Länsi- ja Itä-Uudenmaan uudet liikennesuunnitelmat tähtäävät kestävään liikkumiseen

Länsi- ja Itä-Uudeltamaalta tehdään vuorokauden aikana yli 700 000 henkilömatkaa maakunnan alueelle ja myös raskasta liikennettä on paljon. Siksi on tärkeää, että liikenne sujuu. Alueellisissa liikennejärjestelmäsuunnitelmissa esitetään keinoja kehittää liikennettä vuoteen 2035 mennessä. Maakuntahallitus hyväksyi suunnitelmat huhtikuussa 2021.
– Alueelliset liikennesuunnitelmat nojaavat jo aiemmin valmistuneeseen Uudenmaan kokonaistarkasteluun(Avautuu uuteen ikkunaan), jossa kestävä liikkuminen on keskiössä ja myös liikenteen päästövähennyksille on asetettu konkreettinen tavoite, kertoo liikenteen erityisasiantuntija Heini Peltonen Uudenmaan liitosta.
Joukkoliikenne ja matkaketjut avainasemassa
Sekä Länsi- että Itä-Uudenmaalla tavoitteena on ohjata erityisesti pääkaupunkiseudulle autoilevia siirtymään joukkoliikenteeseen. Myös kuntien sisäiset lyhyet matkat kannustetaan tekemään pyöräillen tai muuten kestävästi.
– Joukkoliikenteen houkuttelevuutta lisätään panostamalla Helsingin suunnan runkoyhteyksiin, lippujärjestelmiin ja matkustajainformaatioon. Myös liityntä- ja syöttöyhteyksissä sekä jatkoyhteyksissä pääkaupunkiseudulle löytyy vielä paljon parannettavaa, sanoo Peltonen.
Kestävän liikkumisen tueksi tehdään kuntakohtaiset kehittämisohjelmat, joissa määritellään esimerkiksi kävelyn ja pyöräilyn tavoitteelliset verkot. Kestävään liikkumiseen tähtää myös haja-asutusalueiden pyöräilyverkon pilottihanke, jossa osoitetaan haja-alueelle tavoitteellinen pääreitti paikallisesta ja seudullisesta näkökulmasta.
Liikennesuunnitelmissa on listattu myös alueen tärkeimmät tie- ja ratahankkeet sekä kävely- ja pyörätiehankkeet tuleville vuosille.
Tutustu tarkemmin:
Uudenmaan liitto määrittelee maakunnan liikennejärjestelmän kehittämistarpeet yhteistyössä kuntien, liikenneviranomaisten ja muiden keskeisten yhteistyötahojen kanssa. Tavoitteena on varmistaa liikenteen toimivuus myös tulevaisuudessa.
Suunnittelualueeseen kuuluu Länsi-Uudellamaalla Hanko, Inkoo, Karkkila, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio ja Vihti sekä Itä-Uudellamaalla Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila ja Sipoo.
Alueellisten suunnitelmien aikajänne on 12 vuotta. Suunnittelukokonaisuuteen sisältyy kävely, pyöräily, joukko-, henkilöauto- ja tavaraliikenne sekä liikkumisympäristö.
Lisätietoja:

Heini Peltonen
Erityisasiantuntija
heini.peltonen@uudenmaanliitto.fi
Logistiikka ja joukkoliikenne, liikennejärjestelmäsuunnitelmat, Helsingin seudun liikenneasiat
Tutustu myös näihin

23.3.2023
Uusimaa-kaavan materiaalit on päivitetty verkkosivuille ja karttapalveluun
Uudenmaan liiton verkkosivuilla olevat kaavamateriaalit, ulkoinen karttapalvelu ja avoimet rajapinnat on päivitetty oikeuden päätösten mukaisesti. Uusimaa-kaavan kokonaisuus sai lainvoiman korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 13. maaliskuuta.

13.3.2023
Korkein hallinto-oikeus antoi lopulliset päätöksensä Uusimaa-kaavasta
Korkein hallinto-oikeus on antanut 13.3.2023 päätöksensä Uusimaa-kaava 2050 -kokonaisuuteen kohdistuneista valituksista. Näiden päätösten myötä kaavakokonaisuuteen kuuluvat Helsingin seudun, Länsi-Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan vaihemaakuntakaavat ovat saaneet lainvoiman. Päätöksistä ei voi enää valittaa.