
Merialuesuunnittelulla sovitetaan yhteen merialueiden erilaisia käyttötarpeita niin merellisten elinkeinojen kuin ympäristön näkökulmasta.
Suomen kahdeksan rannikkomaakuntaa ovat laatineet yhdessä kolmiosaisen merialuesuunnitelman. Suomenlahden osuudesta vastaavat Uudenmaan ja Kymenlaakson liitot.
Uudenmaan maakuntavaltuusto hyväksyi merialuesuunnitelman(siirryt toiseen palveluun) osaltaan joulukuussa 2020. Ympäristöministeriö toimitti Suomen suunnitelman EU:n komissiolle keväällä 2021.
Toisen suunnittelukierroksen suunnittelu ja valmistelu on aloitettu. Suunnitteluyhteistyötä ohjaa koordinaatioryhmä, johon kuuluvat rannikon maakuntien liittojen ja ympäristöministeriön edustajat. Yhteistyötä koordinoi Varsinais-Suomen liitto.
Suomenlahden suunnitelmassa monia teemoja
Suomenlahden suunnitelmassa korostuvat meriliikenne ja satamat, matkailu ja virkistys, kulttuuriperintö, kalastus ja vesiviljely sekä meriympäristön ja -luonnon vaaliminen. Huomiota kiinnitetään myös maanpuolustukseen, merialueen ominaispiirteisiin sekä maan ja meren vuorovaikutukseen.
Merialuesuunnitelma laadittiin laajassa yhteistyössä, ja se toimii hyvänä lähtötietona muulle suunnittelulle kuten kaavoitukselle ja eri sektorien viranomaisten toimille. Yhteistyössä tieto merestä lisääntyy ja sen kestävään käyttöön kiinnitetään huomiota.
Sukella Suomenlahden erityispiirteisiin tutkimalla tarinakarttaa, joka yhdistää tekstiä, karttoja, kuvia ja videota.
Merialuesuunnittelun yhteistyö jatkuu
- Uudenmaan liitto ja muut Suomen rannikkomaakunnat jatkavat yhteistyötä ensimmäisen kierroksen suunnitelman toteuttamiseksi. Samalla on aloitettu valmistautuminen seuraavaan suunnittelukierrokseen.
- Kaikissa EU:n merenrantavaltioissa laaditaan myös merenhoitosuunnitelmat. Valtioneuvosto hyväksyi joulukuussa 2021 Suomen merenhoitosuunnitelman ja siihen kuuluvan toimenpideohjelman vuosille 2022–2027. Merenhoidon tavoitteena on meren hyvän tilan saavuttaminen. Koska myös merialuesuunnittelussa tarvitaan merenhoidossa koottavia tietoja meren tilasta, tavoitteena on jatkossa ajoittaa ja yhteensovittaa seuraava merialuesuunnittelun kierros entistä paremmin merenhoidon suunnitteluun.
- Merialuesuunnittelun ja eri toimijoiden välinen yhteistyö on tärkeää. Vaikutamme kansallisissa ja kansainvälisissä sidosryhmissä. Keskeisiä aiheita ovat jatkossa muun muassa lisääntyvä paine merialueiden käyttämiseen ja ilmastonmuutokseen vastaaminen merialuesuunnittelun keinoin.
- Rannikon maakuntien liitot ja ympäristöministeriö ovat mukana Itämeren ja Pohjanmeren valtioiden hankkeessa Emerging ecosystem-based Maritime Spatial Planning topics in North and Baltic Seas Region (eMSP NBSR). Lue lisää hankkeen verkkosivuilta.
- EU:n biodiversiteettistrategia koskee myös merialueita. Se asettaa tarpeen tarkastella suunnitelmaa ja sen toteuttamista myös tämän tavoitteen osalta.
- Tutustu myös merialuesuunnittelun yhteistyösivustoon www.merialuesuunnittelu.fi
Taustalla laki
Merialuesuunnittelua tehdään kaikissa EU:n rannikkovaltioissa ja se perustuu EU:n merialuesuunnitteludirektiiviin. Suomessa siitä säännellään maankäyttö- ja rakennuslaissa.(siirryt toiseen palveluun)
Merialuesuunnitteludirektiivin tarkoituksena on edistää EU:n meripolitiikan ja sinisen kasvun strategian mukaisesti merialueiden kestävää talouskasvua, merten luonnonvarojen kestävää käyttöä ja ekosysteemien suojelua tilanteessa, jossa merialueen käyttö ja ihmispaineet lisääntyvät. Merialuesuunnitelmien avulla halutaan sovittaa yhteen merialueille kohdistuvia eri intressejä ja ehkäistä ennakolta niiden välisiä ristiriitoja. Eri toimintojen yhteensovittamisella pyritään myös saavuttamaan synergiaetuja merellisten käyttömuotojen välillä.
Tutustu myös

Luonto ja kulttuuriympäristöt
Uudellamaalla rakennetaan ja hyödynnetään luonnonvaroja, ja samalla pyritään vastaamaan ilmastonmuutoksen haasteisiin. Tuemme Uudenmaan liitossa luonnon monimuotoisuutta monien muutosten keskellä.
Ajankohtaista

19.4.2022
Maakuntahallitus 19.4.: Lausumat Uusimaa-kaavan kokonaisuudesta tehdyistä valituksista
Uudenmaan maakuntahallitus kokoontui tiistaina 19. huhtikuuta. Hallitus hyväksyi korkeimmalle hallinto-oikeuden pyytämät lausumat Uusimaa-kaavan kokonaisuudesta tehdyistä valituksista.

14.4.2022
Maakuntajohtajat kritisoivat maankäyttö- ja rakennuslain uudistusprosessia, vaikuttaminen tehty mahdottomaksi
Kunnille, maakunnille ja muille keskeisille sidosryhmille tulee antaa aikaa perehtyä rakentamislain jatkovalmistelun aineistoon ja mahdollisuus kirjallisen lausunnon antamiseen, toteavat Suomen maakuntajohtajat kannanotossaan.
Sivu päivitetty viimeksi: 27.4.2022
Lisötietoja merialuesuunnittelusta:

Kaarina Rautio
Suunnittelupäällikkö
kaarina.rautio@uudenmaanliitto.fi
Yhdyskuntatekninen huolto ja merialuesuunnittelu

Suvi Silvennoinen
Erityisasiantuntija
suvi.silvennoinen@uudenmaanliitto.fi
Uusimaa-kaava 2050, maakuntakaavojen osallisuus, vuorovaikutus ja viestintä, merialuesuunnittelu