Med hjälp av havsplanering samordnas de olika behoven att använda havsområden ur perspektivet för såväl maritima näringar som miljön.
Finlands åtta kustlandskap har tillsammans utarbetat en havsplan i tre delar. Nylands förbund och Kymmenedalens förbund ansvarar för den del som gäller Finska viken.
Nylands landskapsfullmäktige godkände för egen del havsplanen i december 2020. Miljöministeriet levererade Finlands plan till EU-kommissionen på våren 2021.
Arbetet med att planera och förbereda den andra planeringsomgången har inletts. För planeringssamarbetet svarar en koordinationsgrupp som består av representanter för kustområdets landskapsförbund och miljöministeriet. Samarbetet koordineras av Egentliga Finlands förbund.
Havsplanen för Finska viken innefattar många olika teman
I havsplanen för Finska viken framhävs sjötrafik och hamnar, turism och rekreation, kulturarv, fiske och vattenbruk samt värnande av den marina miljön och naturen. Uppmärksamhet fästs också vid Försvarsmaktens behov, havsområdets särdrag och växelverkan mellan land och hav.
Havsplanen utarbetades i brett samarbete, och den utgör en bra utgångspunkt för annan planering, t.ex. planläggning och myndighetsåtgärder på olika sektorer. Genom samarbete ökar informationen om havet och man fäster uppmärksamhet vid hållbar användning av havet.
Fördjupa dig i Finska vikens särdrag genom att studera berättelsekartan som består av texter, kartor, bilder och video.
Fortsatt samarbete inom havsplanering
- Nylands förbund och de övriga kustlandskapen i Finland fortsätter samarbeta för att genomföra planen för den första omgången. Samtidigt har det inletts förberedelser inför den andra planeringsomgången.
- Havsförvaltningsplaner utarbetas i alla kuststater i EU. I december 2021 godkände statsrådet Finlands havsförvaltningsplan och tillhörande åtgärdsprogram för åren 2022–2027. Syftet med havsvården är en god miljöstatus i den marina miljön. Eftersom man också inom havsplanering behöver de uppgifter som inom havsvården samlas om statusen för den marina miljön, är målet i fortsättningen att schemalägga och samordna den följande omgången för havsplaneringen så att den ännu bättre sker i samband med planeringen av havsvården.
- Samarbetet mellan havsplaneringen och olika aktörer är viktigt. Vi deltar som påverkare i nationella och internationella intressentgrupper. Centrala teman i det fortsatta arbetet är bland annat det ökande trycket på att använda havsområden samt att svara på klimatförändringen genom havsplanering.
- Kustlandskapsförbunden och miljöministeriet deltar i det gemensamma projektet för staterna vid Östersjön och Nordsjön Emerging ecosystem-based Maritime Spatial Planning topics in North and Baltic Seas Region (eMSP NBSR). Läs mer på projektets webbplats
- EU:s strategi för biologisk mångfald gäller även havsområden. Strategin medför ett behov att granska planen och dess genomförande också i fråga om detta mål.
- Bekanta dig också med webbplatsen för samarbetet inom havsplanering www.merialuesuunnittelu.fi
Utgår från lagen
Havsplanering sker i alla kuststater i EU och den baserar sig på EU:s havsplaneringsdirektiv. I Finland finns bestämmelser om havsplaneringen i markanvändnings- och bygglagen(Du går över till annan tjänst).
Syftet med havsplaneringsdirektivet är att i enlighet med EU:s havspolitik och strategi för blå tillväxt främja hållbar tillväxt i havsrelaterade ekonomier, hållbar användning av marina resurser samt skydd av ekosystem i en situation där havsområdena används mer och den mänskliga belastningen ökar.
Syftet med havsplanerna är att samordna de olika intressen som hänför sig till havsområden samt att på förhand förebygga konflikter mellan dem. Syftet med att samordna olika funktioner är också att åstadkomma synergieffekter mellan marina användningsformer.
Ytterligare upplysningar om havsplanering:
Kaarina Rautio
Planeringschef
kaarina.rautio@uudenmaanliitto.fi
Samhällsteknisk försörjning, havsplanering
Suvi Silvennoinen
Sakkunnig
suvi.silvennoinen@uudenmaanliitto.fi
Nylandsplanen 2050, delaktighet, växelverkan och kommunikation i anslutning till landskapsplanerna, havsplanering. Områdesansvar vid planläggningen: Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Nurmijärvi, Raseborg, Sjundeå och Vichtis
Aktuellt
28.10.2024
Utredning öppnar upp den gröna omställningens möjligheter och utmaningar i Nyland
Den gröna omställningens projekt väller nu hastigt fram och når kommunerna. Varje planläggare, tjänsteman och beslutsfattare stöter på temat under framtida år - eller har redan stött på det exempelvis i samband med något projekt med solkraftverk eller väte.
18.10.2024
Grannländernas metropolområden satsar på klimatarbete, investeringar och innovationsverksamhet
Stockholmsregionen och Nyland är i många avseenden rätt lika. I början av oktober deltog sakkunniga inom regionutveckling och regionplanering vid Nylands förbund i en kollegial granskning av en regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen. Vi var gäster till vår lokala motsvarighet, Region Stockholm.
Sidan uppdaterad senast: 17.10.2023