Uusimaa tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Tämä edellyttää sekä mittavia päästövähennyksiä kaikilla sektoreilla että hiilinielujen vahvistamista. Maakunnan ilmastotyötä linjaa Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta, jossa on tunnistettu työn painopisteet ja yhteiset tekemisen paikat.
julkaisu
Hiilineutraali Uusimaa 2030 -tiekartta. Painopisteet ja toimintalinjaukset
B 61, toinen uudistettu painos
2022
Hiilineutraali Uusimaa 2030 -tiekartta. Painopisteet ja toimintalinjauksetKunnianhimoisen ilmastotavoitteen saavuttaminen edellyttää yhteistyötä ja kokonaisvaltaista rakenteiden ja toimintamallien muutosta, joka kattaa kaikki osa-alueet eri toiminnan tasoista, toimijoista ja normeista lähtien. Haluamme vauhdittaa maakunnan vihreää siirtymää ja edistää osaltamme Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa.
Tiekartta ilmastotyön navigaattorina
Hiilineutraali Uusimaa -tiekartan avulla koordinoimme ja yhteensovitamme maakunnan ilmastotyötä. Tiekartta toimii navigaattorina ilmastotyössä ja sen edistämisessä.
Olemme määritelleet työlle kuusi painopistettä sekä toimintalinjaukset. Viisi painopistettä keskittyy ilmastonmuutoksen hillintään ja vihreän siirtymän tukemiseen, ja kuudes hiilensidonnan vahvistamiseen ja kompensaatioon. Hiilineutraaliutta ei voida saavuttaa ilman hiilinielujen apua ja jäännöspäästöjen kompensointia.
Tiekartan linjaukset on sovitettu yhteen YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden, EU:n ilmastotavoitteiden, kansallisten ilmastotavoitteiden ja suunnitelmien sekä maakunnallisten ja seudullisten ohjelmien kanssa. Tiekarttaa ja sen toimintalinjauksia päivitetään säännöllisesti uusimman tiedon ja yhteistyötarpeiden pohjalta.
Uudenmaan ilmastotyö konkretisoituu toimenpideohjelmassa
Innovatiivisesti vihreä Uusimaa -toimenpideohjelman avulla hahmotamme kokonaiskuvaa maakunnan ilmastotyöstä. Ohjelma sisältää lähivuosien ilmastotoimenpiteitä ja -hankkeita ja kertoo, miten isoihin päästövähennyksiin on mahdollista päästä.
Tavoite saavutetaan yhdessä
Kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamiseen tarvitsemme kaikkien uusimaalaisten ponnistuksia. Ilmastotyömme pohjautuu työskentelymalliin, jossa julkinen ja yksityinen sektori, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimijat sekä asukkaat tähtäävät yhteiseen tavoitteeseen ympäristön kantokyky huomioiden. Olemme tunnistaneet eri toimijoiden roolit, mahdollisuudet ja keinot päästöjen vähentämiseen sekä mahdollisuudet hillintätoimien ekosysteemien kehittämiseen.
Kunnat ovat avainasemassa ilmastotyön suunnannäyttäjänä ja hiilineutraalin maakunnan mahdollistajina. Useimmat Uudenmaan kunnat ovat asettaneet omat ilmastotavoitteensa ja ovat jo pitkällä ilmastotyössään. Kuntiemme lisäksi vauhditamme ilmastotyötä alueellisten toimijoiden, kuten Uudenmaan ELY-keskuksen, kuntayhtymien HSL:n ja HSY:n sekä kehitysyhtiöiden kanssa.
Valtiolla on ilmastotyössä myös merkittävä rooli, sillä osa ratkaisuista tehdään kansallisilla päätöksillä. Valtakunnallisista toimijoista ympäristöministeriö, Suomen ympäristökeskus Syke, Ilmatieteen laitos sekä maa- ja metsätalousministeriö ovat läheisimmät kumppanimme ilmastotyössä.
Maakunnan kehittämisen tahtotilan kiteyttävän Uusimaa-ohjelman yksi painopiste on ilmastonmuutoksen hillintä. Alueen tutkimus- ja kehittämistyön rahoitusta ohjaa Uudenmaan älykkään erikoistumisen strategia, jossa on kattoteemana resurssiviisaus ja hiilineutraalius on yksi kolmesta painopisteestä. Ohjaamalla rahoitusta viisaasti, saamme TKI-sektorin toimijoiden tuen uusien ratkaisujen kehittämiseen ja hiilikädenjäljen kasvattamiseen. Keskeisessä roolissa ovat myös yritykset, jotka voivat synnyttää uusilla ratkaisuillaan liiketoimintaa. Lisäksi asukkaiden sitouttaminen ilmastotyöhön on tärkeää.
Yhteensovitamme maakunnan ilmastotyötä
Ilmastotyö on läsnä erityisesti Uudenmaan liiton tekemässä aluekehittämisessä, maakuntakaavoituksessa ja liikennesuunnittelussa. Ilmastotyömme vahvuutena ovat hyvä aluetuntemus, toiminta monialaisissa asiantuntijaverkostoissa sekä laajat verkostot kuntien, alueen viranomaisten ja TKI-sektorien kanssa.
