Valtion aluehallinnon uudistus etenee: Uudellemaalle tulossa oma elinvoimakeskus

Valtion aluehallintoa uudistetaan perustamalla valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto sekä kymmenen alueellista elinvoimakeskusta. Uudellemaalle on tulossa oma elinvoimakeskus, mikä palvelee alueen väestöä ja yrityksiä. Uudistuksessa tulee kiinnittää huomiota kaavoituksen ja lupaprosessien sujuvuuden turvaamiseen.
Valtion aluehallinnon uudistuksen tavoitteena on vahvistaa talouden kestävää kasvua yhdenmukaistamalla lupa- ja valvontakäytäntöjä sekä sujuvoittamalla prosesseja ja palvelua. Uusien virastojen on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2026 alussa. Hallituksen esitys valtion aluehallinnon uudistuksesta on eduskunnan käsittelyssä. Uudenmaan liitto oli hallintovaliokunnan kuultavana keskiviikkona 9. huhtikuuta.
Elinvoimakeskusten ja maakuntien liittojen välinen työnjako aluekehittämisessä tulee säilyä
Hallituksen esityksen mukaan perustettaisiin kymmenen elinvoimakeskusta nykyisten 15 ELY-keskuksen pohjalta. Niiden tavoitteena on vahvistaa valtion aluehallinnon kehittämis- ja rahoitustoimintaa.
– Uudenmaan oma elinvoimakeskus on meistä erittäin perusteltu ratkaisu. Uusimaa on Suomen ainoa metropolimaakunta, jonka alueella on merkittävä osa maan yrityksistä ja työvoimasta, kertoo elinvoimapäällikkö Outi Ervasti Uudenmaan liitosta.
Ervasti nostaa positiivisena asiana esiin sen, että työnjakoa elinvoimakeskusten ja maakuntien liittojen välillä on viimevuotisen lausuntokierroksen jälkeen kirkastettu. Esityksessä kuitenkin mainitaan, että uudella ohjelmakaudella elinvoimakeskusten roolia voidaan vahvistaa ja tehtävien keskittämistä arvioida uudelleen. Se jättää Ervastin mukaan asioita epäselväksi.
– Maakuntien liitot tulee säilyttää aluekehityslain mukaisina aluekehitysviranomaisina. Elinvoimakeskusten tulee keskittyä elinvoiman vahvistamiseen ja edistämiseen hoitamalla sille kuuluvia valtion toimeenpano- ja kehittämistehtäviä, Ervasti toteaa.
Uudenmaan asema koko Suomen kasvun moottorina on turvattava
Uudenmaan elinvoimakeskukselle tulee taata riittävät resurssit ja osaaminen. Uusimaa kilpailee osaamisesta, investoinneista ja yrityksistä vähintäänkin eurooppalaisessa sarjassa. Se edellyttää rahoittajalta maakunnan erityspiirteiden ja yritys- ja innovaatioekosysteemien syvällistä tuntemusta sekä palveluiden läheisyyttä.
– Tehtävät ja vastuut EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman rahoituksen toteuttajana ja välittävänä viranomaisena tulee säilyä maakuntien liitoissa vähintäänkin nykytasolla myös tulevalla ohjelmakaudella, Ervasti huomauttaa.
Esityksessä EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman rahoituksen Etelä-Suomen välittävän viranomaisen tehtävät oltaisiin keskittämässä Kaakkois-Suomen elinvoimakeskukseen.
– Koko Etelä-Suomen yritysasiakkaista peräti 79 prosenttia ja myös enemmistö hanketoimijoista sijaitsee Uudellamaalla. EU:n alue- ja rakennepolitiikan sekä yritysrahoituksen välittävän viranomaisen tehtävät tulee järjestää niin, että niistä Uudellamaalla huolehtii Uudenmaan elinvoimakeskus, Ervasti sanoo.
Uudessa virastossa on varmistettava sujuva kaavoitus- ja lupaprosessit
Uuteen Lupa- ja valvontavirastoon kootaan kaikki Valviran tehtävät, suurin osa nykyisten aluehallintovirastojen lupa-, ohjaus- ja valvontatehtävistä sekä pääosa ELY-keskusten ympäristöön liittyvistä tehtävistä. Lupa- ja valvontavirasto jatkaa toimintaansa nykyisten aluehallintovirastojen toimipaikoilla eli 18 paikkakunnalla.
– Maakunnan kehittämisen näkökulmasta kaavoituksen ja lupaprosessien sujuvuus on erittäin kriittistä. ELY-keskusten nykyisen alueidenkäytön edistämistehtävän perustana on ollut hyvä paikallistuntemus ja tutut verkostot, toteaa aluesuunnittelujohtaja Mari Siivola Uudenmaan liitosta.
Uusi lupa- ja valvontavirasto ottaa valtakunnallisesti tuettavakseen koko maan kaavahankkeet ja rajapinta kuntiin etääntyy.
– Käynnissä olevat suunnittelu- ja lupaprosessit eivät saa pysähtyä muutoksen aikana. Meitä huolestuttaa myös nykyisen hyvin rajallisen osaajajoukon jakaantuminen eri tahoille, Siivola sanoo.
Kaavalausuntojen määrät tulevat kasvamaan
Nykyisillä ELY-keskuksilla on merkittävä rooli paikallisten prosessien sujuvuudessa ja usein ristiriitaisten reunaehtojen yhteensovittamisessa.
– Valtakunnallisessa Lupa- ja valvontavirastossa tämä paikallisosaaminen helposti vähenee, mikä voi nostaa maakunnan liittojen roolia. Näemme tämän hyvänä uutena yhteistyön mahdollisuutena, Siivola tuo esiin.
Lupa- ja valvontavirasto sekä elinvoimakeskukset tulevat olemaan itsenäisiä toimivaltaisia viranomaisia, jotka molemmat tulevat valmistelemaan kaavoituksen lausunnot itsenäisesti. Koko maassa kaavalausuntojen määrä vuodessa on noin 1300, joista noin 200 on Uudellamaalla.
– Liikennejärjestelmätyö siirtyy Uudenmaan elinvoimakeskukseen, joten alueidenkäytössä lausunnonantajia on aina vähintään kaksi nykyisen yhden sijasta. Tämä ratkaisu ei tule sujuvoittamaan kaavaprosesseja, Siivola korostaa.
Lisätietoja:

