Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku
Ilmakuvaa Helsingin Konepajan alueelta.

Olemme mukana Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-yhteistyössä

Helsingin seudun kunnat tekevät laajaa yhteistyötä maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-suunnittelussa. Uudenmaan liitto on aktiivisesti mukana työssä.

Seudullista suunnittelua ja yhteistyötä tarvitaan, jotta varmistetaan asuntojen riittävyys ja monipuolisuus nykyisille ja uusille asukkaille ja jotta liikkuminen voidaan järjestää mahdollisimman kestävästi. Tavoitteena on samalla edistää vähähiilistä ja kestävää yhdyskuntarakennetta ja mahdollistaa sujuva arki, työmarkkinoiden toimivuus ja elinkeinoelämän edellytykset.

Uusimaa kasvaa Uudenmaan kasvun vaihtoehdot -selvityksen mukaan jopa 580 000 asukkaalla ja 230 000 työpaikalla vuoteen 2060 mennessä. Valtaosa kasvusta suuntautunee Helsingin seudulle, ja suurin osa muuttovoitosta tulee ennusteiden mukaan maahanmuuttajataustaisesta väestöstä.

Tutustu selvitykseen:

Nykyisille ja uusille asukkaille tarvitaan asuntoja, jotka sopivat erilaisiin elämäntilanteisiin, ja liikkumisen on oltava sujuvaa myös väkimäärän kasvaessa. Samalla on vastattava ilmaston ja ympäristön tilan muutosten tuomiin haasteisiin.

Helsingin seudun 14 kuntaa tekevät MAL-suunnittelua yhdessä. Liikennejärjestelmästä vastaa Helsingin seudun liikenne (HSL). Uudenmaan liitto on mukana työssä seudullisen maankäytön suunnittelun asiantuntijana. Suunnitelma toimii pohjana kuntien ja valtion välisille MAL-sopimuksille.

MAL-suunnittelussa tarkastellaan tulevien asuntojen ja työpaikkojen sijaintia, asuntorakentamisen määrää ja laatua sekä toimia liikennejärjestelmän kehittämiseksi.

Uusin MAL 2023 -suunnitelma tähtää Helsingin seudun kestävään kasvuun ja toimivaan liikennejärjestelmään vuoteen 2040 mennessä. MAL-sopimuskausi on 12-vuotta kattaen vuodet 2024-2035. Käytännön toimet neuvotellaan kuitenkin kerrallaan vain seuraaville neljälle vuodelle 2024-2027.

Kenelle tulevaisuutta suunnitellaan?

MAL-työssä on tärkeää hahmottaa, kenelle tulevaisuutta suunnitellaan. Keitä Helsingin seudulla tulevina vuosina ja vuosikymmeninä asuu, miten he elävät ja millaisia tarpeita heillä on?

Moni heistä ei ole vielä syntynyt, ja moni asuu vielä jossakin muualla kuin Suomessa. Nykyistenkin asukkaiden elämässä ehtii tapahtua monia käänteitä, ennen kuin tänään hahmoteltavat tulevaisuudenkuvat alkavat realisoitua todelliseksi elinympäristöksi.

Muutosten myllerryksessä on pidettävä huolta siitä, että seutu kehittyy elinvoimaisena ja vetovoimaisena, pärjää kansainvälisessä kilpailussa ja pystyy jatkossakin tarjoamaan laadukkaan elämisen mahdollisuuksia moninaistuvalle väestölle.

Näihin kysymyksiin on etsitty MAL 2023 -työn aikana vastauksia muun muassa kokoamalla seutubarometri ja seudun nykytilaa ja kehityssuuntia kuvaava aineisto sekä vertaamalla seudun kansainvälistä kilpailukykyä muihin vastaaviin seutuihin.

Kestävää kasvua sisäänpäin

Voimassa olevat maakuntakaavat ohjaavat Helsingin seudun kehittymistä vahvaksi metropolialueeksi. Tavoitteena on eheä yhdyskuntarakenne, joka muodostuu monipuolisista keskuksista, niitä yhdistävistä liikenneverkostoista, tiiviistä asuin- ja työpaikka-alueista sekä viherverkostosta.

Nykyisen yhdyskuntarakenteen hyödyntäminen on kestävyyden kivijalka. Rakennetta tiivistämällä Helsingin seutu voi kasvaa ilman, että sen tarvitsee laajentua yhä uusille alueille. Uuden sijaan myös kaupunkiseudun suunnittelussa on järkevämpää tuunata, korjata ja kierrättää. Alueen kasvu sisäänpäin säästää myös ympäröiviä luontoalueita, joita tarvitaan monimuotoisuuden, virkistyksen ja hiilensidonnan vahvistamiseksi.

Näihin kestäviin periaatteisiin tukeudutaan myös MAL-työssä. Uusimman suunnittelukierroksen ytimessä on kestävä kaupungistuminen, jota tuetaan maankäytön, asumisen ja liikenteen ratkaisuilla.

Liiton katse myös koko Uudessamaassa

Uudenmaan liitto on auttanut MAL 2023 -työssä Helsingin seutua ja erityisesti pääkaupunkiseutua ympäröiviä KUUMA-kuntia solmitun yhteistyösopimuksen puitteissa. Koko Uudenmaan maakunnan suunnittelijana tehtävänämme on kuitenkin huolehtia myös MAL-aluetta laajemman näkökulman huomioinnista suunnittelussa.

Käytännössä osallistumme MAL-suunnitteluun esimerkiksi olemalla mukana asiantuntijaryhmissä sekä osallistumalla tiedonkeruuseen ja -tuottamiseen.

Uudenmaan liitolla on yhdessä seudun muiden kuntayhtymien kanssa aktiivinen rooli työn koordinoinnissa ja tukemisessa erityisesti seudulliseen maankäyttöön liittyvissä asioissa.

Maakuntakaavat ja MAL-suunnitelmat täydentävät ja tukevat toisiaan niin tavoitteiden kuin ratkaisujenkin tasolla. Maakuntakaava kattaa koko Uudenmaan, on otteeltaan strateginen ja tähtää pitkälle tulevaisuuteen. MAL-suunnitelman painopiste puolestaan on liikenteen ja maankäytön yhteensovittamisessa Helsingin seudulla, ja aikatähtäin hieman lähempänä.

MAL-yhteistyön myötä liiton maakuntakaavoissa ja kuntien omissa suunnitelmissaan maalailema tulevaisuus alkaa saada konkreettisia muotoja – niin nykyisten kuin tulevienkin Helsingin seudun asukkaiden kestävänä, vetovoimaisena ja monipuolisia mahdollisuuksia tarjoavana elinympäristönä.

Sivu päivitetty viimeksi: 13.12.2024