AKKE-haussa rahoitusta kuudelle hankkeelle ja 18 hankkeen valmisteluun

Uudenmaan liitto on myöntänyt alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman AKKE-rahoitusta kuudelle kehittämishankkeelle ja 18 EU-hankkeen valmisteluun. Marraskuusta tammikuuhun avoinna olleessa haussa jaettiin yhteensä 940 000 euroa.
Kehittämishankkeille 644 765 euroa
Talven hakukierroksella etsittiin kehittämishankkeita, jotka toteuttavat Uusimaa-ohjelmaa sekä muita Uudenmaan liiton strategisia ohjelmia. Haettavan rahoituksen määrä oli 50 000–150 000 euroa hanketta kohti.
– Saimme yhteensä 33 hakemusta liittyen kaikkiin Uusimaa-ohjelman strategisiin kärkiin, eli hiilineutraaliuden saavuttamiseen, innovaatiotoiminnan vahvistamiseen sekä työllisyyden edistämiseen. On hienoa, miten monessa hankkeessa on onnistuttu yhdistämään usea Uudellemaalle tärkeä painopiste, kuten kulttuuri ja luonto tai teknologia ja työllisyys. Erityisesti luovien alojen toimijat saatiin tällä hakukierroksella mukaan, iloitsee elinvoimapäällikkö Outi Ervasti.
- Daatso Oy / True equality -työllistämishanke
- Espoon kaupunki / Uusi kulma: kulttuuria ja luontoliikkumista Uudellamaalla
- IloNovi Ry / AI Unelmien Uusimaa?
- Lohjan kaupunki / AI-teknologiasta tuloksellisuutta työllisyyspalveluihin
- Metropolia ammattikorkeakoulu Oy / HPH- ja MPH-palveluiden asiakaslähtöinen kehittäminen
- Techvilla Oy / CEHRI – Circular Economy in Hyvinkää Region
EU-hankevalmisteluun 300 000 euroa
Uudenmaan liitto on aiemmin tukenut EU-hankevalmistelua omalla rahoituksellaan, mutta aluekehitysrahaston varojen loputtua hankevalmisteluun ohjattiin osa AKKE-rahoituksesta. Rahoitusta myönnettiin hankevalmisteluun, joka tähtää hankehakemusten jättämiseen suoriin eurooppalaisiin rahoitushakuihin, erityisesti Horisontti Eurooppa -ohjelman sekä Erasmus+ -ohjelman hakuihin. Toteutuessaan hankkeet edistävät Uusimaa‐ohjelmaa ja Älykkään erikoistumisen strategiaa Uudellamaalla. Tuen määrä hanketta kohti oli enintään 30 000 euroa.
– Haluamme hankevalmistelutuella kannustaa uusimaalaisia organisaatioita hakemaan EU-rahoitusta. Tuki antaa lisää resursseja vaativaan hankevalmisteluun ja tukee liittymistä kilpailukykyisiin konsortioihin. Valmistelutuella Uudenmaan liitto myös jakaa hakupanostukseen liittyvää taloudellista riskiä, kertoo EU-erityisasiantuntija Heikki Kallasvaara.
- CLIC Innovation Oy / CIRCULANDIA
- Forum Virium Helsinki Oy / ThRISE
- Haaga-Helia Ammattikorkeakoulu Oy / DY-FEND
- Helsingin kaupunki / YTechV
- Helsingin yliopisto / HEU-ENVHEALTH, EIMHI
- HUS-yhtymä / UNIFIED
- Kira InnoHub ry / BIM4ENERGY
- Laurea ammattikorkeakoulu Oy / SotA SCI, NovaCIRCBIZ
- LIMOWA ry / 2ZERO
- Luovan kiertotalouden kehittämisyhdistys Creasus ry / EETTINEN JA KESTÄVÄ DIGITAALINEN EKOSYSTEEMI MUSIIKKIALALLE
- Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy / Tech4CityHUB
- Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy / SUPREME, EU_MADCORES, SUMSENS, JOFET_CIRCUITS, HTAPFAS
Hankevalmennus uusille hakijoille kesäkuussa
Talven AKKE-rahoituksen hakukierros oli tällä erää viimeinen, sillä nykyisen Suomen hallituksen talousarviossa tätä kansallista aluekehittämisrahaa ei myönnetä enää maakunnille omaehtoiseen kehittämiseen.
– AKKE-rahoitus on ollut ketteryydessään ainutlaatuinen instrumentti Uudenmaan kehittämiseen viimeisen neljän vuoden aikana. Olemme pystyneet vastaamaan AKKE-rahoituksen avulla maakunnan muuttuviin tarpeisiin joustavasti ja nopeasti. Jatkossa pyrimme ohjaamaan hanketoimijoita muun muassa EAKR- ja ESR-rahoitushakuihin, kertoo Ervasti.
Uudenmaan liitto järjestää maanantaina 9.6. klo 12–16 hankevalmennuksen, jonka erityisenä kohderyhmänä ovat ensimmäisiä hankehakemuksiaan tekevät uusimaalaiset toimijat. Tilaisuudessa on luvassa yleiskatsaus erilaisiin rahoitusohjelmiin sekä opastusta onnistuneen hakemuksen tekemiseen muun muassa kokeneiden uusimaalaisten hankekonkareiden ja rahoittajien opastuksella. Kerromme lisää tilaisuuden ohjelmasta ja avaamme ilmoittautumisen toukokuussa.
Lisätietoja:

