Ilmastoverstaat alkoivat – Seuraava verstas kestävistä hankinnoista tiistaina 20.9.

Uudenmaan liitto aloitti viime viikolla tapahtumasarjan, jossa käymme läpi onnistuneita ilmastotoimia ja niiden hyödyntämistä omassa kunnassa. Keskustelun alustajina toimivat onnistuneita ilmastotoimia toteuttaneet kunnat.
Ensimmäisessä Ilmastoverstaassa keskustelimme kuntien keinoista ohjata rakentamista kestävämpään suuntaan. Keskustelua pohjustivat Järvenpään kaupungilta Eira Linko ja Maria Suutari-Jääskö puurakentamista edistävistä kaavoituskäytännöistä. Lohjan kaupungilta Jenna Kotilehto kertoi ilmastonäkökulman vahvistamisesta Lohjan asuntomessualueen suunnittelussa ja rakentamisessa.
– Pienen kunnan kaavoituksesta vastaavalle Ilmastoverstas osoittautui varsinaiseksi aarreaitaksi, Siuntion kunnan maankäyttöpäällikkö Eija Hasu iloitsi.
Yhteistä pohdintaa siitä, miten esiteltyjä esimerkkejä voisi hyödyntää omassa kunnassa
Verstaiden tarkoituksena on yhdessä keskustellen päästä kiinni siihen, millaiset lähestymistavat toimivat testatusti parhaiten erilaisten ilmastotoimien eteenpäin viemiseksi. Näemme, että kokemusperäisen tiedon jakaminen on tässä avainasemassa. Tilaisuuden yhteydessä pohdimme myös esiteltyjen esimerkkien hyödyntämistä omissa kunnissa ja tapoja rahoittaa niitä.
Kun omassa työssä tekee kauaskantoisia ratkaisuja, Hasun mukaan usein pohdituttaa se, että aikaa tutustua erilaisiin tutkimus- ja kehityshankkeisiin on aina liian vähän. Kaavoittajalle tai muuten maankäytön kestävistä ratkaisuista vastaavalle on hänestä tärkeää saada kokemukseen perustuvaa tietoa.
– Ensimmäinen ilmastoverstas tarjosi matalan kynnyksen osallistua, mielenkiintoiset alustukset ja kannustavan keskustelun sekä tarvittavan ajan sille. Kaikki tämä tuo kaivattua tietoa ja inspiraatiota arjen tekemiseen. Sekä tutustuttaa uusiin mahdollisuuksiin – ja tekijöihin!
Tapahtumasarja jatkuu – Kerro toiveesi tulevien aiheista
Koska Ilmastoverstaiden luonne on keskusteleva ja niiden suurin anti on mahdollisuus hakea ratkaisuja omiin pulmiin muiden kuntien tuella, emme nauhoita tilaisuuksia. Tulethan siis rohkeasti tuomaan mukaan omia näkemyksiäsi, onnistumisiasi ja haasteitasi. Toivottavasti pääset viemään mukanasi uusia näkökulmia ja ratkaisuja. Verstaiden esimerkkihankkeista teemme myös kuvauksia Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Kestävyysloikka.fi-palveluun(Siirryt toiseen palveluun).
Ilmastoverstaat toteutetaan Canemure- ja SILTA-hankkeiden tuella. Suomen ympäristökeskuksen vetämä LIFE IP-hanke Canemure etsii ja levittää toimivimpia käytännön ilmastotoimia. SILTA-hanke puolestaan tuo kuntien käyttöön lisätyövoimaa ilmastotyön edistämiseen. Otathan matalalla kynnyksellä meihin yhteyttä niin hankeideoiden, avuntarpeen kuin vaikka seuraavien verstaiden aiheideoiden muodossa!
Syyskuussa Ilmastoverstaassa keskitytään kestäviin hankintoihin
Seuraava Ilmastoverstas järjestetään tiistaina 20.9. klo 9–11 Teamsissa. Aiheena on kestävät hankinnat.
Ilmastoverstaat on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat konkreettisia esimerkkejä ja tukea ilmastonäkökulman edistämiseen omassa työssään. Kutsua saa mielellään jakaa.
Lisätietoja:

Simo Haanpää
Ilmastoasiantuntija
simo.haanpaa@uudenmaanliitto.fi
Ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen, Canemure-hankkeen aluekoordinaattori

Erik Nyroos
Ilmastoratkaisija
erik.nyroos@uudenmaanliitto.fi
Kuntien ilmastotyön tukeminen ja hankkeiden valmistelu
Tutustu myös näihin

25.1.2023
Luonnon ennallistamista koskeva EU-asetus uhkaa hajauttaa kaupunkirakennetta Suomessa
Pääkaupunkiseudun suuret kaupungit ajavat yhdessä eteläisen Suomen maakuntien kanssa muutoksia ennallistamisasetuksen kaupunkeja koskevaan kuudenteen artiklaan. Nykymuodossaan ehdotus vaikeuttaisi merkittävästi kuntien kestävää kasvua ja johtaisi päinvastoin luonnon kannalta haitalliseen kaupunkirakenteen hajautumiseen.

17.1.2023
Akuuttien kriisien ratkaisemisen lisäksi on katsottava myös pidemmälle
Tulevaisuustutka-webinaarissa 17. tammikuuta pureuduimme, miten megatrendit vaikuttavat Uuteenmaahan ja mitkä ovat erityisen merkityksellisiä maakunnallemme. Tilaisuuden tallenne on julkaistu.

16.1.2023
Uudenmaan kiertotalouslaakso käynnistyy – Tervetuloa mukaan käynnistystilaisuuteen 9.2.
Tervetuloa Uudenmaan kiertotalouslaakson käynnistystilaisuuteen, jossa samalla kuulee myös tuloksia Euroopan yrittäjyysaluevuodesta. Tilaisuus järjestetään torstaina 9. helmikuuta klo 9.00–11.15.

22.12.2022
Tulevaisuuden kehityskulkuja ennakoivat megatrendit aiheena Tulevaisuustutkassa 17.1.
Maailmamme ja yhteiskuntamme muuttuvat koko ajan. Tulevaisuustutka-webinaarissa 17.1.2023 klo 8.15–9.15 käännetään katseet tulevaisuuteemme vaikuttaviin muutoksiin Uudellamaalla.