Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku
Tyyni meri ja purjevene punertavassa auringonlaskussa.

Merialuesuunnittelulla edistetään merialueen kestävää käyttöä

Merialuesuunnittelulla sovitetaan yhteen merialueiden erilaisia käyttötarpeita niin merellisten elinkeinojen kuin ympäristön näkökulmasta.

Suomen kahdeksan rannikkomaakuntaa ovat laatineet yhdessä kolmiosaisen merialuesuunnitelman. Suomenlahden osuudesta vastaavat Uudenmaan ja Kymenlaakson liitot.

Uudenmaan maakuntavaltuusto hyväksyi merialuesuunnitelman osaltaan joulukuussa 2020. Ympäristöministeriö toimitti Suomen suunnitelman EU:n komissiolle keväällä 2021.

Suunnitteluyhteistyötä ohjaa koordinaatioryhmä, johon kuuluvat rannikon maakuntien liittojen ja ympäristöministeriön edustajat. Yhteistyötä koordinoi Varsinais-Suomen liitto.

Suunnitelman päivityskierros meneillään 

Uudenmaan maakuntahallitus päätti helmikuussa omalta osaltaan käynnistää Suomenlahden merialuesuunnitelman päivittämistyön.  

Merialuesuunnittelun toisen kierroksen ydinviesti Merestä on kaikille – Havet är för alla, joka kuvaa merialuetta yhteiskunnan yhteisenä asiana. Suunnitelman päivittämiseen on tarve, sillä toimintaympäristössä on ensimmäisen suunnitelman hyväksymisen jälkeen tapahtunut paljon muutoksia: EU-säädökset ovat uusiutuneet, merellisen energiatuotannon tavoitteet ovat kasvaneet, ilmastonmuutos on edennyt arvioitua nopeammin, merenkulun ja merellisen ruoantuotannon merkitys mm. huoltovarmuuden näkökulmasta ovat kasvaneet.  

Tutustu merialuesuunnittelun yhteistyösivustoon ja seuraa suunnittelutyötä www.merialuesuunnittelu.fi(Avautuu uuteen ikkunaan, Siirryt toiseen palveluun) 

Toisella kierroksella vahvempi yhteys merenhoitoon 

Kaikissa EU:n merenrantavaltioissa laaditaan myös merenhoitosuunnitelmat, joilla tavoitellaan meren hyvää tilaa. Merialuesuunnittelussa tarvitaan merenhoidossa koottavia tietoja meren tilasta, joten tavoitteena on jatkossa ajoittaa ja yhteensovittaa merialuesuunnittelun toinen kierros entistä paremmin merenhoidon suunnitteluun.  

Valtioneuvosto hyväksyi joulukuussa 2021 Suomen merenhoitosuunnitelman(Avautuu uuteen ikkunaan, Siirryt toiseen palveluun) ja siihen kuuluvan toimenpideohjelman vuosille 2022–2027. 

Suomenlahden suunnitelmassa monia teemoja

Suomenlahden suunnitelmassa korostuvat meriliikenne ja satamat, matkailu ja virkistys, kulttuuriperintö, kalastus ja vesiviljely sekä meriympäristön ja -luonnon vaaliminen. Huomiota kiinnitetään myös maanpuolustukseen, merialueen ominaispiirteisiin sekä maan ja meren vuorovaikutukseen. 

Merialuesuunnitelma laadittiin laajassa yhteistyössä, ja se toimii hyvänä lähtötietona muulle suunnittelulle kuten kaavoitukselle ja eri sektorien viranomaisten toimille. Yhteistyössä tieto merestä lisääntyy ja sen kestävään käyttöön kiinnitetään huomiota.

Sukella Suomenlahden erityispiirteisiin tutkimalla tarinakarttaa, joka yhdistää tekstiä, karttoja, kuvia ja videota.

Taustalla laki

Merialuesuunnittelua tehdään kaikissa EU:n rannikkovaltioissa ja se perustuu EU:n merialuesuunnitteludirektiiviin. Suomessa siitä säännellään maankäyttö- ja rakennuslaissa.(Siirryt toiseen palveluun)

Merialuesuunnitteludirektiivin tarkoituksena on edistää EU:n meripolitiikan ja sinisen kasvun strategian mukaisesti merialueiden kestävää talouskasvua, merten luonnonvarojen kestävää käyttöä ja ekosysteemien suojelua tilanteessa, jossa merialueen käyttö ja ihmispaineet lisääntyvät.

Merialuesuunnitelmien avulla halutaan sovittaa yhteen merialueille kohdistuvia eri intressejä ja ehkäistä ennakolta niiden välisiä ristiriitoja. Eri toimintojen yhteensovittamisella pyritään myös saavuttamaan synergiaetuja merellisten käyttömuotojen välillä. 

Sivu päivitetty viimeksi: 2.9.2024