Pitkän aikavälin strategisiin linjauksiin perustuva maakuntaohjelma eli Uusimaa-ohjelma tavoittelee ekologisesti kestävää, taloudellisesti vastuullista ja sosiaalisesti oikeudenmukaista maakuntaa. Ohjelma sisältää kehittämisen tavoitteet ja toimenpiteet sekä vuoteen 2030 ulottuvan vision. Se on voimassa vuosina 2022–2025.
Uusimaa-ohjelman visio ja painopisteet
Uusimaa on monella mittarilla edelläkävijä Suomen muihin maakuntiin verrattuna. Tätä asemaa haluamme vahvistaa maakuntaohjelmalla ja olla tulevaisuudessakin reilusti muita edellä.
Visiomme ”reilusti edellä” tarkoittaa myös sitä, että kannamme vastuumme ilmastonmuutoksen hidastamisessa ja edistämme hyvinvointia eriarvoisuutta vähentäen.
Vuonna 2030 Uusimaa on reilusti edellä
Ilmastonmuutoksen hillinnässä
Tavoitteenamme on olla hiilineutraali maakunta vuonna 2030. Maakunta tuottaa noin viidenneksen Suomen ilmastopäästöissä, joten alueen hiilineutraalius on merkittävää myös koko maan tavoitteelle.
Taloudellisessa kilpailukyvyssä
Tavoitteenamme on nostaa Uudenmaan tutkimus- ja kehittämismenojen osuus viiteen prosenttiin maakunnan bruttokansantuotteesta. Tähtäämme myös siihen, että olemme EU:n innovatiivisin alue.
Hyvinvoinnissa
Tavoitteenamme on saavuttaa Uudellamaalla 80 prosentin työllisyysaste vuoden 2030 loppuun mennessä. Maakunnan asukkaille halutaan tarjota parhaat mahdollisuudet hyvään ja turvalliseen elämään.
Millainen on reilusti edellä oleva Uusimaa?
Tavoitteet saavutetaan yhdessä
Toteutamme Uusimaa-ohjelmaa yhdessä Uudenmaan toimijoiden kanssa hankkeiden, edunvalvonnan ja kumppanuustoiminnan avulla. Ohjelma ohjaa maakunnalle osoitettavaa hankerahoitusta. Ohjelman on laatinut Uudenmaan liitto yhteistyössä Uudenmaan ELY-keskuksen, maakunnan kuntien, yritysten, koulutus- ja tutkimuslaitosten sekä järjestöjen kanssa.
Uusimaa-ohjelma perustuu lakiin alueiden kehittämisestä ja Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan toimeenpanosta. Ohjelma on kokoava ohjelma, jonka valmistelussa on huomioitu niin globaalin ja EU-tason kuin kansallisen, maakunta- ja kuntatasonkin keskeiset kehittämislinjaukset ja strategiat. Ohjelmaa täydentää tutkimus- ja innovaatiotyötä tukeva Uudenmaan älykkään erikoistumisen strategia.
Ohjelmaa täydentävät ja pitävät ajan tasalla vuosittaiset maakunnan ja valtion välillä käytävät aluekehityskeskustelut.
Seuraa Uusimaa-ohjelman tavoitteiden toteutumista
Ohjelman tavoitteiden edistymistä seurataan erilaisten mittareiden avulla. Kehitystä seurataan esimerkiksi liikenteen sähköistymisessä, koulutustasossa ja korkeakoulutettujen määrässä sekä väestön koetussa hyvinvoinnissa.
Ohjelman ympäristövaikutukset on arvioitu
Uusimaa-ohjelman yhteensopivuus kestävän kehityksen periaatteiden kanssa on varmistettu ympäristövaikutusten arvioinnilla.
Ohjelmatyön aineistot:
Aiheeseen liittyvää
Älykäs Uusimaa
Älykäs Uusimaa on resurssiviisas. Alueen innovaatiotoimijat ovat edelläkävijöinä kehittämässä resurssiviisasta ja hiilineutraalia yhteiskuntaa, joka on hyvä asukkailleen ja yrityksilleen sekä ympäröivälle luonnolle.
Lisätietoja:
Rosa Tuomi
Erityisasiantuntija
Ennakointi, koulutuspolitiikka, Uusimaa-ohjelma
Ulla-Mari Karhu
Suunnittelupäällikkö
ulla-mari.karhu@uudenmaanliitto.fi
Maakunnan yhteistyöryhmä ja ryhmän sihteeristö, työllisyys-, hyvinvointi- ja maahanmuuttoasiat, maaseudun kehittäminen
Ajankohtaista
17.1.2025
Euroopan aluekehitysrahaston rahoitushaku avautuu 3.2. – osallistu Teams-infoihin
Uudenmaan liitto avaa helmikuussa Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) -rahoitushaun viidessä Etelä-Suomen maakunnassa. Mukana ovat Hämeen, Kymenlaakson, Päijät-Hämeen, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maakunnat.
15.1.2025
Uusimaa-ohjelman selkeys ja ihmisläheisyys keräsivät kiitosta vertaisarvioinnissa
Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Varsinais-Suomen liitot arvioivat viime syksynä toistensa maakuntaohjelmat ja antoivat kehittämisideoita. Uusimaa-ohjelman onnistumisiksi arvioitiin erityisesti selkeys ja ihmislähtöisyys.
Sivu päivitetty viimeksi: 11.6.2024