Osaamisen huolestuttava laskusuunta tapetilla Tulevaisuustutkassa 9.11.

Tilastot kertovat karua sanomaa suomalaisten osaamisen laskusuunnasta kansainvälisesti vertaillen. Tulevaisuustutka-webinaarissa keskiviikkona 9.11. klo 8.15–9.15 pohditaan sitä, miten kääntää osaamisen taso noususuuntaan koulutuksen ja esimerkiksi tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatioiden avulla.
Kunnat ottavat työllisyyden hoidon vastuulleen vuoden 2025 alussa. Se vaatii uudenlaista tarkastelua osaamisen hallintaan. Miten suomalainen osaaminen pärjää kansainvälisesti verrattuna? Mitä tämä tarkoittaa elinvoiman näkökulmasta? Työelämän murros ja yhteiskunnan muutospaineet edellyttävät vahvaa osaamista uusilla osaamisalueilla.
Lokakuussa julkaistiin OECD:n vertailu, jossa Suomen osaamistaso on jo toistamiseen laskusuunnassa verrokkimaihin verrattuna. Johtaja Tia Loukkola OECD:sta tekee nostoja tuoreesta Education at Glance -selvityksestä. Hän kertoo, miten Suomella menee suhteessa muihin maihin ja antaa vinkkejä laadun kehittämisestä.
Mitä suomalaisessa koulutusjärjestelmässä pitäisi tapahtua, jotta pysyisimme osaamisen mallimaana ja selviämme myös tulevaisuudessa? Kysymykseen syvennymme maailmallakin laajasti tunnetun koulutuksen asiantuntijan Pasi Sahlbergin johdolla. Hän on tehnyt suomalaisesta koulutusjärjestelmästä kirjoja, jotka ovat voittaneet kansainvälisiä palkintoja ja herättäneet kiinnostusta eri puolilla maailmaa. Nyt hän työskentelee vierailevana professorina Australiassa.
Yrityksien uudistuvista osaamistarpeista sekä tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatioiden näkökulmasta aiheeseen syventyy asiantuntija Mikko Vieltojärvi Elinkeinoelämän keskusliitosta. Jatkuvan oppimisen tueksi ja oheen tarvitaan toimenpiteitä, jotta Uusimaa pysyy Suomen veturina ja kansainvälisesti kilpailukykyisenä.
Tilaisuuden juontajana toimii erityisasiantuntija Henna Hyytiä Uudenmaan liitosta.
Tulevaisuustutka-webinaarisarjassa ennakoidaan globaaleja muutosvoimia ja niiden vaikutuksia Uudellemaalle. Uudenmaan liiton järjestämät Tulevaisuustutka-tilaisuudet ovat avoimia kaikille maakunnan tulevaisuudesta kiinnostuneille.
Tilaisuuksiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Webinaarin tallenne julkaistaan Uudenmaan liiton Youtube-tilillä(Siirryt toiseen palveluun).
Tervetuloa mukaan!
Tutustu myös näihin

13.3.2025
Miten luodaan tiloille uutta elinvoimaa? – Luvassa kaksi mielenkiintoista puheenvuoroa 10.4.
Kyläyhdistys osti huonokuntoisen Vihtijärven koulun kunnalta yhdellä eurolla, kunnosti talon murto-osalla alkuperäisestä kustannusarviosta ja vuokraa nyt tiloja eteenpäin. We make transition -hanke esittelee huhtikuussa kaksi mielenkiintoista esimerkkiä, joissa kansalaisyhteiskunnan toimijat ovat kehittäneet rakennuksille uutta elämää.

11.3.2025
Yhdessä kohti uusia elinkeinopalveluita Uudellamaalla
Yhdessä kohti uusia E-palveluita Uudellamaalla –tilaisuudessa kokoonnuttiin keskustelemaan yhteistyön edelleen tiivistämisestä elinkeinopalveluissa. Aloitteentekijä tähän tilaisuuteen oli Uudenmaan liitto, joka yhdessä maakunnan yrittäjä- ja elinkeinoelämän järjestöjen kanssa kutsuivat kuntien elinkeinovastaavat koolle.

4.3.2025
Ekologisen kestävyyden peruskoulutus luoville aloille käynnistyy maaliskuussa
Kaipaatko apua ympäristötyön käynnistämiseen? Haluatko oppia kiertotaloudesta, hiilijalanjäljistä tai kestävästä digitaalisuudesta? Tai sisällöillä vaikuttamisesta ja ympäristötyön jalkauttamisesta? Tervetuloa maksuttomiin webinaareihin ja työpajoihin!

3.3.2025
Skenaariotyössä hahmotettiin Uudenmaan vaihtoehtoisia tulevaisuuskuvia ja niiden vaikutuksia
Uudenmaan ja Pohjois-Pohjanmaan liitot toteuttivat yhteisen skenaariotyön, jossa hahmotettiin maakuntien vaihtoehtoisia tulevaisuuksia ja näiden vaikutuksia vuoteen 2050 asti. Työ auttaa ohjaamaan tulevaisuutta haluttuun suuntaan.