Mitä tapahtuu Uudenmaan ilmastotyössä ensi vuoden aikana?
Vuoteen 2030 kiristetyn hiilineutraaliustavoitteen saavuttaminen vaatii lisätoimia, joita lähdetään kartoittamaan vuoden 2022 aikana. Suunnitelmissa on myös painopistekohtaista skenaariotarkastelua Suomen ympäristökeskuksen avustuksella, osana Canemure-hanketta. Energia- ja liikennesektori ovat avainasemassa päästötavoitteen saavuttamisessa ja skenaariotarkastelussa keskitytään erityisesti niihin.
Maakuntien ja ministeriöiden väliset aluekehittämis- eli ns. ALKE-keskustelut pidetään helmikuussa Uusimaa-ohjelman pohjalta. Hiilineutraaliuden osalta keskusteluihin on nousemassa kiertotalouden edistäminen Uudellamaalla.
Innovatiivisesti vihreä Uusimaa -toimenpideohjelmalle pyritään luomaan kevään aikana sähköinen alusta, joka helpottaa ilmastotoimenpiteiden seurantaa ja kokonaiskuvan hahmottamista. Se tukee ekosysteemikehittämisen menetelmän käyttöönottoa osana systeemisen muutoksen ja vihreän siirtymän vauhdittamista.
Vuoden 2022 aikana keskeisessä roolissa tulee olemaan parhaiden hillintäkäytäntöjen esiin nostaminen ja levittäminen osana Canemure-hanketta. Hillintätyötä tukevien hankkeiden valmisteluun tullaan tarjoamaan kunnille ja avaintoimijoille tukea sekä Canemuren, että SILTA-hankkeen kautta. Canemuren toisen kolmivuotiskauden suunnitelmista ja Uudenmaan ilmastotyön etenemisestä kerrotaan tarkemmin Canemuren vuosiseminaarissa torstaina 3.3. – pistäkää päivä alustavasti muistiin!
Ilmastonmuutokseen sopeutuminen on noussut jälleen keskeiseksi osaksi ilmastotyötä. Olemme pohtineet lähtökohtia alueelliseen sopeutumistarkasteluun maakuntien ilmastoverkoston kanssa. Sopeutumiskysymyksen käsittely kannattaa tässä vaiheessa kytkeä kansallisen ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman valmisteluun. Olemme aktiivisesti mukana suunnitelman valmistelussa vuonna 2022 ja päätämme sen jälkeen alueellisen sopeutumissuunnitelman tarpeesta ja muodosta.
Myös verkostoyhteistyötä jatketaan tiiviisti niin kansainvälisellä tasolla kuin maakunnallisella tasolla keskeisten sidosryhmien ja kuntien kanssa. Kansainvälistä yhteistyötä tehdään muun muassa Euroopan alueiden välisen yhteistyöjärjestö CPMR:n Baltic Sea Commissionin energia- ja ilmastoyhteistyöryhmässä. Uudenmaan ilmastokahvila sai syksyllä hyvän vastaanoton ja jatkoa pohditaan parhaillaan.
Työntäyteinen vuosi on tulossa, toivotaan siitä suotuisaa ilmastotyölle!
Lisätietoja:
Johtava ilmastoasiantuntija Pia Tynys, puh. 040 149 2244
Ilmastoasiantuntija Simo Haanpää, puh. 050 525 5706
Lue lisää
Ilmastotyön toimenpiteet
Uudenmaan päästöt ovat noin viidennen koko Suomen päästöistä, eli maakunnan ilmastotyön rooli on merkittävä kansallisella tasolla. Ilmastotyö ei etene ilman konkreettisia toimia. Olemmekin laatineet toimenpideohjelman viemään eteenpäin Uudenmaan ilmastotyötä.
Tutustu myös näihin
11.9.2024
Marraskuussa keskustellaan ilmastoriskeistä Uudellamaalla ja niihin varautumisesta
Tervetuloa keskustelemaan, miten ilmastonmuutoksen riskit vaikuttavat yhteiskunnan toimivuuteen ja miten varmistamme yhteiskuntamme toimivuuden muuttuvissa ilmasto-olosuhteissa. Uudenmaan ensimmäisen ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman valmistelu käynnistyy keskiviikkona 6. marraskuuta.
9.9.2024
Tervetuloa osastollemme ja tietoiskuihimme Kuntamarkkinoilla 18.–19.9.
Uudenmaan liitto on omalla osastollaan mukana Kuntamarkkinoilla, jotka järjestetään Kuntatalolla Helsingissä 18.–19. syyskuuta. Tervetuloa piipahtamaan K-kerroksessa osastolle 0I8. Järjestämme myös tietoiskut maahanmuutosta ja kiertotaloussiirtymästä.