Outi Ervasti
Johtaja, Helsinki EU Office
Helsinki EU Officen johtaminen
Toimii Janne Leinon sijaisena.

Mari Siivola
Aluesuunnittelujohtaja
mari.siivola@uudenmaanliitto.fi
Aluesuunnittelun vastuualueen johtaminen
Tutustu myös näihin

27.6.2025
Maakuntahallitus lausui kaavoitusta ohjaavan uuden alueidenkäyttölain luonnoksesta
Uudenmaan maakuntahallitus kokoontui 27. kesäkuuta. Maakuntahallitus antoi lausunnon uuden alueidenkäyttölain luonnoksesta. Uudenmaan liitto näkee merkittävän riskin siinä, että laki selvästi heikentäisi strategisten kaavatasojen eli maakuntakaavan ja yleiskaavan asemaa, vaikka tarve pitkäjänteiselle ja kestävälle kehityksen ohjaukselle vain kasvaa.

26.6.2025
Eurooppa-foorumissa keskustellaan yhteyksien merkityksestä alueiden hyvinvointiin ja turvallisuuteen muuttuvassa maailmassa
Etelä-Suomen maakunnat eli Varsinais-Suomi, Uusimaa, Päijät-Häme, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala järjestävät Connecting Nordic – The Benefits of a More Integrated Nordic Region for Regional Economy and Security -tilaisuuden perjantaina 29. elokuuta klo 13.00–13.45.

23.6.2025
Uudenmaan kannanotto: EU:ssa biotaloutta tulee kehittää luonnon kantokyvyn rajoissa
Euroopan komissio valmistelee parhaillaan uutta biotalousstrategiaa, jossa luodaan suuntaviivat toimivalle kiertotaloudelle, kestävälle tuotannolle, biopohjaisille tuotteille ja kulutukselle Euroopassa. Uudenmaan liitto on valmistellut yhteistyössä Helsinki EU Officen ja sidosryhmien kanssa kannanoton, johon on koottu näkemyksiä komission EU:n tulevaan biotalousstrategiaan.

19.6.2025
Kolme hakijaa soveltuvuusarviointeihin yhteysjohtajan viran haussa
Uudenmaan liiton yhteysjohtajan haastattelut on pidetty. Rekrytointia valmisteleva valintaryhmä päätti haastattelujen perusteella nimetä soveltuvuusarviointeihin jatkavat hakijat.