Osaamisen huolestuttava laskusuunta tapetilla Tulevaisuustutkassa 9.11.
Tilastot kertovat karua sanomaa suomalaisten osaamisen laskusuunnasta kansainvälisesti vertaillen. Tulevaisuustutka-webinaarissa keskiviikkona 9.11. klo 8.15–9.15 pohditaan sitä, miten kääntää osaamisen taso noususuuntaan koulutuksen ja esimerkiksi tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatioiden avulla.
Kunnat ottavat työllisyyden hoidon vastuulleen vuoden 2025 alussa. Se vaatii uudenlaista tarkastelua osaamisen hallintaan. Miten suomalainen osaaminen pärjää kansainvälisesti verrattuna? Mitä tämä tarkoittaa elinvoiman näkökulmasta? Työelämän murros ja yhteiskunnan muutospaineet edellyttävät vahvaa osaamista uusilla osaamisalueilla.
Lokakuussa julkaistiin OECD:n vertailu, jossa Suomen osaamistaso on jo toistamiseen laskusuunnassa verrokkimaihin verrattuna. Johtaja Tia Loukkola OECD:sta tekee nostoja tuoreesta Education at Glance -selvityksestä. Hän kertoo, miten Suomella menee suhteessa muihin maihin ja antaa vinkkejä laadun kehittämisestä.
Mitä suomalaisessa koulutusjärjestelmässä pitäisi tapahtua, jotta pysyisimme osaamisen mallimaana ja selviämme myös tulevaisuudessa? Kysymykseen syvennymme maailmallakin laajasti tunnetun koulutuksen asiantuntijan Pasi Sahlbergin johdolla. Hän on tehnyt suomalaisesta koulutusjärjestelmästä kirjoja, jotka ovat voittaneet kansainvälisiä palkintoja ja herättäneet kiinnostusta eri puolilla maailmaa. Nyt hän työskentelee vierailevana professorina Australiassa.
Yrityksien uudistuvista osaamistarpeista sekä tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatioiden näkökulmasta aiheeseen syventyy asiantuntija Mikko Vieltojärvi Elinkeinoelämän keskusliitosta. Jatkuvan oppimisen tueksi ja oheen tarvitaan toimenpiteitä, jotta Uusimaa pysyy Suomen veturina ja kansainvälisesti kilpailukykyisenä.
Tilaisuuden juontajana toimii erityisasiantuntija Henna Hyytiä Uudenmaan liitosta.
Tulevaisuustutka-webinaarisarjassa ennakoidaan globaaleja muutosvoimia ja niiden vaikutuksia Uudellemaalle. Uudenmaan liiton järjestämät Tulevaisuustutka-tilaisuudet ovat avoimia kaikille maakunnan tulevaisuudesta kiinnostuneille.
Tilaisuuksiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Webinaarin tallenne julkaistaan Uudenmaan liiton Youtube-tilillä(Siirryt toiseen palveluun).
Tervetuloa mukaan!
Tutustu myös näihin
9.12.2024
Ei pelkästään poutapilviä Suomen kiertotaloustaivaalla
Vaikka Suomi on tavoitellut pitkään paikkaa kiertotalouden kärkimaana, jäämme tavoitteiden toteutuksessa kuitenkin jälkeen useista muista EU-maista. Suomen kiertotalousaste on matala ja monilla mittareilla olemme Euroopan keskitasoa, kirjoittaa Kari Herlevi Reilusti eteenpäin -kirjoitussarjassa.
9.12.2024
Tule mukaan visioimaan Uudenmaan tulevaisuutta
Uudenmaan liitto ja Pohjois-Pohjanmaan liitto toteuttavat syksyn ja talven aikana yhteisen skenaariotyön, jonka tarkoituksena on hahmottaa maakuntien vaihtoehtoisia tulevaisuuksia vuoteen 2050 asti. Järjestämme tammikuussa 2025 kaksi skenaariotyöhön liittyvää tilaisuutta.
5.12.2024
Hiilestä luopuminen kaukolämmössä pudotti Uudenmaan kasvihuonekaasupäästöjä vuonna 2023
Uudenmaan kasvihuonekaasupäästöt ovat pudonneet 15 prosenttia edellisvuodesta, selviää Suomen ympäristökeskuksen ennakkotiedoista. Tärkein syy pudotukselle ovat energiasektorin toimet. Uudenmaan myönteisen kehityksen takana on erityisesti kaukolämmön puhdistuminen ja sähkön kansallisen päästökertoimen pieneneminen.
25.11.2024
TE-palvelut uudistuvat pian – syksyn aikana järjestetään neljä aamutilaisuutta valmistelijoille
Uudenmaan liiton luotsaama TEPA24 Uusimaa -hanke tukee kuntia ja Uudellemaalle muodostuvia yhdeksää työllisyysaluetta TE-palveluiden uudistuessa. Keväällä pilotoitu Tepassa tapahtuu -live jatkuu syksyllä neljällä verkossa järjestettävällä aamutilaisuudella.