Teollisuuspolitiikalla uutta kasvua Uudellemaalle
![Oranssi tausta, jonka keskellä ympyrä. Ympyrän päällä valkoinen vino palkki, jossa lukee Tulevaisuustutka.](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2022/04/Tulevaisuustutka-1280x720.png)
Teollisuuspolitiikka oli aiheena Tulevaisuustutka-webinaarissa torstaina 6. helmikuuta. Työ- ja elinkeinoministeriön teollisuusneuvos Antti Valle kertoi webinaarissa joulukuussa julkaistusta teollisuuspoliittisesta strategiasta, joka kokoaa yhteen Suomen teollisuuden uudistumista ja kasvua sekä kuvaa Suomen hallituksen teollisuuspolitiikan painopisteitä ja keinoja.
Valle taustoitti, että maailma ja teollisuuden toimintaympäristö muuttuvat hyvin dramaattisesti, mutta ei täysin ennakoimattomasti. Esimerkiksi presidentti Trumpin politiikka ja uudet linjaukset vaikuttavat myös Suomeen.
– Jo hallitusohjelmaa kirjoittaessa nähtiin, että Suomen tulee päivittää omaa teollisuuspolitiikkaansa. Hallitusohjelman kirjauksen mukaisesti laadittiin teollisuuspolitiikkaraportti, hän kertoi.
Teollisuusstrategiatyössä pohdittiin erityisesti investointien saamista Suomeen, vakiintuneiden teollisuusalojen uudistumista, uusien kasvualojen vahvistamista ja osaajien saatavuuden varmistamista.
Kansainvälisyys merkittävä tekijä
Helsingin kaupungin erityisasiantuntija Kaisa Saario avasi puheenvuorossaan teollisuuspolitiikan mahdollisuuksia ja haasteita kaupungin näkökulmasta. Hän totesi, että Helsinkiä ei aina mielletä teollisuuskeskittymäksi, vaikka teollisuus työllistää Helsingissä jopa 19 000 henkilöä.
– Teollisuusyritykset ovat tärkeitä Suomen viennille ja koko maan hyvinvoinnille. Tämä näkyy hyvin myös yhteisöverotuloissa, jossa teollisuus on kärkijoukoissa. Yhteisöverovirrat jakautuvat laajasti eri puolille Suomea, hän kuvasi.
Saario kuvasi teollisuuspoliittista strategiaa monella tapaa kokoavaksi ja kasvua edistäväksi. Siinä on myös painotettu investointien vauhdittamista. Hän nosti esiin myös moninaiset kriisit ja myllerrykset, jotka korostavat yritysten kriisinsietokykyä. Saario korosti logistiikan ja liikenneyhteyksien merkitystä kaikille ulkomaankauppaa käyville yrityksille.
– Kansainvälisyys on keskeinen avain yritysten kasvuun Suomessa. Teollisuuspoliittisen strategian tavoitteena on tukea yritysten kestävää kasvua ja kansainvälistymistä sekä laajemmin elinkeinorakenteen uudistumista. Tavoite on yhtäläinen meidän kuntien kanssa, Saario totesi.
Katso tilaisuuden tallenne:
Tulevaisuustutka-webinaarisarjassa käsitellään ajankohtaisia ilmiöitä ja niiden vaikutuksia Uudellemaalle. Uudenmaan liiton järjestämät Tulevaisuustutka-webinaarit ovat avoimia kaikille maakunnan tulevaisuudesta kiinnostuneille.
Lisätietoja:
![](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2021/11/Rosa-Tuomi-05-1-300x440.jpg)
Rosa Tuomi
Erityisasiantuntija
Ennakointi, koulutuspolitiikka, Uusimaa-ohjelma
Tutustu myös näihin
![Ylhäältä päin kuvatut jalat, asfaltissa nuolia eri suuntiin ja tektsi Näkymiä Uudenmaan tulevaisuuteen.](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2025/02/Nakymia-Uudenmaan-tulevaisuuteen-1280x720.jpg)
5.2.2025
Tervetuloa Näkymiä Uudenmaan tulevaisuuteen -webinaariin 3.3.
Miltä Uusimaa näyttää 25 tai 35 vuoden kuluttua? Uudenmaan liitossa olemme tarkastelleet maakunnan vaihtoehtoisia tulevaisuuksia sekä väestön ja työpaikkojen kehittymistä pitkällä tähtäimellä. Esittelemme Uudenmaan skenaariotyön ja väestö- ja työpaikkaprojektioiden tuloksia webinaarissa maanantaina 3. maaliskuuta klo 9.00–11.00.
![Kasvokuva haastatellusta ja teksti: "Näimme, että meidän pitää miettiä laajempaa yhteistyötä. Yhteinen strategia oli ensimmäinen askel kohti sitä."](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2025/02/Elinvoimakasvo-Jytta.png)
4.2.2025
Hanko, Inkoo, Raasepori ja Siuntio loivat yhdessä strategian yhteistyölle
Jytta Poijärvi-Miikkulainen työskentelee Siuntion kuntakehitysjohtajana. Hän kuvailee itseään todelliseksi seutuyhteistyöihmiseksi. Siuntio on naapurikuntiensa Hangon, Inkoon ja Raaseporin kanssa yhdistänyt voimansa ja ne ovat rakentaneet yhteisen HIRS-kuntien strategian.