Osaamisen huolestuttava laskusuunta tapetilla Tulevaisuustutkassa 9.11.

Tilastot kertovat karua sanomaa suomalaisten osaamisen laskusuunnasta kansainvälisesti vertaillen. Tulevaisuustutka-webinaarissa keskiviikkona 9.11. klo 8.15–9.15 pohditaan sitä, miten kääntää osaamisen taso noususuuntaan koulutuksen ja esimerkiksi tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatioiden avulla.
Kunnat ottavat työllisyyden hoidon vastuulleen vuoden 2025 alussa. Se vaatii uudenlaista tarkastelua osaamisen hallintaan. Miten suomalainen osaaminen pärjää kansainvälisesti verrattuna? Mitä tämä tarkoittaa elinvoiman näkökulmasta? Työelämän murros ja yhteiskunnan muutospaineet edellyttävät vahvaa osaamista uusilla osaamisalueilla.
Lokakuussa julkaistiin OECD:n vertailu, jossa Suomen osaamistaso on jo toistamiseen laskusuunnassa verrokkimaihin verrattuna. Johtaja Tia Loukkola OECD:sta tekee nostoja tuoreesta Education at Glance -selvityksestä. Hän kertoo, miten Suomella menee suhteessa muihin maihin ja antaa vinkkejä laadun kehittämisestä.
Mitä suomalaisessa koulutusjärjestelmässä pitäisi tapahtua, jotta pysyisimme osaamisen mallimaana ja selviämme myös tulevaisuudessa? Kysymykseen syvennymme maailmallakin laajasti tunnetun koulutuksen asiantuntijan Pasi Sahlbergin johdolla. Hän on tehnyt suomalaisesta koulutusjärjestelmästä kirjoja, jotka ovat voittaneet kansainvälisiä palkintoja ja herättäneet kiinnostusta eri puolilla maailmaa. Nyt hän työskentelee vierailevana professorina Australiassa.
Yrityksien uudistuvista osaamistarpeista sekä tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatioiden näkökulmasta aiheeseen syventyy asiantuntija Mikko Vieltojärvi Elinkeinoelämän keskusliitosta. Jatkuvan oppimisen tueksi ja oheen tarvitaan toimenpiteitä, jotta Uusimaa pysyy Suomen veturina ja kansainvälisesti kilpailukykyisenä.
Tilaisuuden juontajana toimii erityisasiantuntija Henna Hyytiä Uudenmaan liitosta.
Tulevaisuustutka-webinaarisarjassa ennakoidaan globaaleja muutosvoimia ja niiden vaikutuksia Uudellemaalle. Uudenmaan liiton järjestämät Tulevaisuustutka-tilaisuudet ovat avoimia kaikille maakunnan tulevaisuudesta kiinnostuneille.
Tilaisuuksiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Webinaarin tallenne julkaistaan Uudenmaan liiton Youtube-tilillä(Siirryt toiseen palveluun).
Tervetuloa mukaan!
Lisätietoja:

Henna Hyytiä
Erityisasiantuntija
henna.hyytia@uudenmaanliitto.fi
Ennakointi, skenaariotyö, koulutuspolitiikka
Palvelee myös ruotsiksi
Tutustu myös näihin

31.3.2023
Eduskuntavaalien tulos Uudenmaan näkökulmasta on aiheena Tulevaisuustutka-webinaarissa 19.4.
Kun kevään eduskuntavaalien tulos on selvillä, seuraa hallituksen muodostaminen ja hallitusohjelman rakentaminen. Tulevaisuustutka-webinaarissa keskiviikkona 19.4. klo 8.00–9.00 luodaan tilannekuvaa siitä, mitä vaalitulos merkitsee Uudellemaalle ja miten se ennakoi tekemisen suuntaa.

27.3.2023
Kuntien tulee tehdä ilmastosuunnitelmat – Avustushaku aukeaa huhtikuussa
Kaikille Suomen kunnille tulee laatia ilmastosuunnitelma, joka ohjaa kunnan toimintaa ilmastollisesti kestävään suuntaan. Siirtymäaika on pitkä ja olemassa olevat suunnitelmat huomioidaan, mutta lakimuutos antaa hienon mahdollisuuden terävöittää kunnan ilmastotyötä ja resursoida sitä pitkäjänteisesti.

7.3.2023
Koheesiopolitiikan suunta sekä ilmastotavoitteet puhuttivat paikallis- ja aluehallinnon edustajia Puolassa
Maakuntajohtaja Ossi Savolainen osallistui tiistaina 7.3. paikallis- ja aluepäättäjien European Congress of Local Governments -tapahtumaan Puolan Mikolajkissa. Hän puhui yleisistunnossa pidetyssä arvovaltaisessa paneelikeskustelussa, jonka aiheena oli Euroopan koheesiopolitiikka ja alueiden kehityssuunnat.

7.3.2023
Uudenmaan kunnat kokoontuivat keskustelemaan työ- ja elinkeinopalvelujen uudistuksesta
Uudenmaan liitto kutsui kuntien edustajat keskustelemaan seuturajat ylittävästä yhteistyöstä työ- ja elinkeinopalveluiden uudistukseen liittyen. Torstaina 2. maaliskuuta järjestetty Työllisyysfoorumi oli jatkoa syksyllä järjestetyille kolmelle alueelliselle tilaisuudelle.