Tavoitteenamme on edistää alueellista ilmastotyötä esimerkiksi jakamalla parhaita käytäntöjä ja tuottamalla tietoa. Lisäksi autamme alueen kuntia ja muita toimijoita ilmastotyön hankkeistamisessa sekä jaamme tietoa Euroopan unionin rahoitusmahdollisuuksia. Olemme myös mukana luomassa kansainvälisiä verkostoja esimerkiksi parhaita käytäntöjä jakaen ja hankeyhteistyötä kehittäen.
Tuemme maakunnan ilmastotyötä muun muassa
- koordinoimalla ja yhteensovittamalla alueellista ilmastotyötä
- tuomalla esiin ja levittämällä ilmastotyön hyviä käytäntöjä
- antamalla asiantuntijatukea kuntien ilmastotyöhön
- tukemalla uusien hankkeiden valmistelua
- pitämällä ilmastokysymyksiä esillä yhteistyöverkostoissa
- seuraamalla maakunnan ja kuntien päästökehitystä ja tiedottamalla kehityksestä
- edistämällä Uudenmaan tavoiteltua päästökehitystä tukevia ratkaisuja valtakunnan tasolla ja kansainvälisesti.
Uudenmaan kunnissa tehdään suunnitelmallista ilmastotyötä
Tutustu Uudenmaan kuntien ilmastotyön tavoitteisiin, suunnitelmiin ja verkostoihin.
Tietoa Uudenmaan päästökehityksestä
Uudenmaan päästökehitystä seurataan vuosittain Suomen ympäristökeskuksen valtakunnalliseen päästölaskentaan nojautuen.
Tilaa Hiilineutraali Uusimaa -uutiskirje
Uutiskirjeissä nostamme esiin Uudenmaan ilmastotyön etenemistä, toimivia ratkaisuja sekä ihmisiä ilmastotyön takana.
Tutustu myös
Ilmastonmuutokseen sopeutuminen
Ilmastonmuutoksen suorat ja epäsuorat vaikutukset tulevat aiheuttamaan merkittäviä muutoksia toimintaympäristössämme. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen tarkoittaa varautumista muutoksiin ja toimintaa kielteisten vaikutusten ehkäisemiseksi.
Lisätietoja Uudenmaan ilmastotyöstä
Pia Tynys
Johtava ilmastoasiantuntija
Uudenmaan ilmastotyö, vihreä siirtymä, Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta
Simo Haanpää
Ilmastoasiantuntija
simo.haanpaa@uudenmaanliitto.fi
Ilmastonmuutoksen sopeutuminen ja muutoksen hillintä, Regions4Climate- ja Canemure-hankkeet
Ajankohtaista
9.1.2025
Monikriisin ratkaisut vaativat kuvittelun taitoa – sitä voi oppia ja opettaa
Julkista keskustelua leimaavat usein vaihtoehdottomuus, talousnäkökulma ja poliittisen mielikuvituksen puute. Ratkaisujen löytäminen monikriisiin edellyttää kuitenkin kykyä ajatella toisin, kuvitella vaihtoehtoisia tulevaisuuksia ja erilaisia polkuja kestäviin elämäntapoihin, sanoo taiteen tohtori, tutkija ja esitystaiteilija Pilvi Porkola.
8.1.2025
Luonto osana kuntien toimintaa
Luonnon monimuotoisuus on kaiken elämän perusta. Luonnon monimuotoisuus eli biodiversiteetti turvaa ekosysteemipalvelut, kuten puhtaan veden, ilman ja ravinnon, joita suomalaiset tarvitsevat arjessaan, kirjoittaa Minna Pappila Reilusti eteenpäin -kirjoitussarjassa.
19.12.2024
Ilmastonmuutos haastaa jokapäiväistä arkeamme ja yhteiskunnan toimivuutta – ilmastoriskitilaisuudessa tarkasteltiin Uudenmaan merkittävimpiä ilmastoriskejä
Ilmastonmuutos vaikuttaa jo nyt – ja tulee vaikuttamaan lähitulevaisuudessa yhä merkittävämmin – arjen toimivuuteen. Uudellamaalla on nyt tarkasteltu millaisia ilmastoriskejä alueelle ja sen toimijoihin kohdistuu sekä miten erilaiset alueelliset erityispiirteet näihin vaikuttavat.
19.12.2024
Ilmastokasvo Simo Karetie on mukana luomassa kiertotalouden kotipesää Uudellemaalle
Simo Karetie työskentelee Uudenmaan kiertotalouslaakso -hankkeessa, jonka tavoitteena on viedä Uuttamaata ja Suomea kohti maailman terävintä kiertotalouden kärkeä yhdessä eri alojen asiantuntijoiden, yritysten, kuntien ja organisaatioiden kanssa.
Sivu päivitetty viimeksi: 10.12.2024