen ikkunaan, Siirryt toiseen palveluun)
Millaisia ilmastoratkaisuja olette tehneet messualueella?
Olemme tehneet rakentamistapaohjeet asuntomessualueelle sekä pientaloille(Avautuu uuteen ikkunaan, Siirryt toiseen palveluun) että kerros- ja rivitaloille(Avautuu uuteen ikkunaan, Siirryt toiseen palveluun). Rakentamistapaohjeisiin on nostettu ilmaston kannalta tärkeiksi ratkaisuiksi esimerkiksi vähäpäästöinen lämmitysjärjestelmä, aurinkosuojaus, kierrätetyt rakennustuotteet sekä toimiva polkupyörien pysäköinti ja säilytys.
Alueen rakentamistapaohjeista tehtiin suosittelevat, eikä tontinluovutusehtoja määritelty tiukasti. Tonttihakemuksessaan jokaisen hakijan piti kuitenkin perustella, miten messujen rakentamisenaikaiset teemat näkyvät heidän rakennusprojektissaan. Yksi teemoista oli nimetty Vihreäksi teoksi ja sillä tarkoitettiin käytännössä Canemure-hankkeessa määritellyn ilmastonäkökulman huomioimista rakentamisessa. Hakemukset arvioitiin Vihreä teko -teeman näkökulmasta, ja nämä arviot osaltaan vaikuttivat tonttijakoa päätettäessä.
Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Lohjalla mietittiin rakentamisen ratkaisuja tällaisella tasolla. Rakentamistapaohjeet jäävät kaupungin ja muiden kiinnostuneiden käyttöön. Kaksi muuta aluetta Lohjalla on Hiidensalmen asuntomessualueen jälkeen saanut rakentamistapaohjeet, joissa asuntomessualueen ilmastokirjauksia on otettu sellaisenaan käyttöön.
Miten olette kannustaneet rakentajia ilmastonäkökulmien huomioimisessa?
Rakentamistapaohjeen lisäksi olemme pitäneet aihetta esillä tapaamisissa ja palavereissa. Rakennuslupavaiheessa arvioitiin Vihreä teko -teeman toteutumista lupahakemuksista. Ennen rakennusluvan myöntämistä suunnitelmat hyväksyttiin asuntomessujen puolesta. Tässä yhteydessä messukohteille päästiin antamaan myös palautetta. Yksityishenkilöinä rakennuttaville palaute annettiin henkilökohtaisesti ja mukaan liitettiin myös hankkeessa laadittu Rakentajan muistilista(Avautuu uuteen ikkunaan, Siirryt toiseen palveluun).
Julistimme vuosi sitten toukokuussa 2020 kaikille messukohteille Vihreä teko -kilpailun teeman parhaista toteutuksista Hiidensalmessa. Voittajat tullaan julistamaan päivää ennen messujen avautumista. Kilpailu käynnistettiin rakentajien tsemppaamiseksi siinä vaiheessa, kun rakentaminen oli käynnistynyt ja aikatauluissa ja budjeteissa pysymisen haasteet olivat alkaneet konkretisoitua rakentajille.
Millainen asuntomessualue Hiidensalmi on?
Hiidensalmessa on ilmastonäkökulmasta kiinnostavaa myös sen sijainti: vanha käytöstä poistunut teollisuusalue on muutettu asuinalueeksi vain kahden kilometrin päässä keskustasta Lohjanjärven rannalla. Sahateollisuuden pilaamaa maaperää kunnostettiin ja alueella levinnyt jättipalsami hävitettiin uuden asuinalueen alta.
Hiidensalmi on osa olemassa olevaa kaupunkirakennetta, joten alueen vierestä kulkee valmiina muun muassa hyvät kävelyn ja pyöräilyn reitit, bussireitti sekä kaukolämpöputki. Lyhyt etäisyys keskustasta mahdollistaa sen, että useissa tapauksissa kävely ja pyöräily voisivat hyvin olla tuleville asukkaille ensisijaisia kulkumuotoja.
Miten Vihreä teko -teema tulee näkymään messutapahtumassa?
Rakentamisen aikaiset teemat Vihreä teko mukaan lukien tulevat olemaan esillä myös messutapahtumassa. Tällä hetkellä juuri suunnittelemme, millä tavalla ilmastonäkökulmasta ja esimerkiksi kohteiden hiilijalanjälkilaskelmista voidaan kertoa kävijöille paikan päällä.
Kesän Asuntomessuilla esitellään useita ratkaisuja, jotka vievät uudisrakentamista kohti vähähiilisyyttä ja hiilineutraaliutta. Lämpimästi tervetuloa tutustumaan niihin esimerkiksi Vihreä teko -teemaisella ryhmävierailulla!
Tutustu myös näihin
9.12.2024
Ei pelkästään poutapilviä Suomen kiertotaloustaivaalla
Vaikka Suomi on tavoitellut pitkään paikkaa kiertotalouden kärkimaana, jäämme tavoitteiden toteutuksessa kuitenkin jälkeen useista muista EU-maista. Suomen kiertotalousaste on matala ja monilla mittareilla olemme Euroopan keskitasoa, kirjoittaa Kari Herlevi Reilusti eteenpäin -kirjoitussarjassa.
5.12.2024
Hiilestä luopuminen kaukolämmössä pudotti Uudenmaan kasvihuonekaasupäästöjä vuonna 2023
Uudenmaan kasvihuonekaasupäästöt ovat pudonneet 15 prosenttia edellisvuodesta, selviää Suomen ympäristökeskuksen ennakkotiedoista. Tärkein syy pudotukselle ovat energiasektorin toimet. Uudenmaan myönteisen kehityksen takana on erityisesti kaukolämmön puhdistuminen ja sähkön kansallisen päästökertoimen pieneneminen.