Uusimaa vaatii EU:ta tunnustamaan Venäjän ilmatilan sulkemisen vaikutukset

Venäjän ilmatilan sulkeminen on vähentänyt eurooppalaisten lentoyhtiöiden matkustajamääriä. Lisäksi Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärät kärsivät edelleen koronan aiheuttamasta notkahduksesta.
Useimmat Euroopan suurimmista lentoasemista ovat jo saavuttaneet tai ylittäneet koronaa edeltävät luvut, mutta vuonna 2024 Helsinki-Vantaan kautta kulki 25 prosenttia vähemmän matkustajia kuin vuonna 2019. Määrä on pienentynyt 21,9 miljoonasta 16,3 miljoonaan matkustajaan.
– Matkustajamäärien lasku vaikuttaa negatiivisesti sekä Uudenmaan että koko Suomen kehitykseen. Puuttuviin matkustajiin kuuluvat saapuvat turistit, mutta myös liikematkustajat, jotka ovat käyttäneet Helsinki-Vantaata porttina Euroopan ja Aasian välillä. Tämä on lisännyt alueen vetovoimaa, maakuntajohtaja Tuija Telén toteaa.
Venäjän ilmatilan sulkemisen seurauksena Finnair on joutunut karsimaan monia reittejään Aasiaan, koska sen koneet joutuvat kiertämään Venäjän. Tämä antaa kilpailuedun Euroopan ulkopuolisille lentoyhtiöille, jotka edelleen käyttävät Venäjän ilmatilaa yhteyksiinsä Eurooppaan.
Paikallisesti yhteyksien menetyksestä kärsii Vantaa, lentoaseman sijaintikaupunki.
– Vantaalla on panostettu voimakkaasti lentoaseman ekosysteemin kehittämiseen, sanoo kaupunginjohtaja Pekka Timonen.
– Helsinki-Vantaan ekosysteemi on noin kolme prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta, Timonen lisää.
Lentoasemalla ja viereisellä Aviapoliksen talousalueella työskentelee noin 42 000 ihmistä.
CPMR ja Uusimaa esittävät muutoksia EU:n ilmailupolitiikkaan
Euroopan unioni tarkistaa parhaillaan valtiontukisääntöjään. Meneillään olevassa valtiontukia koskevassa julkisessa kuulemisessa Euroopan merellisten alueiden liitto (CPMR) kehottaa EU:ta tarkistamaan ilmailualan suuntaviivojaan. CPMR:ään kuuluu 160 aluetta 24 valtiosta. Myös Uusimaa on mukana CPMR:n kannanotossa. Uudenmaan kannalta kriittisiä kysymyksiä ovat valtionavustuksen tukikelpoisuuskriteerit ja vaikutusalueiden määrittely.
– Meille on tärkeää, että EU:n komissio sallii tukien myöntämisen myös suurille lentoasemille, erityisesti ennakoimattomissa tilanteissa, kuten Venäjän ilmatilan sulkemisen yhteydessä. Lisäksi EU:n määrittelemien lentoasemien vaikutusalueiden on otettava huomioon muuttuneet geopoliittiset realiteetit. Näihin lukeutuu esimerkiksi Venäjän ilmatilan ja rajan äkillinen sulkeutuminen, sanoo Helsinki EU Officen johtaja Janne Leino.
Lue lisää:
Lisätietoja:

Janne Leino
Johtaja, Helsinki EU Office
Helsinki EU Officen johtaminen
Palvelee myös ruotsiksi
Perhevapaalla. Sijaisena toimii Outi Ervasti.

Tuija Telén
Maakuntajohtaja
tuija.telen@uudenmaanliitto.fi
Liiton toiminnan, talouden ja hallinnon johtaminen, asioiden valmistelu maakuntahallituksen päätettäväksi.
Palvelee myös ruotsiksi
Tapaamisvaraukset: assistentti Hanne Koljonen, puh. +358 40 552 3152
Tutustu myös näihin

12.5.2025
Kestävyys ja turvallisuus ohjaavat Länsi- ja Itä-Uudenmaan liikennejärjestelmien lähivuosien toimia
Länsi- ja Itä-Uudenmaan liikennejärjestelmäsuunnitelmien toimenpideohjelmat vuosille 2025–2028 on julkaistu. Tavoitteena on edistää kestävää liikkumista ja liikenneturvallisuutta sekä varmistaa alueen saavutettavuus globaalien ja paikallisten haasteiden keskellä.

25.4.2025
Uudenmaan tulevaisuus rakentuu nyt uusille raiteille
Kansainväliset yhteydet eivät ole enää vain liikenteen kysymyksiä, vaan ne ovat osa laajempaa strategista ajattelua, jossa turvallisuus, kestävyys ja kilpailukyky kulkevat käsi kädessä, kirjoittaa Heini Peltonen.