Outi Ervasti
Elinvoimapäällikkö
outi.ervasti@uudenmaanliitto.fi
Uusimaa-ohjelma, työllisyys- ja elinkeinopolitiikka, Uudenmaan edunvalvonta, AKKE-rahoitus sekä Uudenmaan yrityspalkinto. Aluekehittämisen johtaja Eero Venäläisen varahenkilö.

Heikki Kallasvaara
EU-erityisasiantuntija
heikki.kallasvaara@uudenmaanliitto.fi
EU-hankevalmistelu, Horizon Europe-ohjelma ja EU:n erillisohjelmat, Älykäs erikoistuminen – Uudistuva teollisuus- ja innovatiiviset palvelut
Palvelee myös ruotsiksi
Tutustu myös näihin

16.4.2025
Uusi hanke käynnistyy: Kunnille luvassa tukea ja pilotteja kiertotalouteen Uudellamaalla ja Pirkanmaalla
Uusimaa ja Pirkanmaa keskittyvät tulevina vuosina tukemaan kuntia kiertotaloustavoitteiden asettamisessa ja saavuttamisessa. Kiertotalous on kunnille keino saavuttaa ilmastotavoitteita ja säästää materiaaleissa ja kustannuksissa sekä luoda elinvoimaa ja huoltovarmuutta alueelle.

10.4.2025
Perinteistä ammentaminen ja luonnonmateriaalien kehittäminen tarjoavat ratkaisuja rakentamisen kestävyyskriisiin
Nykyrakentaminen nojaa vahvasti teräs- ja betoniteollisuuteen, jotka aiheuttavat noin 15 prosenttia maailman vuotuisista ilmastopäästöistä. Lisäksi rakennussektori on vastuussa puolesta maailman vuotuisesta neitseellisten materiaalien kulutuksesta. Suomessa rakentaminen aiheuttaa vuosittain kolmanneksen ilmastopäästöistä. Rakennussektorin kestävyysmurroksella on tulenpalava kiire: ilmastokriisi ei ole ratkaistavissa ilman sitä.

2.4.2025
Miten luodaan tiloille uutta elinvoimaa? – Luvassa kaksi mielenkiintoista puheenvuoroa 10.4.
Hyötykasviyhdistys osti Annalan huvilan Helsingin kaupungilta vuonna 2017. Nykyisin vapaaehtoiset pitävät huvilassa tapahtumakahvilaa ja kiinteistöyhtiö vuokraa tiloja yksityisiin ja yhteisötapahtumiin. We make transition -hanke esittelee huhtikuussa kaksi mielenkiintoista esimerkkiä, joissa kansalaisyhteiskunnan toimijat ovat kehittäneet rakennuksille uutta elämää.

31.3.2025
TKI-toiminta on Suomen kilpailuvaltti – Antti Vasara peräänkuuluttaa pitkäjänteisyyttä
Teknologian tutkimuskeskus VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara on toiminut puheenjohtajana älykkään erikoistumisen alueellisen strategian ohjausryhmässä, jonka toimintaa on koordinoitu Uudenmaan liitossa.