Ideoita kunnille ilmastotyön johtamiseen ja materiaalia kuntien ilmastotoimien valintaan
Uudenmaan liitossa Vantaan kaupungin ilmastotyön johtamisen malli on kuvattu raportin muotoon. Siihen tutustumalla voi saada uusia ajatuksia kuntien ilmastojohtamiseen. Myös kuntien ilmasto-ohjelmien tekemiseen ja ilmastotoimien valintaan on tarjolla tukimateriaalia.
Ilmastotyön johtaminen on iso haaste kunnissa. Se usein jää ympäristötoimen harteille ja sieltä sitä voi olla hankala jalkauttaa.
– Halusimme tuoda esille koko organisaatioon ja kaikille toimialoille juurrutetun mallin, josta Vantaa on erinomainen esimerkki. Vantaan kaupunki on organisaatiorakenteeltaan ketterä, joten uskoisin että malli on sovellettavissa pienempiin kaupunkeihin ja kuntiinkin, johtava ilmastoasiantuntija Pia Tynys kertoo.
Vantaan kaupungin malliin syventyi Antti Pösö, joka toimi ilmastosuunnittelijana Uudenmaan liitossa osana Suomen ympäristöopiston SYKLIn järjestämää Organisaation vähähiilisyyden asiantuntija F.E.C. -koulutusta.
– Vantaan ilmastotyön johtaminen on toimialakohtaista, mutta sitä on koordinoitu poikkihallinnollisesti. Perustana toimii Resurssiviisauden tiekartta. Jokainen toimiala laatii siihen pohjautuvan toteutussuunnitelman. Toimialoilla on ympäristövastaavat ja -ryhmät. Koordinoinnista vastaa erityinen ilmastotyön johtoryhmä eli ”Hiilijory” ympäristökeskuksen tukemana, Pösö kuvailee.
Vantaan ilmastotyön vahvuus Pösön mielestä on se, että ilmastotyö on otettu läpileikkaavasti mukaan koko kaupungin toimintaan. Toimialoilla asiantuntijat pääsevät soveltamaan ilmastotoimia tuntemaansa toimintakenttään. Näin syntyy yhteistyötä ja vuoropuhelua.
– Toimialakohtaisessa mallissa saadaan sitoutettua kaikki mukaan ilmastotyöhön. Vantaalla käytössä oleva digitaalinen seurantatyökalu Ympäristövahti vaikuttaa myös lupaavalta ilmastotyön seurantaan, Pösö toteaa.
Toimenpiteiden koosteesta ideoita ja apua ilmastotoimien valintaan
Uudenmaan kunnille on koottu toimenpidekortteja, jotka auttavat kuntia ilmasto-ohjelmien laadinnassa ja ilmastotoimien tunnistamisessa. Kortiston rakenne perustuu Hiilineutraali Uusimaa -tiekarttaan.
– Ilmastolain toinen osa voi tuoda kunnille velvoitteen laatia ilmastosuunnitelma. Ennakoimme Uudenmaan liitossa tätä vaadetta tarjoamalla avustavia aineistoja kunnille, Tynys taustoittaa.
– Kokosin yli 50 toimenpidettä sektoreittain jaoteltuina. Ne on esitelty toimenpidekorttien muodossa sisältäen lyhyen kuvauksen ja esimerkkejä eri kunnista. Niistä voi saada ideoita ilmastotyöhön ja katsoa, mitä muualla on tehty, Pösö kuvailee.
Tavoitteena oli tuottaa ideakortisto ilmastotoimenpiteistä sekä malli ilmastotyön johtamiseen kuntien ilmastotyön tueksi. Näitä tullaan hyödyntämään kuntien ilmastotyötä tukevassa SILTA-hankkeessa.
Pösö työskenteli Uudenmaan liitossa syyskuusta huhtikuuhun. Hänestä on ollut antoisaa tehdä näitä kahta projektia, päästä soveltamaan oppimaansa työelämässä ja haastamaan itseään.
– Kiinnostavinta on ollut huomata ilmastotyön vahvistunut asema yhteiskunnassa ja miten erilaisin keinoin kasvihuonekaasupäästöjä voi vähentää. Olen oppinut valtavasti sekä työtapojen että substanssin puolella. Vastaava työjakso on mahdollista yritysten lisäksi myös julkisille organisaatioille, Pösö kertoo.
Lisätietoja
Pia Tynys
Johtava ilmastoasiantuntija
Uudenmaan ilmastotyö, vihreä siirtymä, Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta
Tutustu myös näihin
11.9.2024
Marraskuussa keskustellaan ilmastoriskeistä Uudellamaalla ja niihin varautumisesta
Tervetuloa keskustelemaan, miten ilmastonmuutoksen riskit vaikuttavat yhteiskunnan toimivuuteen ja miten varmistamme yhteiskuntamme toimivuuden muuttuvissa ilmasto-olosuhteissa. Uudenmaan ensimmäisen ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman valmistelu käynnistyy keskiviikkona 6. marraskuuta.
9.9.2024
Tervetuloa osastollemme ja tietoiskuihimme Kuntamarkkinoilla 18.–19.9.
Uudenmaan liitto on omalla osastollaan mukana Kuntamarkkinoilla, jotka järjestetään Kuntatalolla Helsingissä 18.–19. syyskuuta. Tervetuloa piipahtamaan K-kerroksessa osastolle 0I8. Järjestämme myös tietoiskut maahanmuutosta ja kiertotaloussiirtymästä.
27.8.2024
Tulevaisuustutkassa syvennytään kestävään kulutukseen
Kestävä kulutus ja kiertotalous ovat aiheena Tulevaisuustutka-webinaarissa torstaina 12. syyskuuta klo 8.15–9.00. Webinaarissa keskustellaan potentiaalista, hyödyistä ja esteiden purkamisesta.
27.6.2024
Uudenmaan matkailu otti rahoituksemme turvin harppauksen kohti kestävyyttä
Carbon Neutral Experience -hanke käynnisti toimet, joiden tavoitteena on tehdä Uudenmaan matkailualasta hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Uudenmaan liitto tuki hanketta alueellisen kehittämisen ja elinvoiman AKKE-rahoituksella.