Nyland strävar efter att vara klimatneutralt senast år 2030. Detta förutsätter både omfattande utsläppsminskningar inom alla sektorer och stärkande av kolsänkor. Färdplanen för ett klimatneutralt Nyland, som identifierar arbetets prioriteringar och de områden där det finns sådant man kan göra tillsammans, stakar ut riktlinjerna för landskapets klimatarbete.
publikation
Färdplan för ett klimatneutralt Nyland 2030 – Prioriteringar och riktlinjer
B 62, andra reviderade upplagan
2022
Färdplan för ett klimatneutralt Nyland 2030 – Prioriteringar och riktlinjerUppnåendet av det ambitiösa klimatmålet förutsätter samarbete och en genomgripande förändring i konstruktioner och verksamhetsmodeller som omfattar alla delområden från olika nivåer för verksamheten, aktörer och normer. Vi vill påskynda den gröna omställningen i landskapet och främja för vår del genomförandet av den europeiska gröna given.
Färdplan som navigator i klimatarbetet
Med hjälp av färdplanen för ett klimatneutralt Nyland koordinerar vi och samordnar det klimatarbete som görs i landskapet. Färdplanen fungerar som navigator i klimatarbetet och i främjandet av det.
Vi har fastställt sex prioriteringar för arbetet samt riktlinjerna för det. Fem prioriteringar fokuserar på att begränsa klimatförändringen och att stödja en grön omställning, och den sjätte prioriteringen gäller stärkt kolbindning och kompensation. Klimatneutralitet kan inte uppnås utan hjälp av kolsänkor och utan kompensation av restutsläpp.
Färdplanens riktlinjer har sammanjämkats med FN:s mål för hållbar utveckling, EU:s klimatmål, nationella klimatmål och planer samt med program på landskapsnivå och regional nivå. Färdplanen och dess riktlinjer uppdateras regelbundet på basis av färsk information och samarbetsbehov.
Klimatarbetet i Nyland konkretiseras genom åtgärdsprogrammet
Med hjälp av åtgärdsprogrammet Innovativt grönt Nyland skapas en helhetsbild av det klimatarbete som görs i landskapet. Programmet omfattar klimatåtgärder och klimatprojekt inom de närmaste åren och berättar hur man kan uppnå stora utsläppsminskningar.
Vi uppfyller målet tillsammans
För att uppfylla de ambitiösa målen behöver vi satsningar från alla nylänningar. Vårt klimatarbete bygger på en modell där den offentliga och privata sektorn, aktörer inom forskning, utveckling och innovation samt invånare syftar till ett gemensamt mål med beaktande av miljöns bärkraft. Vi har identifierat rollerna för de olika aktörerna, möjligheterna och metoderna för att minska utsläppen samt möjligheterna för att utveckla ekosystem för dämpande åtgärder.
Kommunerna är i en nyckelposition som vägvisare för klimatarbetet och som aktörer som möjliggör ett klimatneutralt landskap. De flesta nyländska kommuner har ställt upp sina egna klimatmål och har redan hunnit långt med sitt klimatarbete. Utöver kommunerna påskyndar vi klimatarbetet med regionala aktörer, såsom NTM-centralen i Nyland, samkommunerna HRT och HRM samt utvecklingsbolag.
Staten har också en viktig roll i klimatarbetet, för en del lösningar fattas genom nationella beslut. Bland de riksomfattande aktörerna är miljöministeriet, Finlands miljöcentral SYKE, Meteorologiska institutet samt jord- och skogsbruksministeriet våra närmaste partner i klimatarbetet.
En av prioriteringarna för Nylandsprogrammet, som sammanfattar visionen för landskapets utveckling, är stävjande av klimatförändringen. Finansiering av regionens forsknings- och utvecklingsarbete styrs av Nylands strategi för smart specialisering där paraplytemat är resursvisdom och där klimatneutralitet är en av de tre prioriteringarna. Genom en klok allokering av medel får vi stöd från aktörer inom FoUI-sektorn för att utveckla nya lösningar och öka kolhandavtrycket. Även företag som kan skapa ny affärsverksamhet genom sina nya lösningar har en central roll. Dessutom är det viktigt att engagera invånarna i klimatarbetet.
