Luovien alojen kevään työpajoissa luodaan askelmerkit kestävään tulevaisuuteen
LuoTo-hanke järjestää kevään aikana yhdeksän työpajaa luovien alojen eri toimijoille. Näiden pohjalta kootaan luovien alojen toimenpideohjelma kohti vähähiilistä ja kestävää tulevaisuutta. Tervetuloa mukaan!
Työpajoissa keskitytään alan omien kestävyyshaasteiden tunnistamiseen, olemassa olevien hyvien käytänteiden levittämiseen ja alan tulevaisuuden suunnitteluun. Ohjelmat tarkentuvat kevään aikana, mutta voit jo nyt ilmoittautua oman alasi työpajaan.
Yhdeksän työpajaa eri aloille
- Festivaalit ja tapahtumat ke 15.2.
- Musiikki ja radio ke 1.3.
- Muotoilu ja vaatesuunnittelu ti 7.3.
- Esittävä taide to 23.3.
- Arkkitehtuuri ke 29.3.
- Kirjallisuus, lehdet ja julkaisutoiminta verkossa ke 12.4.
- Peliteollisuus to 20.4.
- Elokuva ja av-ala ke 26.4.
- Galleriat, museot, kuvataide ja muu visuaalinen taide ke 3.5.
Uusimaa hankkeen pilottialueena
LuoTo on sateenvarjohanke, joka kokoaa yhteen luovien alojen toimialajärjestöt, keskeiset toimijat ja rahoittajat sekä neljä ministeriötä: ympäristöministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä valtioneuvoston kanslia.
Hankkeessa kerätään kentältä tietoa nykytilanteesta, kartoitetaan kestävyystavoitteiden edellyttämiä toimia ja laaditaan luovien alojen ekologisen kestävyysmurroksen toimenpideohjelma yhteistyössä toimialojen kanssa.
Toimenpideohjelman keskiössä ovat luovien alojen ekologiset vaikutukset, kuten konkreettiset päästöt sekä niiden vähentäminen, mutta myös taiteen ja kulttuurin muutosvoiman esiin nostaminen ekologisesti kestävämmän tulevaisuuden rakentamisessa.
Puolet kaikista Suomen kulttuurialan työpaikoista on Uudellamaalla. Siksi onkin luontevaa, että hanketta pilotoidaan juuri tällä.
Lisätietoja:
Jaana Eskola
Projektipäällikkö
jaana.eskola@uudenmaanliitto.fi
Luovat alat, ilmastonmuutos, LuoTo-hanke
Tutustu myös näihin
3.12.2024
Pelit voisivat sitouttaa ihmisiä ilmastotoimiin ja kestäviin elämäntapoihin – potentiaali vielä käyttämättä
Ilmastokriisin torjuminen ja kestäviin elämäntapoihin siirtyminen ovat ratkaisevan tärkeitä sekä ihmiskunnan että maapallon tulevaisuudelle. Nykyinen muutosvauhti on kuitenkin riittämätön. Onnistuminen edellyttää, että mahdollisimman moni kansalainen sitoutuu ilmastotoimiin ja vaatii päättäjiltä nopeita muutoksia. Pelit ja pelillistäminen olisivat tervetullut lisä kestävyysmurrosta vauhdittavaan keinovalikoimaan, mutta niitä on käytetty ja tutkittu vielä vähänlaisesti.
11.11.2024
Kulttuurisilla sisällöillä vaikuttaminen on alikäytetty muutosvoima
Kulttuuriset sisällöt eivät synny tyhjiössä vaan yhteydessä ihmisiin, yhteiskuntaan, luontoon, maailmaan ja sen tapahtumiin. Teokset tarkastelevat aihettaan aina jostakin näkökulmasta; ei ole olemassa todellisuutta, jota voisi kuvata objektiivisesti. Kertominen, kuten myös kertomatta jättäminen, ovat valintoja, tietoisia tai tiedostamattomia.