Kestävä Espoo -ohjelma tukee kestävyys- ja ilmastotavoitteiden saavuttamista poikkihallinnollisesti

Espoon kaupungin kehittämispäällikkö Sanna Rönkkönen kertoo alla ilmastotyön ja kestävyyden toteutumisesta eri toimialoilla ja parhaillaan valmistelun alla olevasta Kestävä Espoo -kehitysohjelmasta. Kestävän kehityksen osaamiskeskuksessa Espoon kaupungin konsernihallinnossa työskentelee tällä hetkellä 30 henkilöä Espoon strategian eli Espoo-tarinan kestävyys- ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.
Mikä on Kestävä Espoo -kehitysohjelma ja miten toteutatte sitä?
Poikkihallinnolliset kehitysohjelmat ovat yksi keskeinen keino Espoo-tarinan strategian toteuttamisessa. Uutta Kestävä Espoo -kehitysohjelmaa valmistellaan parhaillaan ja se kokoaa keskeiset kehittämistavoitteet Espoo-tarinan kestävyys- ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.
Ohjelma toteuttaa innovatiivisia kestäviä kaupunkiratkaisuja kumppanuusyhteistyönä, jotka toimivat globaaleina esimerkkeinä ja vahvistavat kaupungin hiilikädenjälkivaikutusta. Ratkaisut myös tukevat hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista. Kehittämistyö päästöjen vähentämiseksi vauhdittaa muutosta kohti tulevaisuuden hiilineutraalia yhteiskuntaa.
Ohjelmaa toteutetaan pääasiassa ulkoisesti rahoitettujen projektien ja toimenpiteiden avulla. Erityistä kehitysohjelmassa on ohjelman ohjausryhmä, joka koostuu viranhaltijoista sekä luottamushenkilöistä, joita on kaikista valtuustoryhmistä. Ohjelmaa toteutetaan ulkoisesti rahoitettujen hankkeiden avulla yhteistyössä laajan kumppaniverkoston kanssa.
Millä keinoilla olette vahvistaneet ilmastotyötä läpileikkaavaksi koko kaupunkikonserniin? Millaisia työskentelytapoja teillä on?
Ilmastotyön kaupunkitasoista ohjaamista ja edistämistä on vahvistettu organisaatiouudistuksen yhteydessä hallintosäännössä ja konsernihallinnon toimintaohjeessa. Kaupunginhallitus päättää kestävän kehityksen ja ilmastotyön periaatteista ja seurannasta ja konsernihallinto vastaa kestävän kehityksen ja ilmastotyön edistämisestä ja ohjauksesta.
Kestävä Espoo -poikkihallinnollisella kehittämisohjelmalla tuetaan hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista. Ohjelman ohjausryhmässä on yhdeksän viranhaltijajäsentä eri puolilta kaupunkiorganisaatiota. Myös kaupunginjohtajan vetämä kestävän kehityksen ja ilmastotyön ohjausryhmä kokoaa viranhaltijat eri toimialoilta tukemaan ja ohjaamaan hiilineutraaliustavoitteen edistämistä.
Kestävä Espoo -ohjelman toimintatapana on verkostomainen yhteistyö sekä kaupungin sisällä että ulkopuolisten kumppaneiden kanssa. Verkostot toimivat erityisen hyvin kestävän kehityksen haasteiden ratkaisemisessa, sillä ne edellyttävät laajaa yhteistyötä, joita tarvitaan nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä.
Millaisia kokemuksia teillä on ilmastotyön tekemisestä hankerahoituksella?
Kestävä Espoo -ohjelma ja kestävän kehityksen osaamiskeskus tekevät ilmastotyötä pääosin hankerahoituksella. Projektit kokoavat yhteen laajan kumppaniverkoston ratkaisemaan kestävyyshaasteita ja vaihtamaan tietoa.
Tärkeää on, että projektit tukevat Espoon strategiaa ja kaikki projektit muodostavat yhdessä isomman kokonaisuuden, jotka tähtäävät samoihin tavoitteisiin. Näin projektit eivät jää irrallisiksi kehittämiskokonaisuuksiksi.
Ihan pieniin hankerahoitushakuihin ei juurikaan lähdetä mukaan niiden työllistävyyden takia, vaan hanketta valmisteltaessa otetaan huomioon se, että hankkeen valmisteluun kuluva aika ja siitä mahdollisesti saatavat resurssit ovat järkevässä suhteessa toisiinsa.
Lue myös:
Liisa Kallio työskentelee ympäristöasiantuntijana Espoon kaupungin ympäristösuojelun palvelualueella kaupunkiympäristön toimialalla. Hänen tehtävänsä liittyvät erityisesti kaupungin kestävän energian ja ilmaston toimintasuunnitelman toimeenpanoon ja koordinointiin. Tässä haastattelussa hän kertoo omasta työstään ja myös laajemmin Espoon ilmastotyöstä.
Tutustu myös näihin

13.5.2025
Kirjastot ovat jakamistalouden edelläkävijöitä
Kirjastot toimivat matalan kynnyksen koealustoina, joissa voi testata ja luoda tehokkaita jakamistalouden toimintamalleja. Kirjastoista hyväksi havaitut käytännöt voivat levitä muualle yhteiskuntaan ja vauhdittaa ekologista kestävyysmurrosta.

8.5.2025
Kuntien kulttuuripalveluissa tehdään monipuolista ympäristötyötä
Kuntien kulttuuripalvelut ovat mukana luovien alojen kestävyysmurroksessa. Näin voi todeta uuden Uudenmaan liiton koonnin perusteella, jonka tavoitteena oli kerätä yksiin kansiin kuntien kulttuuripalveluiden ympäristötyön hyviä käytäntöjä.

6.5.2025
Tervetuloa valmistelemaan Uudenmaan sopeutumissuunnitelmaa – seuraavaksi syvennytään sopeutumistoimiin
Uudenmaan sopeutumissuunnitelman valmistelu on edennyt vaiheeseen, jossa aiemmin tunnistettujen ilmastoriskien ja yhteisesti asetettujen päämäärien pohjalta lähdetään tunnistamaan ja arvioimaan konkreettisia sopeutumistoimia.

28.4.2025
Luoto 2025: Luovien alojen kestävä tulevaisuus – tervetuloa hankkeen päätösseminaariin 26.5.
Luovien alojen ekologisen kestävyysmurroksen verkostohanke (Luoto) kutsuu koolle kaikki luovien alojen kestävyystyöstä kiinnostuneet hankkeen päätösseminaariin 26.5.2025.