Tiekartan toimenpideohjelman laadinta on käynnistynyt
Hiilineutraali Uusimaa 2035 -tiekartan toimenpideohjelman laadinta käynnistyi maaliskuussa. Ohjelman tavoitteena on tunnistaa tiekartan kuudelle painopisteelle ja niiden toimintalinjauksille keskeisimpiä toimenpiteitä ja hankkeita, joilla ilmastotyötä edistetään lähivuosina. Työtä tehdään vuorovaikutteisessa prosessissa maakunnan toimijoiden kanssa kevään ja alkusyksyn aikana.
Työ on käynnistynyt Uudenmaan liiton sisäisenä prosessina. Tässä ensimmäisessä vaiheessa yhteensovitetaan ilmastotiekartan, maakuntakaavan ja juuri valmistuneen liikennejärjestelmäsuunnitelman toimenpiteitä. Niitä täydennetään viime syksyn Kestävän elvytyksen työpajojen hankeaihioilla, Älykkään erikoistumisen strategian (RIS3) -työpajasarjan hiilineutraaliuskärkeä edistävillä toimenpiteillä sekä Uudenmaan selviytymissuunnitelmassa tunnistetuilla ilmastotyötä tukevilla toimenpiteillä. Tämän pohjakoosteen jälkeen työ etenee ulkoiseen vuorovaikutukseen.
Painopisteitä täydennetään kuntien sekä ilmastotiekartassa vastuutahoiksi tunnistettujen maakunnan avaintoimijoiden kanssa vuorovaikutteisissa teemakohtaisissa työpajoissa ja kokouksissa kesän ja alkusyksyn aikana.
Lisätietoja:
Pia Tynys
Johtava ilmastoasiantuntija
Uudenmaan ilmastotyö, vihreä siirtymä, Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta
Simo Haanpää
Ilmastoasiantuntija
simo.haanpaa@uudenmaanliitto.fi
Ilmastonmuutoksen sopeutuminen ja muutoksen hillintä, Regions4Climate- ja Canemure-hankkeet
Tutustu myös näihin
9.1.2025
Monikriisin ratkaisut vaativat kuvittelun taitoa – sitä voi oppia ja opettaa
Julkista keskustelua leimaavat usein vaihtoehdottomuus, talousnäkökulma ja poliittisen mielikuvituksen puute. Ratkaisujen löytäminen monikriisiin edellyttää kuitenkin kykyä ajatella toisin, kuvitella vaihtoehtoisia tulevaisuuksia ja erilaisia polkuja kestäviin elämäntapoihin, sanoo taiteen tohtori, tutkija ja esitystaiteilija Pilvi Porkola.
8.1.2025
Luonto osana kuntien toimintaa
Luonnon monimuotoisuus on kaiken elämän perusta. Luonnon monimuotoisuus eli biodiversiteetti turvaa ekosysteemipalvelut, kuten puhtaan veden, ilman ja ravinnon, joita suomalaiset tarvitsevat arjessaan, kirjoittaa Minna Pappila Reilusti eteenpäin -kirjoitussarjassa.
19.12.2024
Ilmastonmuutos haastaa jokapäiväistä arkeamme ja yhteiskunnan toimivuutta – ilmastoriskitilaisuudessa tarkasteltiin Uudenmaan merkittävimpiä ilmastoriskejä
Ilmastonmuutos vaikuttaa jo nyt – ja tulee vaikuttamaan lähitulevaisuudessa yhä merkittävämmin – arjen toimivuuteen. Uudellamaalla on nyt tarkasteltu millaisia ilmastoriskejä alueelle ja sen toimijoihin kohdistuu sekä miten erilaiset alueelliset erityispiirteet näihin vaikuttavat.
19.12.2024
Ilmastokasvo Simo Karetie on mukana luomassa kiertotalouden kotipesää Uudellemaalle
Simo Karetie työskentelee Uudenmaan kiertotalouslaakso -hankkeessa, jonka tavoitteena on viedä Uuttamaata ja Suomea kohti maailman terävintä kiertotalouden kärkeä yhdessä eri alojen asiantuntijoiden, yritysten, kuntien ja organisaatioiden kanssa.