Kansalliset lähettiläät vahvistavat ilmastotavoitteiden toteutumista kunta- ja aluetasolla – Markku Markkulasta Suomen lähettiläs
Uudenmaan maakuntahallituksen puheenjohtaja Markku Markkula on nimitetty Covenant of Mayors -ilmastosopimuksen kansalliseksi lähettilääksi. Ilmastosopimus on EU:n komission vuonna 2008 perustama instrumentti, johon nyt perustettiin uusi kaupunkeja ja alueita edustava toinen kamari, ”alahuone”.
Covenant of Mayors -sopimuksessa mukana olevat kunnat kattavat kaikki EU:n alueet. Nämä kunnat ovat sitoutuneet saavuttamaan EU:n ilmasto- ja energiatavoitteet ja jopa ylittämään ne. Uudeltamaalta sopimuksessa on mukana Espoo, Helsinki, Kauniainen, Kirkkonummi, Kerava, Vantaa ja Vihti.
– Ilmastolähettiläiden nimitys kaupunki- ja aluekentän edustajiksi ja se, että meitä on yksi jokaisesta EU-maasta, on hieno ja merkittävä askel globaalissa ilmastotyössä. On ilo ja samalla haasteellista olla nimettynä, Markkula sanoo.
EU-tasolla kansalliset lähettiläät toimivat ohjaten kaupunkien ja alueiden kokemuksilla komissiota entistä suurempaan vaikuttavuuteen. He tukevat ja vahvistavat sopimuksen toteutumista paikallistasolla, lisäävät tietoisuutta sitoumuksesta sekä kannustavat muita toimijoita sitoutumaan ilmastosopimukseen. Lähettilään tehtävänä on myös kansallisen tason yhteistyö.
Uuden kamarin toiminta käynnistettiin keskiviikkona 21.4.2021. Energia-asioista vastaava komissaari Kardi Simson korosti Covenant of Mayors -ilmastosopimuksen keskeistä merkitystä yhteistyöfoorumina, jossa lähettiläät edistävät paikallistason energia- ja ilmastotoimenpiteitä kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
Lähettiläät on nimennyt Euroopan alueiden komitea (European Committee of the Regions). Kansainväliset ilmastosopimukset on saatu jo aikaan, mutta ilmastotyön vaikein osa on varsinaisten toimenpiteiden toteuttaminen. Se on monin paikoin lähtenyt hyvin käyntiin, mutta nykyiset toimet eivät ole vielä riittäviä tavoitteisiin nähden.
– Meidän ilmastolähettiläiden tehtävä on olla innovatiivisina tienavaajina ja suunnannäyttäjinä sekä rakentaa yhteistyötä ja lisätä yhdessä oppimista niin kansalliseen suuntaan kuin myös EU:n ytimeen, Markkula jatkaa. Hän korostaa Uudenmaan liiton tiekartan ja sen toimeenpanon ratkaisevaa roolia ja toimintaa myös esimerkkinä muulle EU:lle.
Käynnistystilaisuudessa julkistettiin myös uudet Covenant of Mayors -sitoumuksen tavoitteet, jotka ottavat entistä paremmin huomioon sopimukseen mukaan lähtevien kuntien erilaiset lähtötasot.
Covenant of Mayors -ilmastosopimuksen allekirjoittaneet kunnat ja kaupungit sitoutuvat hiilineutraaliuden saavuttamisen lisäksi toteuttamaan ilmastonmuutokseen sopeutumistoimia ja lievittämään energiaköyhyyttä oikeudenmukaisella siirtymällä. Sopimuksessa on mukana yli 10 000 tahoa 61 maassa. Euroopan unionin vihreän kehityksen ohjelma Green Deal tähtää siihen, että Eurooppa olisi ilmastoneutraali ensimmäisenä maanosana vuoteen 2050 mennessä.
Lisätietoja:
Markku Markkula, puh. +358 50 4642455, markku.markkula@aalto.fi
Tutustu myös näihin
12.12.2024
Pohjoismainen vertailu: Suomalaiset pörssiyritykset johtavat siirtymää kohti kiertotaloutta
Suomalaiset pörssiyritykset ovat naapurimaita edellä kiertotaloudessa, mikä luo niille merkittävää kilpailuetua lähivuosina. Tämä käy ilmi laajassa kyselytutkimuksessa, joka suunnattiin kaikille Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Suomen pörssiyrityksille. Lähes 80 prosenttia haastatelluista yrityksistä arvioi kilpailijoidensa kehittävän merkittävästi kiertotaloustoimintaansa seuraavien viiden vuoden aikana suomalaisten yritysten johtaessa tällä hetkellä lähes kaikilla mittareilla.
9.12.2024
Ei pelkästään poutapilviä Suomen kiertotaloustaivaalla
Vaikka Suomi on tavoitellut pitkään paikkaa kiertotalouden kärkimaana, jäämme tavoitteiden toteutuksessa kuitenkin jälkeen useista muista EU-maista. Suomen kiertotalousaste on matala ja monilla mittareilla olemme Euroopan keskitasoa, kirjoittaa Kari Herlevi Reilusti eteenpäin -kirjoitussarjassa.