Uusimaa painottaa ruokainnovaatioiden merkitystä EU:n maatalouden ja ruoan visiossa

Euroopan komissio julkaisi helmikuussa visionsa maatalouden ja ruoan tulevaisuudesta. Uudenmaan liitto haluaa osallistua aktiivisesti keskusteluun EU:n tulevan maatalous- ja ruokapolitiikan ohjaavista periaatteista. Uudenmaan liitto on valmistellut yhteistyössä Helsinki EU Officen ja sidosryhmien kanssa kannanoton, johon on koottu näkemyksiä komission visioon.
Visio esittää tiekartan tuleville strategisille ehdotuksille maatalous- ja ruokasektorin vetovoiman parantamiseksi ja vakaan toimintaympäristön luomiseksi koko ruokaketjun toimijoille. Lisäksi visiossa hahmotellaan tulevan yhteisen maatalouspolitiikan painopisteitä vuoden 2027 jälkeiselle ajalle.
Uusimaa viitoittaa tietä kohti kestävää ja uudistavaa ruokajärjestelmää
Uusimaa on yksi Euroopan nopeimmin kasvavista alueista ja Euroopan toiseksi innovatiivisin alue (EU Regional Innovation Scoreboard 2023). Vaikka alueemme kattaa vain kolme prosenttia koko Suomen pinta-alasta, Uudellamaalla asuu kolmannes koko maan väestöstä, noin 1,8 miljoonaa asukasta.
– Uudeltamaalta löytyy vahvaa maatalouden ja elintarvikkeiden alkutuotantoa, minkä lisäksi alueemme on Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn, tutkimuksen ja kehityksen keskus. Kestävän ruoantuotannon säilyttäminen Uudellamaalla on alueellisen, kansallisen ja Euroopan tason kestävyys- ja huoltovarmuuskysymys, toteaa Uudenmaan maakuntajohtaja Tuija Telén.
Alkutuotannon lisäksi Uudellamaalla kehitetään aktiivisesti uudenlaisia ruokajärjestelmän innovaatioita, joilla on merkittävää kansainvälistä potentiaalia. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan (TKI) panostaminen, digitaalisten ratkaisujen käyttöönotto sekä tarvittava osaamisen varmistaminen ovat keskeisiä edellytyksiä Euroopan maatalous- ja elintarvikealan kilpailukyvyn lisäämiseksi.
Mikäli Eurooppa haluaa pysyä mukana elintarvikeinnovaatioiden kehityksessä ja aktiivisesti etsiä uusia, kestäviä ratkaisuja ruoantuotannon turvaamiseksi myös tulevaisuudessa, tulee uusien innovaatioiden markkinoille pääsyä hidastavaa sääntelytaakkaa keventää ja EU:n tulevassa monivuotisessa rahoituskehyksessä varmistaa riittävä rahoitus tutkimukseen, kehittämiseen ja innovointiin.
Euroopan maataloussektorilla on myös merkittävä rooli siirtymisessä vähähiiliseen talouteen. Euroopan ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi tulee EU:n panostaa maataloussektorin päästöjen vähentämiseen tähtäävien uusien ratkaisujen käyttöönottoon sekä uusiutuvan energian investointeihin.
Uudenmaan suositukset EU:n maatalouden ja ruoan vision onnistumisen ja vaikuttavuuden varmistamiseksi:
- Ruokaturvallisuuden ja huoltovarmuuden varmistamiseksi Euroopan maiden omavaraisuutta ruoantuotannossa on tuettava ja ylläpidettävä.
- Eurooppalaisen ruoantuotannon kriisinkestävyyttä on seurattava. Ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä on tehtävä riskien ja haavoittuvuuksien lieventämiseksi.
- EU:n sääntelyprosessien avoimuutta ja yksinkertaistamista on lisättävä. Sääntelyn keventäminen ei saa heikentää yritysten vastuullisuutta eikä ympäristönsuojelusta pidä tinkiä.
- Uusien ruokainnovaatioiden ja teknologioiden potentiaali on otettava paremmin huomioon EU:n ruokapolitiikassa.
- EU:n tulevassa monivuotisessa rahoituskehyksessä on varmistettava riittävä rahoitus tutkimukseen, kehittämiseen ja innovointiin.
- Eurooppalaisen ruoantuotannon kannattavuuden tukemiseksi tarvitaan julkista tukea ja kannustimia, joiden avulla viljelijät voivat ottaa käyttöön kestäviä käytäntöjä sekä uusia liiketoimintamalleja ja teknologioita.
- Hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen tähtäävillä kannustimilla on turvattava Euroopan maatalous- ja ruokasektorin kilpailukyky.
- EU:n on varmistettava energiaomavaraisuutensa investoimalla aktiivisesti uusiutuvan energian tuotantoon ja etsittävä ratkaisuja lannoitteiden käytön vähentämiseksi.
- Elintarvikeketjun digitaalisten järjestelmien turvallisuutta ja kyberturvallisuutta on vahvistettava.
Lisätietoja:

Ida Honkanen
Kansainvälisten asioiden asiantuntija
ida.honkanen@uudenmaanliitto.fi
Helsinki Smart Region -brändi, älykkään erikoistumisen strategian toimeenpano, kansainväliset vierailut
Palvelee myös ruotsiksi
Tutustu myös näihin

16.4.2025
Uusi hanke käynnistyy: Kunnille luvassa tukea ja pilotteja kiertotalouteen Uudellamaalla ja Pirkanmaalla
Uusimaa ja Pirkanmaa keskittyvät tulevina vuosina tukemaan kuntia kiertotaloustavoitteiden asettamisessa ja saavuttamisessa. Kiertotalous on kunnille keino saavuttaa ilmastotavoitteita ja säästää materiaaleissa ja kustannuksissa sekä luoda elinvoimaa ja huoltovarmuutta alueelle.

16.4.2025
Ilmastokasvo Ekaterina Ikonen kehittää Keski-Uudenmaan ilmastotyötä niin verkostoissa kuin pellonpientareellakin
Vuoden 2025 alussa ympäristöpäällikkönä aloittanut Ekaterina Ikonen vetää Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristönsuojelutiimiä. Kasvavalla ja monimuotoisella Keski-Uudellamaalla tehdään ilmastotyötä metsien, vesien, maatalouden, taajamien sekä rakentamisen ja rakennuksien parissa.

15.4.2025
Juha Tapio tähdittää Uusimaa-päivän pääjuhlaa Vantaalla
Keväinen Uusimaa-päivä kutsuu jälleen nauttimaan kulttuurista, kohtaamisista ja lähiluonnosta yhdessä. Vantaan päivän ilmaiskonsertti 15. toukokuuta on tänä vuonna myös Uusimaa-päivän pääjuhla.

14.4.2025
Uudenmaan kiertotalouslaakson tarinoita – Tutustu Uudenmaan matkaan kohti kiertotaloutta
Kiertotaloussiirtymä on edistynyt viime vuosina usealla sektorilla. Uudellamaalla tärkeänä yhteistyöalustana kiertotalouden ratkaisuille on toiminut vuonna 2023 perustettu Uudenmaan kiertotalouslaakso. Kiertotalouslaakson ensimmäisten hankevuosien kohokohtia on nyt koottu Kiertotalouslaakson tarinoita -julkaisuun, joka nostaa esiin sekä sektoreiden kuulumisia että alueen kiertotalouden tekijöitä.