Innovaatiot ja erityisesti kiertotalous keskusteluissa kansainvälisen CAPREX-verkoston tapaamisessa
Capital Regions Exchange eli CAPREX-verkoston tarkoituksena on edistää Saksan, Itävallan, Tšekin ja Suomen pääkaupunkien viereisten maakuntien innovaatioyhteistyötä. Alkusyksystä Itävallassa pidetyssä verkostotapaamisessa esillä oli erityisesti kiertotalous.
– Esimerkiksi ilmastonmuutokseen sopeutuminen, muovin ja tekstiilin kiertotalous, ilmastokestävä ja kiertotaloutta noudattava rakentaminen sekä digitalisaatio ovat teemoja, joissa alueilta löytyy sekä yhteistä että toisia täydentävää osaamista, sanoo EU-erityisasiantuntija Venla Virkamäki Uudenmaan liitosta.
Kaikki verkoston alueet esittelivät kiertotalouden ja kestävyyden kärkihankkeita St. Pöltenin ja Tullnin kaupungeissa pidetyssä tapaamisessa. Yhdessä sessiossa etsittiin yhteisiä jatkokehitykseen vietäviä uusia ideoita. Verkoston tapaamisen isäntänä oli Ala-Itävallan alueellinen elinkeinoyhtiö ecoplus(Siirryt toiseen palveluun).
Hyvien käytäntöjen jakamista kiertotaloudessa
Uudenmaan kiertotalouslaakso on yhteisö, joka vie Uuttamaata ja Suomea kohti maailman terävintä kiertotalouden kärkeä. Laakson projektipäällikkö Simo Karetie osallistui CAPREX-verkoston tapaamiseen.
– Kestävässä rakentamisessa muiden alueiden näkökulma painottuu yllättävänkin paljon uuteen rakentamiseen ja uusiutuvien materiaalien hyödyntämiseen, kertoo Karetie.
Hänen mukaansa digitalisaation hyödyntämisessä, rakennusten digitaalisessa mallinnuksessa ja datan jakamisessa tunnutaan olevan muualla aika pitkällä. Tekstiilien kierrätyksessä voi löytyä hyvää synergiaa erityisesti tekokuitujen kierrätyksessä.
Muovin kierrätyksestä esillä oli kiinnostavia hankkeita kierrätysmuoveista pakkauksissa ja elintarvikepuolella.
– Ainakin Itävallassa muovin kierrätystä mietitään käyttö, ei niinkään kierrätysaste edellä. Meidän muovin kierrätyksen ekosysteemihankkeet ovat edelläkävijöitä, Karetie sanoo.
Verkostoista voimaa
Tänä vuonna Uudenmaan liitto pyysi CAPREX-verkoston tapaamiseen mukaan Green Net Finlandin toimitusjohtaja Ilkka Aaltion. Green Net Finland on älykkään vähähiilisen kaupunkiympäristön kehitysverkosto, johon kuuluu yrityksiä, kuntia, muita julkisia organisaatioita sekä tutkimus- ja kehitystoimijoita.
Aaltio esitteli Green Net Finlandin hankkeita Sustainable Buildings -teemaisessa sessiossa ja herätti paljon kiinnostusta muissa CAPREX-verkoston alueissa. Green Net Finland sai myös arvokkaita kontakteja. Itävallassa tavattujen kontaktien kanssa on suunnitelmissa pitää jatkotapaaminen yhteisen hankeidean tiimoilta. Juuri tällaista konkreettista sidosryhmäyhteistyötä CAPREX-verkosto voi parhaimmillaan tuoda.
CAPREX-verkosto kokoaa pääkaupunkien viereisiä alueita
Capital Regions Exchange eli CAPREX-verkostoon kuuluu Ala-Itävallan alue Itävallasta, Brandenburgin alue Saksasta, Prahan metropolialue Tšekistä ja Uusimaa Suomesta. Yhteistä näille alueilla on, että ne ovat pääkaupunkien viereisiä alueita.
Verkosto keskittyy tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan yhteistyöhön ja hankekehittämiseen. Aiheena on erityisesti kiertotalous eri teemoissa. Lisäksi verkostossa vaihdetaan parhaita käytäntöjä alueiden kehittämiseen, elinkeinojen edistämiseen ja yritysyhteistyöhön. Osallistujat saavat myös oppia alueiden talouspolitiikasta ja innovaatiostrategioista.
Lisätietoja:
Venla Virkamäki
EU-erityisasiantuntija
venla.virkamaki@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan tutkimus- ja innovaatiotyön kehittäminen ja kansainvälinen markkinointi, älykkään erikoistumisen strategia, EU-yhteistyö
Tutustu myös näihin
14.1.2025
Selvitys: kansainvälinen työvoima keskeisessä roolissa Uudenmaan kuntien elinvoiman kannalta
Uudenmaan liitto on julkaissut Owal groupin tekemän selvityksen vieraskielisten osaajien tilanteesta ja kansainvälisestä rekrytoinnista Uudellamaalla pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Selvitys tehtiin TEPA24 Uusimaa -hankkeelle. Selvitys osoittaa, että kaikki …
9.1.2025
Monikriisin ratkaisut vaativat kuvittelun taitoa – sitä voi oppia ja opettaa
Julkista keskustelua leimaavat usein vaihtoehdottomuus, talousnäkökulma ja poliittisen mielikuvituksen puute. Ratkaisujen löytäminen monikriisiin edellyttää kuitenkin kykyä ajatella toisin, kuvitella vaihtoehtoisia tulevaisuuksia ja erilaisia polkuja kestäviin elämäntapoihin, sanoo taiteen tohtori, tutkija ja esitystaiteilija Pilvi Porkola.
8.1.2025
Luonto osana kuntien toimintaa
Luonnon monimuotoisuus on kaiken elämän perusta. Luonnon monimuotoisuus eli biodiversiteetti turvaa ekosysteemipalvelut, kuten puhtaan veden, ilman ja ravinnon, joita suomalaiset tarvitsevat arjessaan, kirjoittaa Minna Pappila Reilusti eteenpäin -kirjoitussarjassa.
19.12.2024
Ilmastonmuutos haastaa jokapäiväistä arkeamme ja yhteiskunnan toimivuutta – ilmastoriskitilaisuudessa tarkasteltiin Uudenmaan merkittävimpiä ilmastoriskejä
Ilmastonmuutos vaikuttaa jo nyt – ja tulee vaikuttamaan lähitulevaisuudessa yhä merkittävämmin – arjen toimivuuteen. Uudellamaalla on nyt tarkasteltu millaisia ilmastoriskejä alueelle ja sen toimijoihin kohdistuu sekä miten erilaiset alueelliset erityispiirteet näihin vaikuttavat.