Euroopan alueellisen yhteistyön (EAY) -ohjelmista, eli Interreg-ohjelmista, tuetaan viranomaisten ja julkisluontoisten toimijoiden yhteistyötä aluekehityksen tavoitteiden ja ohjelmatyön vaikuttavuuden parantamiseksi.
EU-tukea ohjataan raja-alueiden ja laajempien, rajat ylittävien yhteistyöalueiden toimenpiteisiin sekä alueiden ja kaupunkien välisten verkostojen vahvistamiseen.
Uudenmaan toimijat voivat osallistua kaudella 2021–2027 kuuteen Interreg-ohjelmaan:
- Rajat ylittävän yhteistyön ohjelmista Central Baltic
- Valtioiden välisen yhteistyön ohjelmista Baltic Sea Region
- Alueiden välisen yhteistyön ohjelmista Interreg Europe, Urbact, Interact ja ESPON
Ohjeet ja aikataulut Interreg-rahoituksen hakuun löytyvät ohjelmien omilta verkkosivuilta. Annamme mielellään hakuvinkkejä.
Interreg-ohjelmien rahoitus on hanketoteuttajalle edullista: EU-rahoituksen osuus voi olla jopa 80 prosenttia. Lisäksi osassa ohjelmista on mahdollista hakea kansallista vastinrahoitusta.
Uudenmaan liitto myöntää kansallisen vastinrahoituksen Central Baltic-, Baltic Sea Region- ja Urbact-ohjelmien hankkeiden suomalaisille partnereille. Lue lisää kansallisesta rahoituksesta Uudenmaan liitossa.
Millaisille hankkeille voi hakea rahoitusta?
Interreg-ohjelmista tuetaan alueiden kilpailukykyä ja taloudellista kehitystä edistävää kokemusten vaihtoa ja hyvien käytäntöjen levittämistä. Ohjelmista rahoitetaan myös Euroopan vihreän kehityksen ohjelman ympäristötavoitteita edistäviä hankkeita.
Lisäksi pyritään vahvistamaan Itämeren aluetta eurooppalaisena ja globaalina talousalueena sekä etsimään yhteisiä ratkaisuja pohjoisten harvaan asuttujen alueiden haasteisiin.
Interreg-ohjelmat ovat osa EU:n alue- ja rakennepolitiikkaa. Kattava tieto ohjelmista ja rahoitushauista löytyy Interreg-ohjelmasivustolta. Uudenmaan liitossa hankkeiden kehittelijöitä auttaa EU-palvelumme ja Central Baltic -infopiste. Tiedotamme myös valtakunnallisesti Baltic Sea Region -ohjelman hausta ja tapahtumista.
Central Baltic -ohjelman infopiste sijaitsee Uudenmaan liitossa
Keskisen Itämeren alueen Central Baltic -ohjelman Suomen infopiste sijaitsee Uudenmaan liiton toimistossa. Hankerahoitusta harkitsevia auttaa Viola Mickos. Hänet voi kutsua myös erilaisiin tilaisuuksiin esittelemään ohjelman mahdollisuuksia.
Ohjelmassa on laajasti rahoitusmahdollisuuksia uusimaalaisille toimijoille. Kauden 2021–2027 rahoituskehys on 118 miljoonaa euroa. Ohjelman teemat ovat
- yritysten innovatiivinen kehittäminen
- ympäristön tilan parantaminen ja resurssien käytön tehostaminen
- paremmat työllistymismahdollisuudet
- paremmat julkiset palvelut.
Ohjelma-alueeseen kuuluu rannikkoalueita neljästä Itämeren maasta. Rahoitettavassa hankkeissa on oltava kumppaneita vähintään kahdesta maasta.
Pysyt ajan tasalla ohjelman kuulumisista, kun tilaat uutiskirjeen.
Uudenmaan liiton EU-palvelu auttaa Interreg-hankkeiden neuvonnassa:
Lisätietoja Interreg-rahoituksesta sekä Central Baltic -ohjelmasta:
Viola Mickos
Information Officer
viola.mickos@uudenmaanliitto.fi
Central Baltic Contact Point, Central Baltic -ohjelman viestintä
Palvelee myös ruotsiksi
Lisätietoja Baltic Sea Region -ohjelmasta:
Miranda Sundholm
Projektipäällikkö
miranda.sundholm@uudenmaanliitto.fi
We Make Transition -hanke, Baltic Sea Region -ohjelman kansallinen viestintä
Palvelee myös ruotsiksi
Tutustu myös
EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman rahoitus
Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan kansallinen ohjelma Uudistuva ja osaava Suomi 2021−2027 edistää elinvoimaa, työllisyyttä ja hyvinvointia. Meillä on myönnettävänämme ohjelman EAKR- ja JTF-rahoitusta.
Ajankohtaista
5.12.2024
Koheesiopolitiikan vaikuttavuus puhutti uusimaalaisia kansanedustajia
Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajien neuvottelukunta kokoontui eduskunnassa 3.12. Kokouksen aiheena oli koheesiopolitiikan tulevaisuus Etelä- ja Länsi-Suomen näkökulmasta katsottuna. Puhetta johti neuvottelukunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eemeli Peltonen (sd).
28.11.2024
Uusimaa mukana EU:n tulevaa koheesiopolitiikkaa koskevassa kannanotossa
Uudenmaan liitto osallistui Euroopan kilpailukykyisimpien ja varakkaimpien alueiden (ns. Power Regions of Europe) kokoukseen 20.11. Brysselissä. Tapaamisessa esiteltiin ryhmän valmistelema kannanotto koskien EU:n koheesiopolitiikkaa vuodesta 2028 eteenpäin.
Sivu päivitetty viimeksi: 14.12.2023