Nöyrä puu -prosessi vei puurakentamista monta askelta eteenpäin – Tervetuloa peruskirjan julkistustilaisuuteen 18.5.

Nöyrän puurakentamisen peruskirja julkistetaan Allas Sea Poolin Itämerisalissa 18.5.2022 klo 8.30–12.00. Tilaisuuden yhteydessä on mahdollista osallistua yhteiselle aamiaiselle.
Rakennusala on keskellä murrosta: ilmastotavoitteet edellyttävät nopeaa siirtymistä vähäpäästöisiin rakennusmateriaaleihin, kaavoitus ohjaa pian rakennusten elinkaaripäästöjä ja rakentamisen totutut ja testatut prosessit menevät osin uusiksi.
Demos Helsinki käynnisti syksyllä 2021 yhdeksän rakennusalan keskeisen toimijan kanssa Nöyrä Puu -prosessin, jonka tavoitteena oli kirkastaa puurakentamisen roolia tämän murroksen osana ja tuottaa ratkaisuehdotuksia sen keskeisiin pullonkauloihin. Demos Helsingin ja Uudenmaan liiton lisäksi mukana olivat ympäristöministeriö, Helsingin kaupunki, VAV, Y-säätiö, Bonava, Skanska, Puutuoteteollisuus ja Woodcomp.
Nöyrän hallinnon* malliin perustuneen prosessin tuloksena syntyi Nöyrän puurakentamisen peruskirja. Kirja sisältää puurakentamisen 2030 vision ja laajan joukon kysyntään, tarjotaan, ohjaukseen ja oppimiseen liittyviä ratkaisuja puurakentamisen pullonkaulojen ratkaisemiseksi.
Olemme hankkeessa oppineet, että puurakentamisella on valtava potentiaali nollapäästöiseen yhteiskunnan saavuttamisessa ja 1,5 asteen tavoitetta uhkaavan hiilipiikin välttämisessä tulevan 10 vuoden aikana nykyisellä rakennustahdilla.
Puurakentamisen potentiaali ei rajoitu ainoastaan päästöihin, vaan sillä voidaan edistää myös muun muassa terveyteen, arkkitehtuuriin ja talouteen liittyviä arvoja. Peruskirjan visio auttaa kirkastamaan puurakentamisen suunta ja keskeisiä ratkaisuja läpi puoli vuotta kestäneen monitoimijaisen prosessin.
Ohjelma:
8.30 Ovet auki ja aamiainen
9.20 Puurakentamisen peruskirja, Demos Helsinki
9.40 Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Karin tervehdys
9.45 Puheenvuoroja ja keskusteluita, muun muassa:
- Hiilipiikin merkitys rakentamisessa, Juudit Ottelin, Aalto-yliopisto
- Elinkaariohjauksella suuntaa, Ympäristöministeriö
- Puurakentaminen on jo uusi normaali, Case Ruotsi, Mattias Goldman, Goldman Green
- Kysyntä ja tarjonta puurakentamisessa -paneelikeskustelu
- Ohjaus: Hermanninrannasta puurakentamisen kärkikohde, Rikhard Manninen, Helsingin kaupunki
- Puurakentaminen osana jälkifossiilista taloutta, Uudenmaan liitto
12.00 Ohjelma päättyy
Tule inspiroitumaan, verkostoitumaan ja juhlimaan kanssamme huikean ohjelman innostamana!
*Vuonna 2021 Demos Helsingin kehitti yhteistyössä professori Charles F. Sablen kanssa ns. Nöyrän ohjauksen mallin, joka auttaa ratkaisemaan monimutkaisia, ja moni-intressisiä, yhteiskunnallisia haasteita.
Lisätietoja puurakentamisesta Uudellamaalla:

Pia Tynys
Johtava ilmastoasiantuntija
Uudenmaan ilmastotyö, vihreä siirtymä, Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta
Tutustu myös näihin

25.1.2023
Luonnon ennallistamista koskeva EU-asetus uhkaa hajauttaa kaupunkirakennetta Suomessa
Pääkaupunkiseudun suuret kaupungit ajavat yhdessä eteläisen Suomen maakuntien kanssa muutoksia ennallistamisasetuksen kaupunkeja koskevaan kuudenteen artiklaan. Nykymuodossaan ehdotus vaikeuttaisi merkittävästi kuntien kestävää kasvua ja johtaisi päinvastoin luonnon kannalta haitalliseen kaupunkirakenteen hajautumiseen.

16.1.2023
Uudenmaan kiertotalouslaakso käynnistyy – Tervetuloa mukaan käynnistystilaisuuteen 9.2.
Tervetuloa Uudenmaan kiertotalouslaakson käynnistystilaisuuteen, jossa samalla kuulee myös tuloksia Euroopan yrittäjyysaluevuodesta. Tilaisuus järjestetään torstaina 9. helmikuuta klo 9.00–11.15.

19.12.2022
Alueet ja kunnat vaativat EU:n ennallistamisasetukseen muutoksia, joissa otetaan huomioon Suomen erityisolosuhteet
Alueiden ja kuntien edustajat vaativat Euroopan komissiota tekemään luonnon ennallistamista koskevaan asetusehdotukseen muutoksia, joissa otetaan paremmin huomioon jäsenvaltioiden ja niiden kuntien erilaisuudet viheralueiden määrässä ja laadussa sekä alue-, yhdyskunta- ja taajamarakenteessa, hallintorakenteessa ja maa-alueiden omistajuudessa.

15.12.2022
Puupohjaisen biopolttoaineen riittävyyttä Uudellamaalla selvitetään
Metsillä on monella tavalla tärkeä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä ja niihin kohdistuu monia käyttöpaineita. Tietoa puupohjaisesta biopolttoaineen riittävyydestä tarvitaan tulevia ratkaisuja varten. Puupohjainen energia on merkittävin uusiutuvan energianlähde Suomessa.