Espoo vähentää liikenteen hiilidioksidipäästöjä EU-rahoituksella – Cycle4Climate-hankkeessa edistetään pyöräilyä
Euroopan liikkujan viikkoa vietetään 16.–22. syyskuuta. Viikon tarkoituksena on herättää ihmisiä pohtimaan päivittäisiä liikkumisvalintojaan sekä niiden vaikutuksia ympäristöön, yhteiskuntaan ja terveyteen. Samaa teemaa edistää myös EU:n Interreg Central Baltic -ohjelman rahoittama Cycle4Climate-hanke. Hankkeen tavoitteena on vähentää liikenteen hiilidioksidipäästöjä Itämeren keskisen alueen kaupungeissa.
Cycle4Climate-hankkeessa on mukana kahdeksan toimijaa Suomesta, Virosta, Latviasta ja Ruotsista – neljä kaupunkia ja neljä korkeakoulua. Uudeltamaalta mukana ovat Espoon kaupunki ja Metropolia Ammattikorkeakoulu. Laajan kumppaniverkoston ansiosta hankkeessa voidaan hyödyntää eri toimijoiden erikoisosaamista ja kehittää uudenlaisia ratkaisuja, jotka tukevat kaupunkien kestävämpää kehitystä.
Liikenteen päästöjen vähentäminen on ensisijaista
Liikenteen päästöt muodostavat merkittävän osan kaupunkien hiilijalanjäljestä Itämeren alueella. Vaikka pyöräilyinfrastruktuuriin on jo investoitu runsaasti, pyöräilyn suosio on edelleen kaukana tavoitteista.
Esimerkiksi Espoossa vain 9 % matkoista tehdään pyörällä, samoin Gävlessä. Pärnussa pyöräilijöiden osuus on 10 % ja Riiassa ainoastaan 4 %. Cycle4Climate-hankkeen tavoite on lisätä pyöräilyn määrää 8 % vuosittain, mikä on myös EU:n pyöräilystrategian mukaista. Pyöräilyn lisääminen merkitsisi merkittävää vähennystä liikenteen päästöissä. Lisäksi hankkeen toivotaan rohkaisevan autoilijoita siirtymään pyöräilyn pariin.
Pyöräilyä vuoden ympäri
Cycle4Climate -hankkeessa halutaan kannustaa ympärivuotiseen pyöräilyyn. Tavoitteena on tehdä pyöräilystä houkuttelevaa kampanjoiden ja muiden toimien avulla. 3,5-vuotisessa hankkeessa pyritään lisäämään käyttäjämäärää jatkuvasti kehittyvän pyöräilyinfran tukemiseksi.
Espoon alueella hanke investoi myös sähköisiin mittauspisteisiin ja näyttötauluihin. Näitä kokeiluja tullaan tekemään Keilaniemen, Otaniemen ja Tapiolan alueilla.
Laajempia hyötyjä myös Espoon ulkopuolelle
Hankkeen vaikutukset eivät jää vain Espoon rajojen sisälle, vaan tulokset tulevat hyödyttämään myös muita Suomen ja Uudenmaan alueen kuntia. Hankkeessa arvioidaan sosiaalisia toimenpiteitä ja niiden vaikuttavuutta. Tavoitteena on luoda työkaluja ja toimintamalleja, jotka voidaan ottaa käyttöön laajemmin eri alueilla.
Cycle4Climate-hankkeen odotetaan tuovan merkittäviä parannuksia alueen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ja pyöräilyinfrastruktuurin kehittämiseen, mikä tekee kaupungeista entistä kestävämpiä ja asukasystävällisempiä.
Central Baltic -ohjelmassa on laajasti rahoitusmahdollisuuksia uusimaalaisille toimijoille
Keskisen Itämeren alueen Central Baltic -ohjelma tarjoaa monipuolisia rahoitusvaihtoehtoja uusimaalaisille toimijoille. Ohjelman Suomen infopiste sijaitsee Uudenmaan liiton toimistossa. Hankerahoitusta harkitsevia auttaa Viola Mickos.
Ota yhteyttä
Viola Mickos
Information Officer
viola.mickos@uudenmaanliitto.fi
Central Baltic Contact Point, Central Baltic -ohjelman viestintä
Palvelee myös ruotsiksi
Tutustu myös näihin
11.10.2024
Kestävämpi ruokatarjonta yleistyy tapahtumissa – Provinssissa muuttui etenkin kysyntä
Ruokavalinnoilla on suuri vaikutus tapahtumien kestävyyteen. Kolmannes maailman ilmastopäästöistä linkittyy ruokaan ja sen tuotantoon, ja niistä lähes 60 prosenttia syntyy lihantuotannossa. Vastuullinen toimija ei voi myöskään ohittaa teollisen eläintuotannon eläimille aiheuttamaa kärsimystä. Kestävämmät ruokavalinnat väliaikatarjoiluissa, avajaisissa tai festivaalikojujen tarjonnassa ovat yksinkertainen keino vähentää tapahtuman haittavaikutuksia.
9.10.2024
Kaikki muovi kiertää -hanke on luonut uutta suuntaa ja toimintatapoja
Mia Johansson työskentelee kiertotalouden asiantuntijana Espoon kaupungilla. Viimeiset vuodet hän on keskittynyt Kaikki muovi kiertää -hankkeen projektipäällikön tehtäviin.