Uudenmaan TKI-panostukset kasvussa

Uudenmaan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan investoinnit ovat kasvaneet vauhdilla kohti kunnianhimoista viiden prosentin BKT-tavoitetta. Uudenmaan TKI-toimintaa ohjaavan älykkään erikoistumisen strategian toimeenpanoa ja TKI-toiminnan tilannekuvaa on arvioitu juuri julkaistussa seurantaraportissa.
Maakunnan kehittämistä ohjaavassa Uusimaa-ohjelmassa on asetettu tavoite nostaa Uudenmaan tutkimus- ja kehittämistoiminnan investoinnit viiteen prosenttiin BKT:stä vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2023 tutkimus- ja kehittämispanostusten osuus BKT:stä oli neljä prosenttia.
– Kasvu panostuksissa vuosien 2022 ja 2023 välillä oli suurempi kuin arvioitu tarvittava vuotuinen kasvu viiden prosentin tavoitetta kohti, innovaatiopäällikkö Venla Virkamäki iloitsee.
TKI-toiminnan kasvattaminen edellyttää kaikkien alueen toimijoiden, myös yritysten, panosta. Yritykset ovat merkittävä osa Uudenmaan innovaatiokenttää. Mukaan tarvitaan myös uusia kansainvälisiä toimijoita.

Kestävää kasvua resurssien viisaalla käytöllä
Uudenmaan älykkään erikoistumisen strategian tavoitteena on luoda innovaatioihin pohjaavaa kestävää kasvua resurssien viisaalla käytöllä. Resurssiviisautta on edistetty erityisesti kiertotalouden teemoissa. Esimerkiksi Uudenmaan kiertotalouslaakson ekosysteemiin on saatu mukaan runsaasti paikallisia yrityksiä.
Ilmastoneutraalius ja älykäs erikoistuminen kytkeytyvät vahvasti toisiinsa. TKI-toiminta auttaa löytämään ratkaisuja, jotka vauhdittavat vihreää ja digitaalista siirtymää. Alueen laaja-alainen osaaminen mahdollistaa päästöjä vähentävien teknologioiden kehittämistyön ja tarjoaa kansainvälisesti kysyttyjä innovaatioita.
Strategian Ihmisten kaupunki -painopisteen alla edistetään kaupunkikehitystä, arjen sujuvuutta ja hyvinvointia. Sujuvaa arkea ja hyvinvointia on kehitetty uusien palveluiden ja digitaalisuuden näkökulmasta sekä tukemalla luovia aloja. Älykkäässä kaupunkikehittämisessä haetaan ratkaisuja esimerkiksi energiankäyttöön, älykkääseen liikenteeseen sekä joustaviin ja saavutettaviin palveluihin.
Uudistuva teollisuus ja innovatiiviset palvelut -painopisteessä keskitytään teollisuuden ja palveluiden uudistumiseen. Laajassa teemassa on keskitytty erityisesti vihreän ja digitaalisen kaksoissiirtymän edistämiseen. Uudellamaalla on paljon korkean teknologian osaamista, joka tukee alueen teollisuuden murrosta ja viennin kasvua.
EU-rahoitus on tärkeä hankkeiden mahdollistaja
EU:n Horisontti Eurooppa -ohjelmasta Suomeen on vuosina 2021–2024 saatu noin 1,2 miljardia euroa, josta Uudenmaan osuus on noin 730 miljoonaa euroa. Suurimmat uusimaalaiset Horisontti-rahoituksen saajat ovat VTT, Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto.
Uudenmaan liitto on tukenut uusimaalaisia organisaatioita EU-hankkeiden valmistelussa kolmella hakukierroksella vuosina 2021–2024. Tuen avulla hieman keskimääräistä useampi hanke on saanut EU-rahoituksen. Näiden hankkeiden kautta Uudellemaalle on varmistunut noin 15,5 miljoonan euron edestä kilpailtua EU-rahoitusta.
Uudellemaalle on saatu rahoitusta myös Interreg Baltic Sea Regionin, Interreg Central Balticin ja Interreg Europen ohjelmista. Eniten tukea on suunnattu uudistuvan teollisuuden ja innovatiivisten palveluiden teemaan kytkeytyville hankkeille.
Yhteistyö on ratkaisevaa Uudenmaan TKI-toiminnan menestykselle
Uusimaa on Suomen TKI-toiminnan veturi sekä Euroopan toiseksi innovatiivisin alue. TKI-toiminta on elintärkeää alueen elinvoimalle sekä yritysten ja muiden toimijoiden uudistumiselle.
– Tulevina vuosina tarkoituksena on tehostaa alueellista yhteistyötä valituissa teemoissa ja nostaa missiolähtöinen innovaatiopolitiikka uudelle tasolle, kansainvälisten asioiden asiantuntija Ida Honkanen kertoo.
Uudellamaalla on tunnistettu keskeisiä toimialoja ja teemoja, joilla on merkittävä vaikutus alueen innovaatioihin ja elinkeinotoimintaan. Näitä ovat muun muassa vety, kiertotalous, ruokainnovaatiot, terveys, digitaaliset ratkaisut ja uudet murrokselliset teknologiat.
– Näitä teemoja on tuettava EU:n ja kansallisen rahoituksen lisäksi kehittämällä yhteistyötä alueen toimijoiden ja kokeiluympäristöjen kesken, Honkanen toteaa.
Parhaillaan valmistellaan uutta maakunnallista strategiaa, eli Uusimaa-ohjelmaa vuosille 2026–2029. Jatkossa alueellisen innovaatiotoiminnan ja älykkään erikoistumisen tavoitteet kirjoitetaan kiinteäksi osaksi maakuntaohjelmaa. Uuden ohjelman on tarkoitus valmistua loppuvuodesta.
Tutustu älykkään erikoistumisen strategian seurantaan
Uudenmaan älykkään erikoistumisen strategian seuranta kuvaa Uudenmaan TKI-toiminnan kehitystä sekä älykkään erikoistumisen strategian toimeenpanoa alueella. Katsaus keskittyy vuosiin 2023–2024 pitäen mielessä koko strategiakaudella tapahtuneen kehityksen. Seurantaraportti pitää sisällään myös katsauksen Uudenmaan Horisontti Eurooppa -rahoitussaantoon.
Lisätietoja:

