Kestävä Espoo -ohjelma tukee kestävyys- ja ilmastotavoitteiden saavuttamista poikkihallinnollisesti

Espoon kaupungin kehittämispäällikkö Sanna Rönkkönen kertoo alla ilmastotyön ja kestävyyden toteutumisesta eri toimialoilla ja parhaillaan valmistelun alla olevasta Kestävä Espoo -kehitysohjelmasta. Kestävän kehityksen osaamiskeskuksessa Espoon kaupungin konsernihallinnossa työskentelee tällä hetkellä 30 henkilöä Espoon strategian eli Espoo-tarinan kestävyys- ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.
Mikä on Kestävä Espoo -kehitysohjelma ja miten toteutatte sitä?
Poikkihallinnolliset kehitysohjelmat ovat yksi keskeinen keino Espoo-tarinan strategian toteuttamisessa. Uutta Kestävä Espoo -kehitysohjelmaa valmistellaan parhaillaan ja se kokoaa keskeiset kehittämistavoitteet Espoo-tarinan kestävyys- ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.
Ohjelma toteuttaa innovatiivisia kestäviä kaupunkiratkaisuja kumppanuusyhteistyönä, jotka toimivat globaaleina esimerkkeinä ja vahvistavat kaupungin hiilikädenjälkivaikutusta. Ratkaisut myös tukevat hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista. Kehittämistyö päästöjen vähentämiseksi vauhdittaa muutosta kohti tulevaisuuden hiilineutraalia yhteiskuntaa.
Ohjelmaa toteutetaan pääasiassa ulkoisesti rahoitettujen projektien ja toimenpiteiden avulla. Erityistä kehitysohjelmassa on ohjelman ohjausryhmä, joka koostuu viranhaltijoista sekä luottamushenkilöistä, joita on kaikista valtuustoryhmistä. Ohjelmaa toteutetaan ulkoisesti rahoitettujen hankkeiden avulla yhteistyössä laajan kumppaniverkoston kanssa.
Millä keinoilla olette vahvistaneet ilmastotyötä läpileikkaavaksi koko kaupunkikonserniin? Millaisia työskentelytapoja teillä on?
Ilmastotyön kaupunkitasoista ohjaamista ja edistämistä on vahvistettu organisaatiouudistuksen yhteydessä hallintosäännössä ja konsernihallinnon toimintaohjeessa. Kaupunginhallitus päättää kestävän kehityksen ja ilmastotyön periaatteista ja seurannasta ja konsernihallinto vastaa kestävän kehityksen ja ilmastotyön edistämisestä ja ohjauksesta.
Kestävä Espoo -poikkihallinnollisella kehittämisohjelmalla tuetaan hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista. Ohjelman ohjausryhmässä on yhdeksän viranhaltijajäsentä eri puolilta kaupunkiorganisaatiota. Myös kaupunginjohtajan vetämä kestävän kehityksen ja ilmastotyön ohjausryhmä kokoaa viranhaltijat eri toimialoilta tukemaan ja ohjaamaan hiilineutraaliustavoitteen edistämistä.
Kestävä Espoo -ohjelman toimintatapana on verkostomainen yhteistyö sekä kaupungin sisällä että ulkopuolisten kumppaneiden kanssa. Verkostot toimivat erityisen hyvin kestävän kehityksen haasteiden ratkaisemisessa, sillä ne edellyttävät laajaa yhteistyötä, joita tarvitaan nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä.
Millaisia kokemuksia teillä on ilmastotyön tekemisestä hankerahoituksella?
Kestävä Espoo -ohjelma ja kestävän kehityksen osaamiskeskus tekevät ilmastotyötä pääosin hankerahoituksella. Projektit kokoavat yhteen laajan kumppaniverkoston ratkaisemaan kestävyyshaasteita ja vaihtamaan tietoa.
Tärkeää on, että projektit tukevat Espoon strategiaa ja kaikki projektit muodostavat yhdessä isomman kokonaisuuden, jotka tähtäävät samoihin tavoitteisiin. Näin projektit eivät jää irrallisiksi kehittämiskokonaisuuksiksi.
Ihan pieniin hankerahoitushakuihin ei juurikaan lähdetä mukaan niiden työllistävyyden takia, vaan hanketta valmisteltaessa otetaan huomioon se, että hankkeen valmisteluun kuluva aika ja siitä mahdollisesti saatavat resurssit ovat järkevässä suhteessa toisiinsa.
Lue myös:
Liisa Kallio työskentelee ympäristöasiantuntijana Espoon kaupungin ympäristösuojelun palvelualueella kaupunkiympäristön toimialalla. Hänen tehtävänsä liittyvät erityisesti kaupungin kestävän energian ja ilmaston toimintasuunnitelman toimeenpanoon ja koordinointiin. Tässä haastattelussa hän kertoo omasta työstään ja myös laajemmin Espoon ilmastotyöstä.
Tutustu myös näihin

31.3.2025
Panostamme kuntien ja muiden sidosryhmien tukemiseen elinvoimaan, kestävyyteen ja innovaatiotoimintaan liittyvissä kysymyksissä
Uudenmaan kunnat ja muut sidosryhmät voivat olla yhteydessä kestävyys-, innovaatio- ja elinvoimaryhmiin saadakseen tukea näissä teemoissa.

11.3.2025
Uudenmaan ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman työpajat jatkuvat – tule mukaan vaikuttamaan
Uudenmaan ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman valmistelu käynnistyi marraskuisessa ilmastoriskityöpajassa, jossa tunnistettiin merkittävimpiä alueellisia ilmastoriskejä. Työ jatkuu keskiviikkona 23.4. kello 9–12 järjestettävässä työpajassa, jossa lähdetään luomaan yhteistä sopeutumisen tahtotilaa Uudellemaalle.

10.3.2025
Vihreää ja puhdasta siirtymää edistävän VISIO-kaavan työ vauhtiin – Osallistumis- ja arviointisuunnitelma nähtävillä maalis-huhtikuussa
Uudenmaan uusi maakuntakaava keskittyy innovatiiviseen vihreään siirtymään. Kaavan sisältöjä, tavoitteita ja etenemistä kuvaava osallistumis- ja arviointisuunnitelma on kommentoitavana 10.3.–29.4.2025. Myös kaavan teemoja avaavat kehityskuvat on julkaistu.

4.3.2025
Ekologisen kestävyyden peruskoulutus luoville aloille käynnistyy maaliskuussa
Kaipaatko apua ympäristötyön käynnistämiseen? Haluatko oppia kiertotaloudesta, hiilijalanjäljistä tai kestävästä digitaalisuudesta? Tai sisällöillä vaikuttamisesta ja ympäristötyön jalkauttamisesta? Tervetuloa maksuttomiin webinaareihin ja työpajoihin!