Ilmastotyöpajat Loviisan ilmastotyön organisoitumisen tukena
![Henkilöitä istuu pöytien ääressä ja keskustelee.](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2023/12/Loviisa-ilmastotyopaja-2023-1280x720.jpg)
Ensimmäisessä työpajassa kartoitettiin Loviisan kaupungin ilmastotoimenpiteiden nykytilaa.
Loviisan kaupunki on sitoutunut ilmastotyöhön ja tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Syksyllä 2023 Loviisassa järjestettiin kolme työpajaa, joissa hahmotettiin ilmastotyötä eri toimialoilla.
Työpajoissa muodostettiin yhteinen käsitys ilmastotyön tilasta ja tavoitteista sekä vahvistettiin ilmastotyön vuoropuhelua eri toimialoilla ja toimialojen välillä. Niihin osallistui yli 30 henkilöä.
Työpajoissa myös suunniteltiin konkreettisia toimenpiteitä, joiden avulla Loviisassa saavutetaan hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä. Ilmastonmuutoksen hillinnän lisäksi käsiteltiin kiertotaloutta ja ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumista.
Jatkona aikaisemmin tehdylle ilmastotyölle Loviisa liittyi osaksi HINKU-verkostoa vuonna 2023. Verkostoon liittymisen yhteydessä kaupunki irtaantui Kaupunginjohtajien ilmastosopimuksesta (Global Covenant of Mayors for Climate and Energy), jonka puitteissa kaupungille tehtiin SECAP-Kestävän energian ja ilmaston toimintasuunnitelma (SECAP, 2022).
Pohjaa ilmastosuunnitelman työstämiselle
Työpajoissa pohdittiin Loviisan ilmastotyön tavoitteita, nykyisiä ilmastotoimia sekä ideoita uusiksi ilmastotoimenpiteiksi. Lisäksi mietinnässä oli vat teemat, joista kaupunki haluaa olla ilmastotyössään tunnettu tulevaisuudessa. Lopulta kolmannessa työpajassa eri toimialojen ensi vuonna edistettävät konkreettiset teot asetettiin vuosikelloon.
– Keskustelu oli antoisaa, ja ihmiset olivat innostuneita. Yhteistyö eri toimialojen kesken toi esiin hyviä konkreettisia toimenpide-ehdotuksia, joita työssä voidaan hyödyntää, sanoo Loviisan kaupungin suunnitteluinsinööri Suvi Peltola.
– Koska työpajoja oli useampi, osa toimenpide-ehdotuksista jalostui ihan konkreettisiksi toimenpiteiksi, jotka voidaan ottaa käyttöön ripeälläkin aikataululla ja päästään näin ilmastotyössä hyvin alkuun, Peltola kertoo.
Työpajasarjasta loviisalaiset saivat ajatuksia ilmastotyön painopisteisiin ja materiaalia ilmastosuunnitelman seuraavan version rakentamiseen.
![Henkilöitä seisomassa ympäri isoa tilaa.](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2023/12/Loviisa-ilmastotyopaja-2023-2-890x501.jpg)
Jokaiselle toimialalle tulossa ilmastovastaavat
Loviisassa ilmastotyön jatkoa on pohdittu eri teemoissa ja myös ilmastotyön johtamisen ja organisoinnin näkökulmasta. Organisoitumista kehitetään HINKU-työryhmän perustamisella, mikä tarkoittaa sitä, että eri toimialoille nimetään ilmastovastaava.
Vuonna 2024 laaditaan kaupungin ilmastosuunnitelma, joka asettaa askelmerkit sille, miten kaupunki saavuttaa hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä. Suunnitelma on edistyksellinen: se sisältää hillinnän toimien lisäksi kiertotalouden ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen toimia.
Loviisassa päästöjä on vähennettävä niin paljon, että ne ovat vuonna 2035 vain kolmasosa siitä, mitä ne olivat vuonna 2022. Samalla Loviisan on lisättävä hiilinieluja. Hiilinielujen pitäisi olla niin suuria, että ne kompensoivat Loviisan jäljelle jäävät päästöt, jotka ovat noin 30 ktCO₂e vuodessa. Kaupungin suurin päästöjen aiheuttaja on liikenne, joka tuotti vuonna 2022 yli kolmanneksen kaupungin kokonaispäästöistä. Siksi on löydettävä tehokkaita tapoja vähentää liikenteen päästöjä.