Venla Virkamäki
Innovaatiopäällikkö
venla.virkamaki@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan tutkimus- ja innovaatiotyön kehittäminen ja kansainvälinen markkinointi, älykkään erikoistumisen strategia, EU-yhteistyö. Aluekehittämisen johtaja Eero Venäläisen varahenkilö.

Ida Honkanen
Kansainvälisten asioiden asiantuntija
ida.honkanen@uudenmaanliitto.fi
Helsinki Smart Region -brändi, älykkään erikoistumisen strategian toimeenpano, kansainväliset vierailut
Palvelee myös ruotsiksi

Heikki Kallasvaara
EU-erityisasiantuntija
heikki.kallasvaara@uudenmaanliitto.fi
EU-hankevalmistelu, Horizon Europe-ohjelma ja EU:n erillisohjelmat, Älykäs erikoistuminen – Uudistuva teollisuus- ja innovatiiviset palvelut
Palvelee myös ruotsiksi
Tutustu myös

TKI-toiminta
Uudenmaan innovaatiotoimijat ovat edelläkävijöinä mukana kehittämässä resurssiviisasta ja hiilineutraalia yhteiskuntaa, joka on hyvä asukkailleen ja yrityksilleen sekä ympäröivälle luonnolle.
Tutustu myös näihin

20.5.2025
Yhteistyötä yli rajojen keskisellä Itämerellä: Central Baltic -ohjelman viidennen rahoitushaun hakemuksia otetaan vastaan elokuussa
Onko kunnassanne tai organisaatiossanne kehitystarve, johon paikalliset tai alueelliset resurssit eivät riitä? Tai kenties idea hankkeesta, joka kannattaisi toteuttaa laajemmassa yhteistyössä?

8.5.2025
Onnistu hankerahoituksen hakemisessa – tule kuulemaan rahoitusohjelmista ja vinkit onnistuneen hankehakemuksen tekoon
Uudenmaan liitto ja Uudenmaan ELY-keskus järjestävät hankehakuvalmennuksen, jossa on luvassa yleiskatsaus erilaisiin rahoitusohjelmiin ja neuvoja onnistuneen hakemuksen kirjoittamiseen kokeneiden uusimaalaisten hankekonkareiden ja rahoittajien opastuksella.