Nöyrä puu -prosessi vei puurakentamista monta askelta eteenpäin – Tervetuloa peruskirjan julkistustilaisuuteen 18.5.
Nöyrän puurakentamisen peruskirja julkistetaan Allas Sea Poolin Itämerisalissa 18.5.2022 klo 8.30–12.00. Tilaisuuden yhteydessä on mahdollista osallistua yhteiselle aamiaiselle.
Rakennusala on keskellä murrosta: ilmastotavoitteet edellyttävät nopeaa siirtymistä vähäpäästöisiin rakennusmateriaaleihin, kaavoitus ohjaa pian rakennusten elinkaaripäästöjä ja rakentamisen totutut ja testatut prosessit menevät osin uusiksi.
Demos Helsinki käynnisti syksyllä 2021 yhdeksän rakennusalan keskeisen toimijan kanssa Nöyrä Puu -prosessin, jonka tavoitteena oli kirkastaa puurakentamisen roolia tämän murroksen osana ja tuottaa ratkaisuehdotuksia sen keskeisiin pullonkauloihin. Demos Helsingin ja Uudenmaan liiton lisäksi mukana olivat ympäristöministeriö, Helsingin kaupunki, VAV, Y-säätiö, Bonava, Skanska, Puutuoteteollisuus ja Woodcomp.
Nöyrän hallinnon* malliin perustuneen prosessin tuloksena syntyi Nöyrän puurakentamisen peruskirja. Kirja sisältää puurakentamisen 2030 vision ja laajan joukon kysyntään, tarjotaan, ohjaukseen ja oppimiseen liittyviä ratkaisuja puurakentamisen pullonkaulojen ratkaisemiseksi.
Olemme hankkeessa oppineet, että puurakentamisella on valtava potentiaali nollapäästöiseen yhteiskunnan saavuttamisessa ja 1,5 asteen tavoitetta uhkaavan hiilipiikin välttämisessä tulevan 10 vuoden aikana nykyisellä rakennustahdilla.
Puurakentamisen potentiaali ei rajoitu ainoastaan päästöihin, vaan sillä voidaan edistää myös muun muassa terveyteen, arkkitehtuuriin ja talouteen liittyviä arvoja. Peruskirjan visio auttaa kirkastamaan puurakentamisen suunta ja keskeisiä ratkaisuja läpi puoli vuotta kestäneen monitoimijaisen prosessin.
Ohjelma:
8.30 Ovet auki ja aamiainen
9.20 Puurakentamisen peruskirja, Demos Helsinki
9.40 Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Karin tervehdys
9.45 Puheenvuoroja ja keskusteluita, muun muassa:
- Hiilipiikin merkitys rakentamisessa, Juudit Ottelin, Aalto-yliopisto
- Elinkaariohjauksella suuntaa, Ympäristöministeriö
- Puurakentaminen on jo uusi normaali, Case Ruotsi, Mattias Goldman, Goldman Green
- Kysyntä ja tarjonta puurakentamisessa -paneelikeskustelu
- Ohjaus: Hermanninrannasta puurakentamisen kärkikohde, Rikhard Manninen, Helsingin kaupunki
- Puurakentaminen osana jälkifossiilista taloutta, Uudenmaan liitto
12.00 Ohjelma päättyy
Tule inspiroitumaan, verkostoitumaan ja juhlimaan kanssamme huikean ohjelman innostamana!
*Vuonna 2021 Demos Helsingin kehitti yhteistyössä professori Charles F. Sablen kanssa ns. Nöyrän ohjauksen mallin, joka auttaa ratkaisemaan monimutkaisia, ja moni-intressisiä, yhteiskunnallisia haasteita.
Lisätietoja puurakentamisesta Uudellamaalla:
Pia Tynys
Johtava ilmastoasiantuntija
Uudenmaan ilmastotyö, vihreä siirtymä, Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta
Tutustu myös näihin
17.1.2025
Euroopan aluekehitysrahaston rahoitushaku avautuu 3.2. – osallistu Teams-infoihin
Uudenmaan liitto avaa helmikuussa Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) -rahoitushaun viidessä Etelä-Suomen maakunnassa. Mukana ovat Hämeen, Kymenlaakson, Päijät-Hämeen, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maakunnat.
16.1.2025
Haemme kiertotalousasiantuntijaa
Haluatko olla avainasemassa kehittämässä kiertotaloutta ja vahvistamassa alueen kestävää elinvoimaa Uudellamaalla? Etsimme dynaamiseen joukkoomme innovatiivista, ratkaisukeskeistä ja aluekehittämishenkistä kiertotalousasiantuntijaa vakituiseen työsuhteeseen.
9.1.2025
Monikriisin ratkaisut vaativat kuvittelun taitoa – sitä voi oppia ja opettaa
Julkista keskustelua leimaavat usein vaihtoehdottomuus, talousnäkökulma ja poliittisen mielikuvituksen puute. Ratkaisujen löytäminen monikriisiin edellyttää kuitenkin kykyä ajatella toisin, kuvitella vaihtoehtoisia tulevaisuuksia ja erilaisia polkuja kestäviin elämäntapoihin, sanoo taiteen tohtori, tutkija ja esitystaiteilija Pilvi Porkola.
8.1.2025
Luonto osana kuntien toimintaa
Luonnon monimuotoisuus on kaiken elämän perusta. Luonnon monimuotoisuus eli biodiversiteetti turvaa ekosysteemipalvelut, kuten puhtaan veden, ilman ja ravinnon, joita suomalaiset tarvitsevat arjessaan, kirjoittaa Minna Pappila Reilusti eteenpäin -kirjoitussarjassa.