Nuorisotyöttömyydellä on tiivis yhteys nuorten hyvinvointiin
Uusimaalaisten nuorten työllisyyden tulevaisuuden näkymät olivat aiheena Tulevaisuustutka-webinaarissa torstaina 24. lokakuuta. Uudenmaan asukkaista kolmasosa on alle 30-vuotiaita ja osuus on suurempi kuin missään muualla Suomessa.
Työ- ja elinkeinoministeriöstä erityisasiantuntija Reino Savolainen korosti puheenvuorossaan yhteistyön merkitystä ennakoinnissa. Hän kertoi kansallisesta ennakoinnista ja sen yhteensovittamiseksi tehtävästä työstä työ- ja elinkeinoministeriössä.
– Yleistilanne työmarkkinoilla on maltillisesti parantumassa. Meillä on suunta kohti työvoimapulaa ja koko maan tasolla ollaan kohtaanto-ongelmassa, Savolainen kuvasi tulevaisuuden näkymiä.
Nuorilla on paljon liikehdintää töiden, opiskelujen ja työttömyyden välillä
Helsingin kaupungin työllisyysjohtaja Annukka Sorjosella oli katsaus Helsingin tilanteesta nuoriin liittyen. Nuorten osuus työnhakijoista on kasvanut. Pandemia iski erityisen isolla voimalla nuorten työllisyyteen. Ennen kuluvaa vuotta koronasta palautuminen oli Helsingissä muuta Suomea nopeampaa.
Nuorten työttömyys on kasvanut, mutta työttömyysjaksot eivät ole pitkittyneet. Sorjonen kertoi, että Helsinki toimii aktiivisesti tarjoten matalan kynnyksen palveluita nuorille ja pyrkii tavoittamaan työttömiä nuoria.
Työ- ja elinkeinopalvelujen uudistus tuo myös ison mahdollisuuden onnistua
Mäntsälän kunnanjohtaja Hannu Laurila kertoi työllisyydestä Mäntsälän ja erityisesti nuorten näkökulmasta. Mäntsälässä nuorisotyöttömyys oli viime vuoden lopussa 9 prosenttia, kun esimerkiksi naapurikunnassa Järvenpäässä se on 15,7 prosenttia. Syyt kiinnostaisivat Laurilaa.
– Teemme paljon toimia nuorisotyöttömyyden ehkäisemiseksi. Kouluttautuminen, työllistymisen tuki ja syrjäytymisen ehkäisy ovat kolme pääteemaa toimissa, Laurila kertoo.
Mäntsälä on osa Keski-Uudenmaan hyvinvointialuetta. Hyvinvointialueen kuusi kuntaa tulevat muodostamaan myös 1.1.2025 käynnistyvän uuden työllisyysalueen. Laurila näkee työllisyysalueissa ison mahdollisuuden onnistua, vaikka kritiikinkin paikkoja on.
Katso tilaisuuden tallenne
Tulevaisuustutka-webinaarit jatkuvat marraskuussa
Seuraava Tulevaisuustutka-webinaari järjestetään torstaina 21. marraskuuta klo 8.15–9.15.
Tulevaisuustutka-webinaarisarjassa käsitellään ajankohtaisia ilmiöitä ja niiden vaikutuksia Uudellemaalle. Uudenmaan liiton järjestämät Tulevaisuustutka-webinaarit ovat avoimia kaikille maakunnan tulevaisuudesta kiinnostuneille.
Lisätietoja:
Ulla-Mari Karhu
Suunnittelupäällikkö
ulla-mari.karhu@uudenmaanliitto.fi
Maakunnan yhteistyöryhmä ja ryhmän sihteeristö, työllisyys-, hyvinvointi- ja maahanmuuttoasiat, maaseudun kehittäminen
Uudenmaan työllisyyden tiekartta 2030 näyttää askeleet kohti kestävää työllisyyttä
Uusimaa-ohjelmassa on asetettu tavoite nostaa työllisyysaste 80 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Työllisyyden tiekartta ohjaa pitkän aikavälin kehittämistä ja määrittää työllisyyden edistämisen suuntaa maakunnassa.
Tutustu myös näihin
1.11.2024
Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman AKKE-rahoitushaku on nyt avoinna
Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman AKKE-rahoitushaku on avattu 1.11.2024. Haku on jaettu kahteen osaan: kehittämishankkeet ja vaativien EU-hankkeiden valmistelu.
29.10.2024
Uusimaa peräänkuuluttaa paikkaperustaisuutta EU:n tulevassa tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmassa
Uusimaa alleviivaa, että EU:n tulevan tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman tulee edistää alueellisia innovaatioekosysteemejä ja vahvistaa yhteistyötä koko TKI-arvoketjussa. Uudenmaan kannanotto EU:n seuraavaan tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmaan tuo esiin alueen TKI-toimijoiden tavoitteita.