Ideoita kunnille ilmastotyön johtamiseen ja materiaalia kuntien ilmastotoimien valintaan
Uudenmaan liitossa Vantaan kaupungin ilmastotyön johtamisen malli on kuvattu raportin muotoon. Siihen tutustumalla voi saada uusia ajatuksia kuntien ilmastojohtamiseen. Myös kuntien ilmasto-ohjelmien tekemiseen ja ilmastotoimien valintaan on tarjolla tukimateriaalia.
Ilmastotyön johtaminen on iso haaste kunnissa. Se usein jää ympäristötoimen harteille ja sieltä sitä voi olla hankala jalkauttaa.
– Halusimme tuoda esille koko organisaatioon ja kaikille toimialoille juurrutetun mallin, josta Vantaa on erinomainen esimerkki. Vantaan kaupunki on organisaatiorakenteeltaan ketterä, joten uskoisin että malli on sovellettavissa pienempiin kaupunkeihin ja kuntiinkin, johtava ilmastoasiantuntija Pia Tynys kertoo.
Vantaan kaupungin malliin syventyi Antti Pösö, joka toimi ilmastosuunnittelijana Uudenmaan liitossa osana Suomen ympäristöopiston SYKLIn järjestämää Organisaation vähähiilisyyden asiantuntija F.E.C. -koulutusta.
– Vantaan ilmastotyön johtaminen on toimialakohtaista, mutta sitä on koordinoitu poikkihallinnollisesti. Perustana toimii Resurssiviisauden tiekartta. Jokainen toimiala laatii siihen pohjautuvan toteutussuunnitelman. Toimialoilla on ympäristövastaavat ja -ryhmät. Koordinoinnista vastaa erityinen ilmastotyön johtoryhmä eli ”Hiilijory” ympäristökeskuksen tukemana, Pösö kuvailee.
Vantaan ilmastotyön vahvuus Pösön mielestä on se, että ilmastotyö on otettu läpileikkaavasti mukaan koko kaupungin toimintaan. Toimialoilla asiantuntijat pääsevät soveltamaan ilmastotoimia tuntemaansa toimintakenttään. Näin syntyy yhteistyötä ja vuoropuhelua.
– Toimialakohtaisessa mallissa saadaan sitoutettua kaikki mukaan ilmastotyöhön. Vantaalla käytössä oleva digitaalinen seurantatyökalu Ympäristövahti vaikuttaa myös lupaavalta ilmastotyön seurantaan, Pösö toteaa.
Toimenpiteiden koosteesta ideoita ja apua ilmastotoimien valintaan
Uudenmaan kunnille on koottu toimenpidekortteja, jotka auttavat kuntia ilmasto-ohjelmien laadinnassa ja ilmastotoimien tunnistamisessa. Kortiston rakenne perustuu Hiilineutraali Uusimaa -tiekarttaan.
– Ilmastolain toinen osa voi tuoda kunnille velvoitteen laatia ilmastosuunnitelma. Ennakoimme Uudenmaan liitossa tätä vaadetta tarjoamalla avustavia aineistoja kunnille, Tynys taustoittaa.
– Kokosin yli 50 toimenpidettä sektoreittain jaoteltuina. Ne on esitelty toimenpidekorttien muodossa sisältäen lyhyen kuvauksen ja esimerkkejä eri kunnista. Niistä voi saada ideoita ilmastotyöhön ja katsoa, mitä muualla on tehty, Pösö kuvailee.
Tavoitteena oli tuottaa ideakortisto ilmastotoimenpiteistä sekä malli ilmastotyön johtamiseen kuntien ilmastotyön tueksi. Näitä tullaan hyödyntämään kuntien ilmastotyötä tukevassa SILTA-hankkeessa.
Pösö työskenteli Uudenmaan liitossa syyskuusta huhtikuuhun. Hänestä on ollut antoisaa tehdä näitä kahta projektia, päästä soveltamaan oppimaansa työelämässä ja haastamaan itseään.
– Kiinnostavinta on ollut huomata ilmastotyön vahvistunut asema yhteiskunnassa ja miten erilaisin keinoin kasvihuonekaasupäästöjä voi vähentää. Olen oppinut valtavasti sekä työtapojen että substanssin puolella. Vastaava työjakso on mahdollista yritysten lisäksi myös julkisille organisaatioille, Pösö kertoo.
Lisätietoja
Pia Tynys
Johtava ilmastoasiantuntija
Uudenmaan ilmastotyö, vihreä siirtymä, Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta
Tutustu myös näihin
9.1.2025
Monikriisin ratkaisut vaativat kuvittelun taitoa – sitä voi oppia ja opettaa
Julkista keskustelua leimaavat usein vaihtoehdottomuus, talousnäkökulma ja poliittisen mielikuvituksen puute. Ratkaisujen löytäminen monikriisiin edellyttää kuitenkin kykyä ajatella toisin, kuvitella vaihtoehtoisia tulevaisuuksia ja erilaisia polkuja kestäviin elämäntapoihin, sanoo taiteen tohtori, tutkija ja esitystaiteilija Pilvi Porkola.
8.1.2025
Luonto osana kuntien toimintaa
Luonnon monimuotoisuus on kaiken elämän perusta. Luonnon monimuotoisuus eli biodiversiteetti turvaa ekosysteemipalvelut, kuten puhtaan veden, ilman ja ravinnon, joita suomalaiset tarvitsevat arjessaan, kirjoittaa Minna Pappila Reilusti eteenpäin -kirjoitussarjassa.
19.12.2024
Ilmastonmuutos haastaa jokapäiväistä arkeamme ja yhteiskunnan toimivuutta – ilmastoriskitilaisuudessa tarkasteltiin Uudenmaan merkittävimpiä ilmastoriskejä
Ilmastonmuutos vaikuttaa jo nyt – ja tulee vaikuttamaan lähitulevaisuudessa yhä merkittävämmin – arjen toimivuuteen. Uudellamaalla on nyt tarkasteltu millaisia ilmastoriskejä alueelle ja sen toimijoihin kohdistuu sekä miten erilaiset alueelliset erityispiirteet näihin vaikuttavat.
19.12.2024
Ilmastokasvo Simo Karetie on mukana luomassa kiertotalouden kotipesää Uudellemaalle
Simo Karetie työskentelee Uudenmaan kiertotalouslaakso -hankkeessa, jonka tavoitteena on viedä Uuttamaata ja Suomea kohti maailman terävintä kiertotalouden kärkeä yhdessä eri alojen asiantuntijoiden, yritysten, kuntien ja organisaatioiden kanssa.