Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku
Uutinen

Länsi- ja Itä-Uudenmaan uudet liikennesuunnitelmat tähtäävät kestävään liikkumiseen

Bussi ja auto tiellä, taustalla kerrostaloja sekä etualalla kukkia.

Länsi- ja Itä-Uudeltamaalta tehdään vuorokauden aikana yli 700 000 henkilömatkaa maakunnan alueelle ja myös raskasta liikennettä on paljon. Siksi on tärkeää, että liikenne sujuu. Alueellisissa liikennejärjestelmäsuunnitelmissa esitetään keinoja kehittää liikennettä vuoteen 2035 mennessä. Maakuntahallitus hyväksyi suunnitelmat huhtikuussa 2021. 

– Alueelliset liikennesuunnitelmat nojaavat jo aiemmin valmistuneeseen Uudenmaan kokonaistarkasteluun(Avautuu uuteen ikkunaan), jossa kestävä liikkuminen on keskiössä ja myös liikenteen päästövähennyksille on asetettu konkreettinen tavoite, kertoo liikenteen erityisasiantuntija Heini Peltonen Uudenmaan liitosta. 

Joukkoliikenne ja matkaketjut avainasemassa

Sekä Länsi- että Itä-Uudenmaalla tavoitteena on ohjata erityisesti pääkaupunkiseudulle autoilevia siirtymään joukkoliikenteeseen. Myös kuntien sisäiset lyhyet matkat kannustetaan tekemään pyöräillen tai muuten kestävästi.  

– Joukkoliikenteen houkuttelevuutta lisätään panostamalla Helsingin suunnan runkoyhteyksiin, lippujärjestelmiin ja matkustajainformaatioon. Myös liityntä- ja syöttöyhteyksissä sekä jatkoyhteyksissä pääkaupunkiseudulle löytyy vielä paljon parannettavaa, sanoo Peltonen. 

Kestävän liikkumisen tueksi tehdään kuntakohtaiset kehittämisohjelmat, joissa määritellään esimerkiksi kävelyn ja pyöräilyn tavoitteelliset verkot. Kestävään liikkumiseen tähtää myös haja-asutusalueiden pyöräilyverkon pilottihanke, jossa osoitetaan haja-alueelle tavoitteellinen pääreitti paikallisesta ja seudullisesta näkökulmasta.

Liikennesuunnitelmissa on listattu myös alueen tärkeimmät tie- ja ratahankkeet sekä kävely- ja pyörätiehankkeet tuleville vuosille. 

Tutustu tarkemmin:

Uudenmaan liitto määrittelee maakunnan liikennejärjestelmän kehittämistarpeet yhteistyössä kuntien, liikenneviranomaisten ja muiden keskeisten yhteistyötahojen kanssa. Tavoitteena on varmistaa liikenteen toimivuus myös tulevaisuudessa. 

Suunnittelualueeseen kuuluu Länsi-Uudellamaalla Hanko, Inkoo, Karkkila, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio ja Vihti sekä Itä-Uudellamaalla Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila ja Sipoo.  

Alueellisten suunnitelmien aikajänne on 12 vuotta. Suunnittelukokonaisuuteen sisältyy kävely, pyöräily, joukko-, henkilöauto- ja tavaraliikenne sekä liikkumisympäristö. 

Lisätietoja: 

Heini Peltonen

Liikennesuunnittelupäällikkö

+358 40 568 7999

Liikennesuunnittelun johtaminen, liikennejärjestelmätyön ohjaaminen, ylimaakunnalliset liikenneasiat, logistiikka, Helsingin seudun liikenneasiat

Avainsanat:

Liikenne