Nöyrä puu -prosessi vei puurakentamista monta askelta eteenpäin – Tervetuloa peruskirjan julkistustilaisuuteen 18.5.
Nöyrän puurakentamisen peruskirja julkistetaan Allas Sea Poolin Itämerisalissa 18.5.2022 klo 8.30–12.00. Tilaisuuden yhteydessä on mahdollista osallistua yhteiselle aamiaiselle.
Rakennusala on keskellä murrosta: ilmastotavoitteet edellyttävät nopeaa siirtymistä vähäpäästöisiin rakennusmateriaaleihin, kaavoitus ohjaa pian rakennusten elinkaaripäästöjä ja rakentamisen totutut ja testatut prosessit menevät osin uusiksi.
Demos Helsinki käynnisti syksyllä 2021 yhdeksän rakennusalan keskeisen toimijan kanssa Nöyrä Puu -prosessin, jonka tavoitteena oli kirkastaa puurakentamisen roolia tämän murroksen osana ja tuottaa ratkaisuehdotuksia sen keskeisiin pullonkauloihin. Demos Helsingin ja Uudenmaan liiton lisäksi mukana olivat ympäristöministeriö, Helsingin kaupunki, VAV, Y-säätiö, Bonava, Skanska, Puutuoteteollisuus ja Woodcomp.
Nöyrän hallinnon* malliin perustuneen prosessin tuloksena syntyi Nöyrän puurakentamisen peruskirja. Kirja sisältää puurakentamisen 2030 vision ja laajan joukon kysyntään, tarjotaan, ohjaukseen ja oppimiseen liittyviä ratkaisuja puurakentamisen pullonkaulojen ratkaisemiseksi.
Olemme hankkeessa oppineet, että puurakentamisella on valtava potentiaali nollapäästöiseen yhteiskunnan saavuttamisessa ja 1,5 asteen tavoitetta uhkaavan hiilipiikin välttämisessä tulevan 10 vuoden aikana nykyisellä rakennustahdilla.
Puurakentamisen potentiaali ei rajoitu ainoastaan päästöihin, vaan sillä voidaan edistää myös muun muassa terveyteen, arkkitehtuuriin ja talouteen liittyviä arvoja. Peruskirjan visio auttaa kirkastamaan puurakentamisen suunta ja keskeisiä ratkaisuja läpi puoli vuotta kestäneen monitoimijaisen prosessin.
Ohjelma:
8.30 Ovet auki ja aamiainen
9.20 Puurakentamisen peruskirja, Demos Helsinki
9.40 Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Karin tervehdys
9.45 Puheenvuoroja ja keskusteluita, muun muassa:
- Hiilipiikin merkitys rakentamisessa, Juudit Ottelin, Aalto-yliopisto
- Elinkaariohjauksella suuntaa, Ympäristöministeriö
- Puurakentaminen on jo uusi normaali, Case Ruotsi, Mattias Goldman, Goldman Green
- Kysyntä ja tarjonta puurakentamisessa -paneelikeskustelu
- Ohjaus: Hermanninrannasta puurakentamisen kärkikohde, Rikhard Manninen, Helsingin kaupunki
- Puurakentaminen osana jälkifossiilista taloutta, Uudenmaan liitto
12.00 Ohjelma päättyy
Tule inspiroitumaan, verkostoitumaan ja juhlimaan kanssamme huikean ohjelman innostamana!
*Vuonna 2021 Demos Helsingin kehitti yhteistyössä professori Charles F. Sablen kanssa ns. Nöyrän ohjauksen mallin, joka auttaa ratkaisemaan monimutkaisia, ja moni-intressisiä, yhteiskunnallisia haasteita.
Lisätietoja puurakentamisesta Uudellamaalla:
Pia Tynys
Johtava ilmastoasiantuntija
Uudenmaan ilmastotyö, vihreä siirtymä, Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta
Tutustu myös näihin
21.11.2024
Kiertotalouden tulevaisuus kiinnosti Slushissa
Uudenmaan kiertotalouslaakson järjestämä kiertotalouden tulevaisuudennäkymiä luotaava oheistapahtuma Slushin avajaispäivänä toi yhteen kiertotalouteen keskittyneitä startup-yrityksiä, suuryrityksiä ja noin satapäisen yleisön. Tapahtuman paneelikeskusteluissa keskityttiin erityisesti pohjoismaisiin pörssiyrityksiin, tekoälyn tuomiin innovaatioihin tekstiili- ja rakennusalalla sekä ekosysteemien väliseen yhteistyöhön.
11.11.2024
Kulttuurisilla sisällöillä vaikuttaminen on alikäytetty muutosvoima
Kulttuuriset sisällöt eivät synny tyhjiössä vaan yhteydessä ihmisiin, yhteiskuntaan, luontoon, maailmaan ja sen tapahtumiin. Teokset tarkastelevat aihettaan aina jostakin näkökulmasta; ei ole olemassa todellisuutta, jota voisi kuvata objektiivisesti. Kertominen, kuten myös kertomatta jättäminen, ovat valintoja, tietoisia tai tiedostamattomia.
24.10.2024
Selvitys avaa vihreän siirtymän mahdollisuuksia ja haasteita Uudellamaalla
Vihreän siirtymän hankkeet vyöryvät vauhdilla kuntiin. Jokainen kaavoittaja, virkamies ja päättäjä törmää aiheeseen tulevina vuosina – tai on jo törmännyt esimerkiksi aurinkovoimalan tai vetyhankkeen muodossa.
22.10.2024
Ilmasto ei katso hallinnollisia rajoja
Aluesuunnittelijat Euroopan eri metropoliseuduilta ratkovat yhdessä ilmastohaasteita Metrex-verkoston kautta. Laajempi ymmärrys ja yhteistyö auttavat tarttumaan yhä akuutimmiksi käyviin haasteisiin, kirjoittaa Mariikka Manninen.