Vihreä siirtymä vaatii yhteispeliä – We Make Transition! -hanke starttaa maaliskuussa
Kolmivuotinen hanke tiivistää kansalaisyhteiskunnan ja julkisen sektorin yhteistyötä, ja vauhdittaa näin vihreää siirtymää paikallis- ja aluetasolla. Tervetuloa aloitustilaisuuteen Helsingin Oodiin perjantaina 10. maaliskuuta.
Derk Loorbach johdattelee avauspuheenvuorossaan vihreään siirtymään ja kansalaisyhteiskuntaa osallistavaan murrosareenaprosessiin, joka tullaan myöhemmin toteuttamaan myös We Make Transition! -hankkeessa. Loorbach johtaa hollantilaista tutkimuslaitos DRIFT:iä, joka keskittyy yhteiskunnallisiin muutoksiin ja niihin liittyviin siirtymiin, kuten ilmastonmuutokseen ja kestävään kehitykseen.
Aamupäivän aikana kuullaan myös, miten Helsingin kaupungin stadiluotsit tukevat ja edistävät kaupunkilaisten aktiivisuutta, ja miten Keravalla toimiva Jalotus on menestynyt kestävän elämän yhteisönä ja kasvattavat toimintaansa. Kulttuurialan puheenvuorossa kerrotaan alan siirtymästä kohti kestävää kehitystä. Johanna Leino hanketta koordinoivasta Itämeri-instituutista summaa hankkeen tavoitteet ja kertoo osallistumistavoista.
– Hankkeessa haluamme tuoda yhteen mahdollisimman laajan joukon toimijoita, sitouttaen kansalaisyhteiskuntaa, julkista sektoria sekä muita innovaatiotoimijoita, kuten oppilaitoksia ja tutkimuslaitoksia. Erityisen tärkeä haaste ratkaistavaksi on se, kuinka voimme luoda yhteistyöstä mahdollisimman kokonaisvaltaista, myös pitkällä aikavälillä. Tiedämme, että hedelmällisimmät innovaatiot syntyvät yhteistyössä, sanoo hankkeen projektipäällikkö Miranda Sundholm.
We Make Transition! -hanke käynnistyy perjantaina 10. maaliskuuta klo 9.00–12.00. Hankkeessa on 11 kumppania kuudesta Itämeren alueen maasta, ja kaikki hanketoimijat on kutsuttu Helsingissä järjestettävään aloitustilaisuuteen. Tapahtuma on englanninkielinen ja järjestetään läsnätilaisuutena keskustakirjasto Oodissa, Kino Reginassa.
Avaustilaisuuden yhteyteen järjestetään kaksi opintovierailua, joihin mahtuu rajallinen määrä osallistujia. Ensimmäinen vaihtoehto on Malminkartanolla sijaitseva Helsingin kaupungin avoin pop up-tila, joka kutsuu paikalliset mukaan alueella tehtävään innovaatiotyöhön. Toinen vaihtoehto on Jalotus, kestävän elämän yhteisö Keravan kartanon alueella. Bussikuljetukset lähtevät Oodilta lounaan jälkeen.
8:30 Registration and Coffee
9:00 Opening words
Accelerating sustainability transitions – Transition arenas as enablers of civil society participation
Key-note speech by Derk Loorbach, Director, Dutch Research Institute for Transition – DRIFT
City of Helsinki’s approach to neighborhood activation
Anni Salla, borough liaison, City of Helsinki
Success factors of a local eco-social community
Anna Evilä, founder, Jalotus Community of Sustainable Lifestyle
Sustainability transition in the cultural sector
Panu Sirkiä, CEO, MyStash
Tapio Säkkinen, Environmental Head, Finnish National Opera and Ballet
Discussion with the speakers & Mentimeter
10:45 Break
11:00 We make transition! -project and how to get involved
Johanna Leino, Development director, Baltic Institute of Finland
11:15 Facilitated networking
12:00 Lunch
13:00 Study visits
16:00 Study visits end, transportation leaves from the sites, return via airport.
Lisätietoja:
Miranda Sundholm
Projektipäällikkö
miranda.sundholm@uudenmaanliitto.fi
We Make Transition -hanke, Baltic Sea Region -ohjelman kansallinen viestintä
Palvelee myös ruotsiksi
Venla Virkamäki
EU-erityisasiantuntija
venla.virkamaki@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan tutkimus- ja innovaatiotyön kehittäminen ja kansainvälinen markkinointi, älykkään erikoistumisen strategia, EU-yhteistyö
We Make Transition!
- Vahvistaa kansalaisyhteiskunnan ja julkisen sektorin innovaatioyhteistyötä.
- Vauhdittaa Euroopan vihreää siirtymää paikallis- ja aluetasolla.
- Itämeren alueella 11 kumppania kuudesta maasta.
- Kolmevuotinen hanke 1/2023–12/2025.
- Rahoittajana EU:n Itämeriohjelma.
Tutustu myös näihin
3.6.2024
Uudenmaan murrosareenassa kohtasivat alueen kuntien ja kansalaisyhteiskunnan toimijat
Uudenmaan liiton luotsaama We make transition -hanke järjesti huhti-toukokuussa Demos Helsingin kanssa Kiertotalousmurrosareenan eli työpajasarjan, jossa eri toimijat pääsivät rakentamaan kestävän tulevaisuuden muutospolkuja. Aiheiksi valikoituivat jakamistalous sekä tilojen ja rakennusten kestävä käyttö.
11.4.2024
Kiertotalous kiihtyy kevään aikana – Uudellamaalla on luvassa paljon kiertotaloustapahtumia
Uudellamaalla viedään kiertotaloutta eteenpäin usealla sektorilla ja nyt onkin hyvä hetki kuntien, yritysten, tutkimusorganisaatioiden ja kansalaistoimijoiden hypätä kehitystyöhön mukaan!