Uusimaa painottaa ruokainnovaatioiden merkitystä EU:n maatalouden ja ruoan visiossa

Euroopan komissio julkaisi helmikuussa visionsa maatalouden ja ruoan tulevaisuudesta. Uudenmaan liitto haluaa osallistua aktiivisesti keskusteluun EU:n tulevan maatalous- ja ruokapolitiikan ohjaavista periaatteista. Uudenmaan liitto on valmistellut yhteistyössä Helsinki EU Officen ja sidosryhmien kanssa kannanoton, johon on koottu näkemyksiä komission visioon.
Visio esittää tiekartan tuleville strategisille ehdotuksille maatalous- ja ruokasektorin vetovoiman parantamiseksi ja vakaan toimintaympäristön luomiseksi koko ruokaketjun toimijoille. Lisäksi visiossa hahmotellaan tulevan yhteisen maatalouspolitiikan painopisteitä vuoden 2027 jälkeiselle ajalle.
Uusimaa viitoittaa tietä kohti kestävää ja uudistavaa ruokajärjestelmää
Uusimaa on yksi Euroopan nopeimmin kasvavista alueista ja Euroopan toiseksi innovatiivisin alue (EU Regional Innovation Scoreboard 2023). Vaikka alueemme kattaa vain kolme prosenttia koko Suomen pinta-alasta, Uudellamaalla asuu kolmannes koko maan väestöstä, noin 1,8 miljoonaa asukasta.
– Uudeltamaalta löytyy vahvaa maatalouden ja elintarvikkeiden alkutuotantoa, minkä lisäksi alueemme on Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn, tutkimuksen ja kehityksen keskus. Kestävän ruoantuotannon säilyttäminen Uudellamaalla on alueellisen, kansallisen ja Euroopan tason kestävyys- ja huoltovarmuuskysymys, toteaa Uudenmaan maakuntajohtaja Tuija Telén.
Alkutuotannon lisäksi Uudellamaalla kehitetään aktiivisesti uudenlaisia ruokajärjestelmän innovaatioita, joilla on merkittävää kansainvälistä potentiaalia. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan (TKI) panostaminen, digitaalisten ratkaisujen käyttöönotto sekä tarvittava osaamisen varmistaminen ovat keskeisiä edellytyksiä Euroopan maatalous- ja elintarvikealan kilpailukyvyn lisäämiseksi.
Mikäli Eurooppa haluaa pysyä mukana elintarvikeinnovaatioiden kehityksessä ja aktiivisesti etsiä uusia, kestäviä ratkaisuja ruoantuotannon turvaamiseksi myös tulevaisuudessa, tulee uusien innovaatioiden markkinoille pääsyä hidastavaa sääntelytaakkaa keventää ja EU:n tulevassa monivuotisessa rahoituskehyksessä varmistaa riittävä rahoitus tutkimukseen, kehittämiseen ja innovointiin.
Euroopan maataloussektorilla on myös merkittävä rooli siirtymisessä vähähiiliseen talouteen. Euroopan ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi tulee EU:n panostaa maataloussektorin päästöjen vähentämiseen tähtäävien uusien ratkaisujen käyttöönottoon sekä uusiutuvan energian investointeihin.
Uudenmaan suositukset EU:n maatalouden ja ruoan vision onnistumisen ja vaikuttavuuden varmistamiseksi:
- Ruokaturvallisuuden ja huoltovarmuuden varmistamiseksi Euroopan maiden omavaraisuutta ruoantuotannossa on tuettava ja ylläpidettävä.
- Eurooppalaisen ruoantuotannon kriisinkestävyyttä on seurattava. Ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä on tehtävä riskien ja haavoittuvuuksien lieventämiseksi.
- EU:n sääntelyprosessien avoimuutta ja yksinkertaistamista on lisättävä. Sääntelyn keventäminen ei saa heikentää yritysten vastuullisuutta eikä ympäristönsuojelusta pidä tinkiä.
- Uusien ruokainnovaatioiden ja teknologioiden potentiaali on otettava paremmin huomioon EU:n ruokapolitiikassa.
- EU:n tulevassa monivuotisessa rahoituskehyksessä on varmistettava riittävä rahoitus tutkimukseen, kehittämiseen ja innovointiin.
- Eurooppalaisen ruoantuotannon kannattavuuden tukemiseksi tarvitaan julkista tukea ja kannustimia, joiden avulla viljelijät voivat ottaa käyttöön kestäviä käytäntöjä sekä uusia liiketoimintamalleja ja teknologioita.
- Hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen tähtäävillä kannustimilla on turvattava Euroopan maatalous- ja ruokasektorin kilpailukyky.
- EU:n on varmistettava energiaomavaraisuutensa investoimalla aktiivisesti uusiutuvan energian tuotantoon ja etsittävä ratkaisuja lannoitteiden käytön vähentämiseksi.
- Elintarvikeketjun digitaalisten järjestelmien turvallisuutta ja kyberturvallisuutta on vahvistettava.
Lisätietoja:

Ida Honkanen
Kansainvälisten asioiden asiantuntija
ida.honkanen@uudenmaanliitto.fi
Helsinki Smart Region -brändi, älykkään erikoistumisen strategian toimeenpano, kansainväliset vierailut
Palvelee myös ruotsiksi
Tutustu myös näihin

12.5.2025
Tervetuloa keskustelemaan metsistä ja maakuntakaavoituksesta 3.6.
Uudenmaan liitto järjestää VISIO-kaavan metsäaiheisen esittely- ja keskustelutilaisuuden tiistaina 3. kesäkuuta kello 13–16. Kaikille avoimessa tilaisuudessa pohditaan metsien roolia maakuntakaavoituksessa.

9.5.2025
Meemikoulu tuo Uusimaa-päivään huumoria, osallisuutta ja nuorten äänen
Uusimaa-päivää vietetään 15. toukokuuta ja tänä vuonna sitä juhlistetaan myös meemien avulla. Meemikoulu on maksuton yhden tunnin oppimateriaali, jossa yhdistyvät luovuus, media- ja mielenterveystaidot sekä vaikuttaminen. Oppitunnin aikana oppilaat pääsevät tekemään myös omia Uusimaa-meemejä.

8.5.2025
Kuntien kulttuuripalveluissa tehdään monipuolista ympäristötyötä
Kuntien kulttuuripalvelut ovat mukana luovien alojen kestävyysmurroksessa. Näin voi todeta uuden Uudenmaan liiton koonnin perusteella, jonka tavoitteena oli kerätä yksiin kansiin kuntien kulttuuripalveluiden ympäristötyön hyviä käytäntöjä.

8.5.2025
Onnistu hankerahoituksen hakemisessa – tule kuulemaan rahoitusohjelmista ja vinkit onnistuneen hankehakemuksen tekoon
Uudenmaan liitto ja Uudenmaan ELY-keskus järjestävät hankehakuvalmennuksen, jossa on luvassa yleiskatsaus erilaisiin rahoitusohjelmiin ja neuvoja onnistuneen hakemuksen kirjoittamiseen kokeneiden uusimaalaisten hankekonkareiden ja rahoittajien opastuksella.