– Loviisan kaupungilla on moniin muihin kuntiin verrattuna kunnianhimoisempi tahto hillitä ilmastonmuutosta. Siksi aiomme tehdä kaikkemme ja työ on jo alkanut, sanoo kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom.
– Tulemme Loviisassa panostamaan siihen, että ilmastonmuutoksen hillitsemistä ja ympäristötekojen edistämistä jalkautetaan yksikkötasoille ja vastuutamme siksi lukuisia vastuuhenkilöitä. Näin varmistamme, että ilmastotyö on jatkuvasti esillä ja teot ovat konkreettisia, Oker-Blom jatkaa.
Henkilöstö yhdessä suunnittelemaan kunnan ilmastotyön toteutusta
Työpajasarjassa hyödynnettiin Uudenmaan liiton SILTA-hankkeessa luotua yhteiskehittämisen mallia, jossa eri toimialojen henkilöstö kootaan yhdessä keskustelemaan ja suunnittelemaan kunnan ilmastotyön toteutusta.
Työpajat toteutettiin osana Canemure – Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia -hanketta. Life IP-rahoitteinen Canemure-hanke tukee Uudenmaan ilmastotyötä vuosina 2018–2024.
![hiilineutraalisuomi.fi ja Canemure. LIFE16 IPC/FI/000002. Life-IP Canemure-Finland. Canemure-hanke on saanut rahoitusta Euroopan Unionin Life-ohjelmasta.](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2022/01/Canemure-molemmat-logot-FI-890x123.png)
Lisätietoja:
![](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2023/09/Salla-Lahtinen-300x440.jpg)
Tutustu myös näihin
![](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2025/02/Alpo-Tani-ja-Petra-Stahl-1280x720.jpg)
14.2.2025
Uudellamaalla on hyvät edellytykset suunnitella vihreää siirtymää kestävästi
Uusi yhteistyöryhmä tukee vihreän siirtymän hankkeita Uudellamaalla. Ryhmää luotsaava Petra Ståhl uskoo, että Uusimaa voi olla edelläkävijä siirtymässä. Varapuheenjohtaja Alpo Tani peräänkuuluttaa kestävyysnäkökulmaa, vaikka se mahdollisesti monimutkaistaakin asetelmaa.
![Alhaalta päin kuvattu iso tiilinen rakennus. Luoto-logo.](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2025/02/Luoto-rakennussuunnittelu-kuvitus-1280x720.jpg)
5.2.2025
Rakennussuunnittelu on avainasemassa ilmastokriisin hillitsemisessä
Rakennussektori kuluttaa globaalisti neitseellisiä luonnonvaroja enemmän kuin mikään muu inhimillinen toiminta. Se vastaa puolesta maailman vuotuisesta raakamateriaalien kulutuksesta, mikä tarkoittaa myös valtavia ilmastopäästöjä.
![Ilmakuva Tammisaaresta. Merta, viheralueita ja erilaisia taloja.](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2024/11/Tammisaari-ilmakuva-1280x720.jpg)
30.1.2025
Uudenmaan tilannekuva lupaa Suomelle mahdollisuuksia, kunhan haasteisiinkin tartutaan yhdessä
Aluekehittämiskeskusteluissa käydään läpi alueiden kehittämisen tavoitteita ja toimintaedellytyksiä ja pyritään löytämään yhteistä ymmärrystä alueiden nykytilasta ja yhteistyön paikoista, kirjoittaa Outi Ervasti ja Johannes Herala. Uudenmaan tilanne- ja kehityskuva esiteltiin ministeriöille 23. tammikuuta.
![Sinisellä pohjalla käsi, joka pitelee idealamppua sekä teksti Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027. EU-lippulogo ja teksti Euroopan unionin osarahoittama.](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2021/12/uudistuva-ja-osaava-suomi-1280x720.png)
17.1.2025
Euroopan aluekehitysrahaston rahoitushaku avautuu 3.2. – osallistu Teams-infoihin
Uudenmaan liitto avaa helmikuussa Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) -rahoitushaun viidessä Etelä-Suomen maakunnassa. Mukana ovat Hämeen, Kymenlaakson, Päijät-Hämeen, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maakunnat.