Vi samordnar klimatarbetet i landskapet
Klimatarbetet är särskilt aktuellt inom regionutveckling, landskapsplanläggning och trafikplanering som genomförs av Nylands förbund. Styrkor i vårt klimatarbete är en god regional kunskap, verksamhet i mångprofessionella sakkunnignätverk och omfattande nätverk med kommuner, regionala myndigheter och FoUI-sektorer.
Vårt mål är att främja det regionala klimatarbetet, till exempel genom att dela bästa praxis och generera information. Dessutom hjälper vi regionens kommuner och andra aktörer med att vidta projektbaserade åtgärder inom klimatarbetet samt delar med oss av information om Europeiska unionens finansieringsmöjligheter. Vi är också med i att skapa internationella nätverk till exempel genom att dela bästa praxis och utveckla projektsamarbete.
Vi stöder landskapets klimatarbete bland annat genom att
- koordinera och samordna det regionala klimatarbetet
- lyfta fram och sprida goda förfaranden inom klimatarbetet
- ge sakkunnigstöd för kommunernas klimatarbete
- stödja beredningen av nya projekt
- lyfta fram klimatfrågor i samarbetsnätverk
- följa upp landskapets och kommunernas utsläppsutveckling och informera om utvecklingen
- främja lösningar som stöder den eftersträvade utsläppsutvecklingen i Nyland på nationell och internationell nivå.
Planmässigt klimatarbete sker i Nylands kommuner
Bekanta dig med målen, planerna och nätverken för klimatarbetet i Nylands kommuner.
Prenumerera på nyhetsbrevet Klimatneutralt Nyland
I nyhetsbrevet lyfter vi fram hur klimatarbetet fortskrider i landskapet, välfungerande lösningar och människor bakom klimatarbetet.
Mer om temat
Anpassning till klimatförändringen
Klimatförändringens direkta och indirekta effekter kommer att medföra betydande förändringar i Nylands verksamhetsmiljö. Med anpassning till klimatförändringen avses beredskap inför dessa förändringar och verksamhet för att förebygga negativa effekter.
Information om Nylands utsläppsutveckling
Vi följer på årsbasis Nylands utsläppsutveckling utifrån Finlands miljöcentrals landsomfattande utsläppskalkyler.
Nylands utsläppsutveckling (på finska)Ytterligare upplysningar om klimatarbetet i Nyland
Pia Tynys
Ledande sakkunnig i klimatfrågor
Nylands klimatarbete, grön omställning, Färdplan för ett klimatneutralt Nyland
Simo Haanpää
Sakkunnig i klimatfrågor
simo.haanpaa@uudenmaanliitto.fi
Anpassning till och stävjande av klimatförändringen, projekten Regions4Climate och Canemure
Aktuellt
12.12.2024
Avstående från kol inom fjärrvärmeproduktionen sänkte Nylands växthusutsläpp år 2023
Nylands växthusutsläpp har sjunkit med 15 procent från året innan, visar förhandsuppgifterna från Finlands miljöcentral. Den huvudsakliga orsaken till de minskade utsläppen är åtgärder som vidtagits inom energisektorn. Bakom den positiva utvecklingen i Nyland ligger särskilt att fjärrvärmeproduktionen har blivit renare och den nationella utsläppskoefficienten för elproduktion har minskat.
28.10.2024
Utredning öppnar upp den gröna omställningens möjligheter och utmaningar i Nyland
Den gröna omställningens projekt väller nu hastigt fram och når kommunerna. Varje planläggare, tjänsteman och beslutsfattare stöter på temat under framtida år - eller har redan stött på det exempelvis i samband med något projekt med solkraftverk eller väte.
Sidan uppdaterad senast: 13.12.2024